FEYENOORD A1 EN C1 HEBBEN TITEL VOOR HET GRIJPEN

De A1 en C1 van Feyenoord hebben door hun overwinningen van zaterdag de titel voor het grijpen. De A-junioren moesten diep gaan om FC Omniworld van zich af te houden (2-1, doelpunten van Louis Pedro), de C’jes bliezen Spartaan’20 omver: 0-5. Feyenoord B1 ging op eigen veld in de slotseconde onderuit tegen Ajax: 2-3. Jerson Cabral en Parez Karim waren in die wedstrijd succesvol namens Feyenoord.
Aan het einde van het seizoen zijn de voetbalvelden niet meer zo goed bespeelbaar als de strakke mat die in september lag te wachten. In het laatste thuisduel van de A1 kwam dit in het spel naar voren. De ploeg kon echter niet alleen de schuld voor het moeizame spel aan het veld toeschuiven; voetballend werd er ook geen voldoende gehaald.

Na 3 minuten kon de vooraf uitgedachte aanpak de kast in, want degradatiekandidaat FC Omniworld nam brutaal de leiding. Feyenoord gaf vervolgens vol gas richting het doel van de ploeg uit Flevoland, kreeg een tiental zeer goede kansen maar leek gedesillusioneerd af te druipen voor de rust. Louis Pedro voorkwam dat op het laatste moment, door na een steekbal van Hanne Hagary gelijk te maken: 1-1.

Na een uur spelen zette de landelijk topscorer zijn elftal ook op voorsprong. Na binnen dribbelend verraste Pedro de vijandelijke defensie en in de korte hoek mikte hij raak: 2-1. Omniworld zocht tevergeefs naar de gelijkmaker, aan de andere kant waren de spitsen van Feyenoord te vermoeid om de wedstrijd in het slot te gooien. Beide ploegen smeten met de krachten, maar Feyenoord was na 90 minuten spelen de ploeg die de punten kreeg toebedeeld.

’We hebben vandaag veel te geforceerd gevoetbald’, vond trainer Jean Paul van Gastel. ‘Dit spelletje kostte het elftal veel te veel energie. Over het spel ben ik dus duidelijk niet te spreken, maar de inzet maakte veel goed.’ De A1 heeft het volgende week zelf in de hand om kampioen van Nederland te worden. Op bezoek bij Willem II A1 is winst voldoende voor de titel.

Opstelling Feyenoord A1:
Darley; Nelom, Nieveld, Pique, Eekman; Leerdam, Kobussen, Janota (80’ Van Haaren); Pedro (87’ Day), Hagary, Pattinama (75’ Van la Parra)

B1 EERVOL TEN ONDER TEGEN AJAX

Landskampioen Ajax B1 kwam zaterdag naar Varkenoord om de competitie tegen Feyenoord af te sluiten. De ploeg van trainer Cor Adriaanse eindigt dit seizoen als tweede achter de Amsterdammers en speelt eind mei de bekerfinale tegen Excelsior B1.

De B-junioren moesten tegen de aartsrivaal enkele belangrijke krachten missen, omdat zij met de A-junioren mee moesten doen. Ajax was niet naar Varkenoord afgereisd om het seizoen plichtmatig uit te spelen, waardoor er een aantrekkelijke wedstrijd ontstond. Na 27 minuten kwam Feyenoord gelukkig op voorsprong. Jerson Cabral zette voor maar zag de bal in één keer achter de Ajax-keeper belandden: 1-0. Ajax was voetballend de bovenliggende partij maar kwam niet verder dan een schot op de paal.

Na de rust trokken de bezoekers de wedstrijd naar zich toe. Via twee goed uitgevoerde combinaties stond het na 52 minuten 1-2. Parez Karim maakte in de 73e minuut gelijk na goed voorgeven van Osama Rashid. De puntendeling leek een feit, totdat Ajax in de blessuretijd nog 2-3 maakte, na slecht uitverdedigen van de Feyenoorders.

Ondanks de nederlaag was Adriaanse erg positief over het spel van zijn ploeg. ‘We sloten deze wedstrijd af met elf eerstejaars B-junioren. Die hebben zich kranig verweerd. De jongens hebben er vandaag alles aan gedaan.’

Wat nog rest voor de B’tjes is het Varsseveld-toernooi, dat in het weekend van 23-24-25 mei plaatsvindt, en de bekerfinale tegen Excelsior.

Opstelling Feyenoord B1: Konijnenburg; De Vrij, Kruithof, Bouwmeester (41’ Wijmer), Martins Indi; Rashid, Clasie (75’ Van den Engel), Isoufi; Lagouireh (41’ N. Velder), Castagnoies (63’ Karim), Cabral (69’ Jansen)

C1 DICHTBIJ TITEL

Spartaan’20 was zaterdag de op een na laatste horde voor de C1 op weg naar het landskampioenschap. In de openingsfase was Feyenoord zoekende naar de juiste samenstelling. De fysiek sterke en stugge tegenstander hield Feyenoord in de eerste helft behoorlijk in toom. Geraldo Alberto Antonio, uitblinker namens Feyenoord, maakte in de 16e minuut het eerste doelpunt, na een knappe solo en een combinatie met Jon-Joost Cornelissens. Het team van Jeffrey Oost viel wel aan, maar miste de frivoliteit waar het dit seizoen zoveel wedstrijden mee gewonnen heeft.

Nadat Matthew Steenvoorden met een droge schuiver 0-2 had gemaakt, ging de rem er af. Invaller Anas Achahbar maakte zelf de 3-0 en was bij de volgende treffers van Robert Klaassen en Julian Agatowski de aangever. In de slotfase was het doel van Spartaan’20 te vergelijken met een schiettent, maar de nauwkeurigheid ontbrak om er een monsterscore van te maken.

Concurrent PSV verloor zaterdag, waardoor een overwinning op RKC Waalwijk volgende week voldoende is voor de titel. ‘Dat wordt nog een pittige kluif, maar ik heb er alle vertrouwen in’, blikte trainer Oost alvast vooruit.