RUIME OVERWINNING MAG NIET BATEN: 3-0

Ondanks een 3-0 overwinning op Roda JC is Feyenoord er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Champions League play-offs. Omdat ook Heerenveen en FC Twente hun wedstrijden wonnen, eindigde de ploeg van Bert van Marwijk de competitie als zesde. Of Feyenoord nog om een UEFA Cup ticket moet gaan strijden in de play-offs, hangt volledig af of het de bekerfinale wint. In De Kuip maakten Luigi Bruins, Nuri Sahin en Michael Mols na rust de treffers.
Met het wegtikken van de laatste minuten van de reguliere competitie deed Feyenoord wat op z’n minst verwacht mocht worden: het knokte letterlijk voor de allerlaatste kans. Enthousiast en gretig jaagden de Feyenoorders vanaf het eerste fluitsignaal op de voorsprong. De ploeg maakte er op basis van de eerste helft ook aanspraak op, maar de treffer bleef uit.

Daar lag een combinatie van factoren aan ten grondslag. Zo was er de attent keepende Bram Castro. Feyenoord was daarnaast niet scherp in de afronding. Dat had ook te maken met de kwaliteit van de kansen. Pogingen waren er voldoende, maar echt uitgespeelde mogelijkheden waren er mondjesmaat.

De eerste kans was dat wel. Michael Mols liet de bal slim onder zijn voet doorgaan, wat Nuri Sahin een grote kans bood. Het talent kwam tot een schot, maar de bal miste kracht en richting. Castro kon vrij simpel in de baan van het schot duiken. In de herkansing schoot Leroy Fer net naast.

Het was meteen het grootste gevaar voor rust. Bruins schoot nog naast, net als Jonathan de Guzman. Wel was er nog een fraai staaltje te bewonderen toen André Bahia doorbrak op links. De voorzet die het opleverde, werd door Leroy Fer achter het standbeen langs gehakt. De bal ging richting doel, maar Castro was er niet door verrast.

Feyenoord startte heel wat doeltreffender na rust, al had het daar wel Limburgse hulp voor nodig. Fatih Sonkaya nam het uitverdedigen na 55 minuten wat al te laconiek. Luigi Bruins maakte hem de bal in het Roda-strafschopgebied afhandig. De middenvelder behield de rust, kapte Sonkaya nog een keer uit en schoot geplaatst in de verre hoek: 1-0.

Feyenoord behield ook na die treffer het overwicht. De Rotterdammers voerden de druk op, maar net als voor rust bleven de grote kansen aanvankelijk uit. Fer kwam al struikelend dichtbij het Roda-doel, maar Castro plukte hem de bal van de voeten. De keeper keerde ook de schotpogingen van De Guzman en Bruins.

Nadat Marcel de Jong halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart had gekregen en met rood kon inrukken, was het aannemelijk dat Feyenoord de score toch verder zou opvoeren. Dat gebeurde ook. Sahin schoot eerst nog hard in op doel, maar zag zijn schot via het lichaam van Mols overzeilen. Waar de twee elkaar toen nog in de weg stonden, was de samenwerking even later subliem. Sahin ging de één twee aan met Mols en kreeg de bal op het presenteerblaadje. Vrij voor Castro maakte hij er 2-0 van.

Of dat effect had, was zeer de vraag met de ongunstige tussenstanden die doorkwamen uit Heerenveen en Enschede. Toen FC Twente er ruim tien minuten voor tijd eveneens 2-0 van maakte, was het wel duidelijk dat de drie punten Feyenoord niet verder zouden helpen. Zo eindigde de wedstrijd ondanks de overwinning in mineur. Zelfs de late 3-0 van Mols kon daar niets aan veranderen.

Feyenoord – Roda JC 3-0

55’ Bruins 1-0