FEYENOORD WINT KNVB-BEKER

Feyenoord heeft het KNVB-bekertoernooi op haar naam geschreven. De Rotterdammers waren in de finale met 2-0 te sterk voor Roda JC. Denny Landzaat en Jonathan de Guzman maakten voor rust de treffers in de sfeervolle Kuip. De ploeg van Bert van Marwijk heeft met het winnen van een prijs het jubileumjaar luister bij gezet. Voor Van Marwijk betekende de gewonnen finale zijn laatste officiële wedstrijd als hoofdtrainer in De Kuip.
De druk was de afgelopen dagen voelbaar in De Kuip. Tal van factoren, waaronder het honderdjarig bestaan en de diepgekoesterde wens om in het jubileumjaar een prijs te winnen, waren er debet aan. Ook Bert van Marwijk zei die bijna tastbare spanning te hebben gesignaleerd in zijn groep. Toen Feyenoord aan de aftrap verscheen, bleek de spanning geen verlammende werking te hebben. Integendeel, Feyenoord gebruikte de finale om alles van zich af te voetballen.

Dat leidde tot een heerlijke eerste helft. Al na zeven minuten nam Feyenoord de leiding via een aanval uit het boekje. Tim de Cler stoomde op en lanceerde met een splijtende pass Luigi Bruins. De middenvelder had het overzicht en gaf de bal in volle sprint in één keer voor. Landzaat stond op de juiste plaats om vrij voor Bram Castro binnen te werken: 1-0.

Feyenoord zakte vanaf dat moment iets terug. De Rotterdammers zaten in een zetel en leken ook met dat gevoel te spelen. Roda JC meldde zich steeds vaker in de buurt van Henk Timmer. Dat leidde niet tot uitgespeelde kansen, maar wel tot een aantal dreigende situaties. Zo schoot Cheikh Tioté na twintig minuten net naast. Even daarvoor hadden de Feyenoord-supporters opgelucht ademgehaald toen een duikeling van Roland Lamah in het strafschopgebied werd weggewuifd door scheidsrechter Jack van Hulten.

De tweede goede aanval van Rotterdamse zijde leverde meteen de 2-0 op. Na 35 minuten ging De Guzman de één twee aan met Michael Mols. De Canadees kreeg de bal perfect terug, snelde langs Jan Paul Saeijs en werd vervolgens van achteren gevloerd door Davy De Fauw. De Belg was echter te laat, want op het moment dat De Guzman naar de grond ging had hij de 2-0 al binnengefrommeld.

Feyenoord speelde het na rust zelfverzekerd uit. Dat deed het door amper iets weg te geven. Moet gezegd dat ook de thuisploeg aanvankelijk weinig klaarmaakte in offensief opzicht. Met de comfortabele voorsprong op zak was er geen Feyenoorder te vinden die daar aanstoot aan nam. Het Legioen was één en al tevredenheid, wat ook tot uiting kwam toen Roy Makaay zijn entree maakte. Zijn terugkeer binnen de lijnen werd met groot enthousiasme begroet.

Het eerste Limburgse gevaar volgde na 68 minuten toen Marcel Meeuwis de bal diagonaal op doel schoot. Timmer redde ten koste van een hoekschop. Aan de andere kant was Landzaat dichtbij een doelpunt, maar zijn schot stuitte via de paal terug het veld in. Castro moest tien minuten voor tijd ingrijpen toen Van Bronckhorst een hoekschop hard inkopte. Saeijs redde vlak voor tijd op de doellijn toen Makaay de bal over Castro liftte.

Het geloof op Limburgse bekerwinst ebde met het verstrijken van de minuten weg. Dat had ook te maken met het spelbeeld, want Feyenoord kreeg de kansen de score uit te breiden. De bekerwinst kwam zodoende geen moment meer in gevaar. Het feest op de tribunes werd daarom al ver voor het eindsignaal gevierd. Al kwam de echte euforie, en bij sommigen zelfs de emotie na zoveel jaren van droogte, pas na afloop.

Feyenoord – Roda JC 2-0

7’ Landzaat 1-0
35’ De Guzman 2-0

Geel: Lucius, Landzaat, Tioté, Janssen, Meeuwis

Scheidsrechter: Van Hulten