Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VAN MARWIJK HINKT OP TWEE GEDACHTEN

Bert van Marwijk zal dit weekend op twee gedachten hinken. De vraag die met het oog op de uitwedstrijd tegen Willem II centraal staat, is hoeveel risico de trainer bereid is te nemen. Het is vrijwel uitgesloten dat Henk Timmer speelt. ‘Maar’, zegt Van Marwijk, ‘ik kijk het zaterdag aan, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.’ Ook Denny Landzaat (last van hamstring) is onzeker, maar gezien de belangen speelt hij mogelijk toch. Al kunnen die belangen ook juist reden zijn hem te sparen. Want het seizoen is nog niet over. ‘Ik moet er mijn gedachten over laten gaan’, aldus de trainer.
Dat Van Marwijk zondag mogelijk een risico neemt met Landzaat is goed te begrijpen. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is Timmer afwezig. Omdat ook Giovanni van Bronckhorst (geschorst) absent is en Roy Makaay nog geblesseerd, dreigt zijn ploeg opeens heel veel aan routine te verliezen. ‘Het is verrekte lastig’, zei Van Marwijk dan ook. Winst is zondag noodzakelijk om mee te blijven strijden om het ticket in de Champions League play-offs. Maar dat is het volgende week ook, in de laatste competitiewedstrijd. En de week daarop is het al helemaal gewenst, aangezien dan de bekerfinale op het programma staat. Nu een risico nemen –en dan nog wel met een hamstringblessure- kan vervelende consequenties met zich mee brengen. ‘Ik wil de situatie op zaterdag in elk geval aankijken’, aldus de trainer.

Feyenoord moet de laatste twee competitiewedstrijden winnen om zo kans te maken op een eindklassering in de top vijf. Het is niet gezegd dat twee zeges gezien de huidige zesde klassering afdoende zijn, maar de kans erop is wel groot. ‘Ik denk dat je er bent met twee overwinningen’, aldus Van Marwijk. Om eraan toe te voegen dat die zes punten niet zomaar zijn veiliggesteld. De uitwedstrijd in Tilburg is niet zomaar gewonnen. ‘Willem II vecht voor zijn laatste kansen, er staat ons veel tegenstand te wachten. Zij moeten er voor gaan. Daarnaast heb ik het gevoel dat zij thuis sterker zijn dan de uitslagen doen vermoeden.’

Hoe Van Marwijk met de afwezigheid van ervaren middenvelders omspringt, was vrijdagmiddag voer voor speculatie. De trainer gaf zelf al aan dat Theo Lucius eventueel doorschuift naar het middenrif. De namen van talenten van Georginio Wijnaldum en Leroy Fer kwamen ook langs. Maar uitsluitsel gaf de trainer niet. ‘Ik ga er rustig over nadenken.’ Op het keepersvlak hoeft hij dat niet., daar weet Van Marwijk precies hoe om te gaan met gevolgen van blessuregevallen. Timmer is onzeker en ook Sherif Ekramy ontbreekt mogelijk door een pijnlijke knie. In dat geval zal Erwin Mulder onder de lat plaatsnemen. De in januari aangetrokken Braziliaan Darley neemt dan als reservedoelman op de bank plaats.

DE TEGENSTANDER

Voor de neutrale voetbalvolger is het niet altijd even goed te begrijpen wat er allemaal gaande is in het Willem II Stadion. Vreemde ingrepen worden gevolg door interne relletjes en ondertussen wordt het spel van de hoofdmacht er niet beter op. De feiten liegen ook niet. De afgelopen tien jaar gleed de club af van subtopper tot vaste degradatiekandidaat, met de zeventiende plaats in 2006 als absoluut dieptepunt.

Een van de laatste wapenfeiten in de zoektocht naar de sleutel tot succes, was dat technisch manager Andries Jonker zichzelf aanstelde als hoofdtrainer. Jonker had eerder nog wel een aantal potentiële hoofdtrainers gewikt en gewogen, maar vond zichzelf uiteindelijk toch de beste man voor de vacature. Maar sinds Jonker aan het roer staat zijn de resultaten er nauwelijks beter op geworden. Het hele seizoen klinkt het in Tilburg al hoopvol dat de ommekeer zal komen, maar op twee wedstrijden voor het eind van de competitie is dat nog altijd niet geschied.

Simpele conclusie lijkt te zijn dat het Willem II ontbreekt aan kwaliteit op het veld en in de (technische) leiding. Kenmerkend is bijvoorbeeld dat Rydell Poepon, die bij Ajax totaal niet in de plannen voorkwam, dit seizoen uit kon groeien tot clubtopscorer.

In Tilburg weigert men zich neer te leggen bij de slechte resultaten van de laatste jaren en blijft men hopen op betere tijden. Daarvoor zal dit seizoen in ieder geval lijfsbehoud bewerkstelligd moeten worden. Het zal voor Willem II in de laatste wedstrijden van het seizoen echter nog een hele klus worden om op de ranglijst boven de gevreesde rode streep te blijven.

Vermoedelijke opstelling Willem II:
Vermeer; Janse, Bælum, Swinkels, Akgün; Messoudi, Boutahar, Van der Struijk, Gregoire; Demouge en Mourad

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Mulder (Timmer/Ekramy); Lucius (Greene), Bahia, Hofland, De Cler; Hofs, Landzaat (Lucius), Sahin; De Guzman, Mols en Bruins.