SUPERIEUR ORANJE DOET SPORTIEVE PLICHT: 2-0

Het Nederlands Elftal heeft de grote vorm op het EK weten vast te houden. In de afsluitende poulewedstrijd werd ook Roemenië simpel bedwongen: 2-0. Na een weinig spectaculaire eerste helft kwam Oranje na rust weer los zoals het dat ook tegen Italië en Frankrijk kwam. Het had treffers van Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie en de derde opeenvolgende zege tot gevolg. Tim de Cler speelde negentig minuten mee. Bondscoach Marco van Basten liet Giovanni van Bronckhorst net als meerdere basisspelers aan de kant. Door het verlies van de Roemenen plaatste Italië, dat met 2-0 van Frankrijk won, zich eveneens voor de kwartfinale.
Spetterend was het niet wat de tot voetbalmachine omgedoopte Nederlandse ploeg voor rust liet zien. Dat was -gezien het ontbreken van onder meer Kuyt, Van Nistelrooy, Van Bronckhorst, Ooijer en Van der Sar in de basisopstelling- ook weer niet bevreemdend. Desondanks waren de Nederlanders de bovenliggende partij, met de grootste kans voor Arjen Robben. Vrij voor Lobont schoot hij net naast.

In de tweede helft werd langzaam maar zeker duidelijk dat de Roemenen op roemloze uitschakeling afstevenden. Oranje maakte via Huntelaar de 1-0, terwijl de Italianen op dat moment al met 1-0 voorstonden tegen tien Fransen. De groepswinnaar kwam daarna geen moment meer in gevaar en produceerde nog een aantal fraaie aanvallen. Eén daarvan, met Van Persie als eindstation, leverde de tweede treffer op. De oud-Feyenoorder leek te vallen, herstelde zich en had op bewonderenswaardige wijze nog de kracht om een vernietigend schot te lossen. Het was de bekroning voor een sterk optreden. Voor rust was hij na een magistrale aanname ook al dichtbij een doelpunt geweest, maar toen had doelman Lobont nog in de baan van het schot gelegen.