JONG FEYENOORD KAMPIOEN

Jong Feyenoord is maandagavond kampioen geworden van de Eerste Divisie. De ploeg van Raymond Verheijen kon feest vieren na de 2-1 thuiszege op Jong Fortuna Sittard. Jerson Anes Ribeiro en Tim Vincken verzorgden op Varkenoord de Rotterdamse productie. Na één jaar afwezigheid keren de talenten aankomend seizoen weer terug in de beloften Eredivisie.
Als het spel van Feyenoord één ding duidelijk maakte, was het wel dat de ploeg een herhaling van de voorgaande weken wilde voorkomen. De titel is al weken binnen handbereik, maar uitgerekend de laatste twee duels kwam de klad erin. Met de finish in zicht moest er nu maar eens worden doorgezet, besefte ook de gretige ogende thuisploeg zich. Hulp was er vanaf de kant, waar de volgepakte tribune en vuurwerk voor de aftrap als ruggensteun dienden.

Toch beleefde Feyenoord een valse start. Het spel speelde zich constant af op de helft van de Limburgers, maar één uitbraak leverde de verrassende tussenstand op. Panagiotis Vouis brak uit, passeerde doelman Eric Cummins en werkte koelbloedig binnen: 0-1.

Feyenoord was er niet van onder de indruk en zette de bezoekers meteen weer onder druk. De beloning volgde snel, in de vorm van de gelijkmaker. Anes Ribeiro verraste doelman Tom Grootaers met een venijnig schot. De keeper zat er wel aan, maar kon de 1-1 niet voorkomen.

Met Tim Vincken als smaakmaker ging de thuisploeg op zoek naar meer. Niet toevallig was Vincken ook degene die het krachtverschil na 29 minuten in de score tot uitdrukking bracht. Op links passeerde hij zijn man en werkte hij diagonaal via de binnenkant van de paal de 2-1 binnen.

Nog voor rust hadden de talenten de titel al in veilige haven kunnen schieten. Jemayel Maruanj vloerde na 33 minuten de doorgebroken Vincken. De toegekende strafschop bood de uitgelezen mogelijkheid er 3-1 van te maken, maar Michael Thé zag zijn poging gekeerd door Grootaers. De keeper bracht knap redding ten koste van een hoekschop.

De tweede helft was weinig vermakelijk, al vergoedde de spanning alles. Anes Ribeiro schoot meteen na rust van dichtbij hoog over. De grootste kansen waren er voor invaller Luis Pedro. Eerst timede hij verkeerd bij een perfecte voorzet. Zijn kopbal kon zodoende voor weinig gevaar zorgen. Zijn volgende poging was beter, maar doelman Grootaers wierp zich met succes in de baan van het schot.

Er was geen reden tot zorg, maar de minimale marge was het kampioenschap nog geen zekerheid. Dat Jacob Lensky vlak voor tijd geblesseerd uitviel –waardoor Feyenoord, dat al drie keer had gewisseld, met tien man verder moest- werkte ook niet geruststellend. Fortuna drong nog wel aan, maar kon niks meer forceren. Het feest kon daarna in alle hevigheid, en begeleid met vreugdetaferelen op veld en tribune, losbarsten.

Jong Feyenoord – Jong Fortuna Sittard 2-1

11’ 0-1 Vouis
13’ 1-1 Anes Ribeiro
29’ 2-1 Vincken

Bijzonderheden: Thé mist strafschop (33’)