Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD STRIJDT VOOR ALLERLAATSTE KANS

Feyenoord zal er zondag alles aan doen om zich alsnog te kwalificeren voor de Champions League play-offs. Die belofte deed Bert van Marwijk na de vrijdagtraining. ‘Zolang je een kans hebt, moet je ervoor gaan’, aldus de trainer. Dat Feyenoord misschien de krachten gaat sparen met het oog op de bekerfinale, werd direct ontkracht door Van Marwijk. ‘Wij zijn niet in de situatie om ook maar iets te laten lopen.’
De vooruitzichten zijn somber, maar de hoop op een topvijf klassering is niet vervlogen. En hoop doet leven, was zo ongeveer de boodschap die Van Marwijk op vrijdag uitdroeg. Want Heerenveen en FC Twente moeten eerst hun duels nog maar zien te winnen. Dat het hem menens is, bleek wel uit zijn strijdvaardige woorden. En bijvoorbeeld ook uit het feit dat hij de bijna fitte Denny Landzaat mogelijk laat spelen. ‘Als ik Landzaat zondag aan de kant laat, weet ik dat hij kan spelen tijdens de bekerfinale. Maar het gaat niet om één belangrijke wedstrijd. We hebben twee belangrijke wedstrijden voor de boeg. Ik twijfel nog. Misschien wordt er op het laatste moment een beslissing genomen’, zei de trainer.

Vergeleken met het elftal dat in Tilburg aan de aftrap verscheen, keert er zondag weer veel routine terug in de basisploeg. Henk Timmer kan waarschijnlijk spelen. Giovanni van Bronckhorst kan dat zeker. En het is ook niet uitgesloten dat Roy Makaay speelt. Wellicht negentig minuten, al wilde de trainer er weinig over kwijt. ‘Laat ik wel zeggen dat Makaay niet eerst bij het tweede gaat rondlopen om speelritme op te doen. Hij is een speler die dat minder nodig heeft dan de meeste anderen.’

Wat er zo kort voor de bekerfinale van Roda JC kan worden verwacht, is niet te zeggen. Feyenoords trainer kon wel wat zeggen over de kwaliteiten van de tegenstander. ‘Het is een gevaarlijke ploeg, met veel snelheid in de voorhoede. Ze zijn fysiek sterk en hebben een aardige balans op het middenveld. Ze zijn nog wel wat wisselvallig, maar hebben laten zien ergens toe in staat te zijn. Dat ze in Eindhoven met 0-4 voorkwamen bij PSV zegt wat dat betreft voldoende.’

DE TEGENSTANDER

Roda JC heeft twee identieke wedstrijden voor de boeg. Twee zondagen achter elkaar reist de ploeg uit Kerkrade naar De Kuip om het op te nemen tegen Feyenoord. Daarbij is de tweede ontmoeting voor de Limburgers belangrijker dan de eerste. Omdat een plaats bij de eerste negen al is veilig gesteld en de play-offs om Champions League definitief uit het zicht zijn, is het hoogst haalbare via de competitie een plek in het UEFA Cup toernooi. En laat dat ticket nou ook net via het bekertoernooi te verdienen zijn.

Voor de ploeg van Raymond Atteveld heeft de bekerfinale daarom waarschijnlijk prioriteit ten opzichte van de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Winst in De Kuip zou volgende week dan niet alleen de beker en een ticket voor de UEFA Cup opleveren, maar tegelijk zou het betekenen dat de Limburgers vervroegd met vakantie kunnen. De play-offs voor de plaatsen zes tot en met tien kunnen zij dan namelijk overslaan.

De vraag is daarom hoe Atteveld zijn ploeg zal prepareren voor het duel van komende zondag. De trainer kan er enerzijds voor kiezen om net als in de bekerfinale in zijn sterkst mogelijke formatie te spelen, maar zou aan de andere kant evengoed het lekkerste voor het laatst kunnen bewaren. In het uiterste geval zou hij zelfs in twee opeenvolgende wedstrijden voor een volledig verschillende tactiek en opstelling kunnen kiezen, om zo te proberen om Feyenoord in de war te brengen.

Dat Roda JC die luxe zo tegen het eind van het seizoen heeft, zegt iets over het jaar dat de ploeg achter de rug heeft. Vorig seizoen eindigde Roda JC weliswaar iets hoger op de ranglijst (zesde) dan het dit seizoen zal doen, maar toen kwam er al na één ronde een eind aan de play-offs. Nu hebben de Limburgers nog via twee kanalen kans om Europa in te gaan en dus mag nog worden gehoopt op een betere afsluiting dan het vorig seizoen.

Feyenoord – Roda JC

Zondag 20 april om 14:30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Hofland, Bahia, De Cler; Fer (Landzaat), Van Bronckhorst, Sahin; Bruins, Mols (Makaay) en De Guzman.
Roda JC: Castro; Sonkaya, De Fauw, Kah, De Jong; Bodor, Meeuwis, W. Janssen; Hadouir, Van Tornhout en Lamah.

STATISTIEKEN
THUIS

04/03/2007 Feyenoord - Roda JC 1-1
22/01/2006 Feyenoord - Roda JC 0-0
13/03/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/03/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/05/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1

UIT
16/09/2007 Roda JC - Feyenoord 1-3
29/10/2006 Roda JC - Feyenoord 1-2
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1