Fanshop
Fanshop

TERUGBLIK SEIZOEN ‘07/’08 DEEL II: JULI

Feyenoord.nl blikt de komende weken in elf delen terug op het afgelopen seizoen. Iedere twee dagen wordt op deze website één maand uitgelicht. In deel 2: de maand juli 2007, waarin Bert van Marwijk de torenhoge verwachtingen tempert.

JULI: VAN MARWIJK PREDIKT REALISME

‘Zelfs bij Bayern heb ik dit nog nooit meegemaakt.’ Het zijn de woorden van Roy Makaay, na afloop van de eerste training. Hij is al jaren gewend te werken in de absolute top, maar ook daar ervoer hij niet wat hij vandaag ervaart. ‘Daar kwamen er in zomervakanties wel eens vijfduizend mensen op een training af, maar ruim dertienduizend supporters zoals hier, is toch een ander verhaal.’

 

Bert van Marwijk is er de man niet naar blind mee te gaan in de euforie. Op zijn eerste officiële werkdag in De Kuip zegt hij te genieten, maar de recordopkomst van het Legioen brengt hem het hoofd niet op hol. Integendeel, juist op zo’n moment is Bert van Marwijk er om de nuance aan te brengen.

‘Ik snap de euforie. Dit is allemaal prachtig en ook ik geniet ervan’, zegt hij, tussen de eerste twee trainingen van het seizoen door. ‘Maar we hebben nog geen punt en het zal niet eenvoudig zijn om binnen no time Ajax, AZ en PSV te achterhalen. Een succesvol elftal koop je niet zomaar. Een voorbeeld is Chelsea, dat ook de Champions League niet heeft kunnen kopen. Ik loop niet weg voor hoge verwachtingen, maar we moeten wel realistisch blijven.’In een sfeer van ongeremd optimisme begint Feyenoord aan de voorbereiding, met achtereenvolgens vier wedstrijden tegen amateurs. En: Feyenoord beleeft de start die het voor ogen heeft. Met veel doelpunten en bij vlagen fraaie staaltjes voetbal wordt VV Lyra aan de kant gezet bij het eerste optreden: 0-8. Feyenoord toont zich ook in de dagen die volgen productief. RKSV Taxandria (0-12), VV Reünie (0-18) en Voorschoten ’97 (0-9) worden opgerold.Na een sterk optreden tegen Chelsea (1-1) worden de verwachtingen verder opgeschroefd. De eerste kennismaking met het excellerende supertalent Nuri Sahin draagt er ook nog eens aan bij. Bert van Marwijk houdt ondertussen het hoofd koel. Hij weet als geen ander dat er nog een weg is af te leggen. Aan het eind van de maand blijkt hij gelijk te hebben.

De zwakke vertoning tegen Emmen (Mols maakt in de slotminuten de winnende treffer) maakt meer dan duidelijk dat de ploeg nog maar aan het begin staat. Dat kan eigenlijk niet op een beter moment komen. ‘Want het tempert de verwachtingen een beetje. Daarnaast wordt het nu makkelijker om de puntjes op de ï te zetten’, aldus Van Marwijk.

Ook in juli:
* Michael Mols wordt gepresenteerd * De selectie van Feyenoord gaat voor de derde opeenvolgende keer de haven in * Twee aanvallers verkassen naar de Duitse Bundesliga: Romeo Castelen naar HSV, Angelos Charisteas naar 1. FC Nürnberg * Bij de wedstrijd in en tegen Voorschoten komt Giovanni van Bronckhorst voor het eerst in negen jaar weer in actie voor Feyenoord *

Lees alles over het afgelopen seizoen in het officiële Feyenoord Jaaroverzicht 2007/2008, dat sinds afgelopen maandag in de winkel ligt voor € 6,99. De dvd met het seizoensoverzicht 2007/2008 is eveneens vanaf nu verkrijgbaar, voor € 17,99. Beide jaaroverzichten zijn op diverse plaatsen te koop, onder meer in de Feyenoord Fanshops en op www.feyenoord.nl/megastore.