Fanshop
Fanshop

VERBOUWING HOME OF HISTORY NADERT VOLTOOIING

De verbouwing van het Home of History nadert zijn voltooiing. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan het opzetten van de diverse vitrines. Komende maandag wordt begonnen met de inrichting van het nieuwe museum. De officiële opening zal op dinsdag 15 juli plaats hebben. Vanaf 21 juli, de eerste werkdag na de Jubileumdag, is het vernieuwde Home of History toegankelijk voor publiek.
Voor de inrichting van het nieuwe Home of History werd inspiratie geput uit enkele van de meest bijzondere voetbalmusea in Engeland. Een werkgroep van Feyenoord bezocht onder meer het National Football Museum in Preston. De Rotterdamse delegatie merkte er vooral hoe in een expositie voetbal op een interessante manier in de context van tijd geplaatst kan worden.
 
 
Vandaar dat de directeur van het Britse museum, Kevin Moore, als eregast is uitgenodigd voor de opening van het nieuwe Home of History. Hij zal daar onder meer vertellen wat het belang is voor voetbalclubs om de eigen geschiedenis te documenteren.
 
Wat betreft de inrichting van het Home of History liet de werkgroep van Feyenoord zich ook inspireren door diverse Britse musea. Waar het oude Home of History vooral een uitstalling van verschillende attributen was, zonder verdere uitleg, komt er in de nieuwe versie juist veel aandacht voor achtergronden.
 

Zo was in het oude Home of History de meeuw te zien die Eddy Treijtel in 1970 uit de lucht schoot. In het vernieuwde Home zal deze ook een plekje krijgen, alleen wordt de opgezette vogel ditmaal vergezeld door foto’s, krantenartikelen en videobeelden, waardoor dit stukje Feyenoord-geschiedenis daadwerkelijk –figuurlijk- tot leven komt.
 
De afgelopen maanden heeft de werkgroep onder meer via diverse oproepen op de website oud-spelers en verzamelaars opgeroepen om artikelen, foto’s en andere memorabilia aan te leveren. Het leverde een verscheidenheid aan bijzondere artikelen op. Zo geeft Peter Houtman zijn zilveren schoen die hij in 1983 won in bruikleen, terwijl Wim Jansen shirts van Celtic en Tottenham Hotspur uit de Europa Cup-finales van respectievelijk 1970 en 1974 schenkt.
 
 
Het nieuwe Home of History zal een prominente plaats gaan vervullen in de rondleidingen die Feyenoord en De Kuip organiseren. Momenteel is het Home of History een verzamelplaats, waarvandaan de rondleidingen langs onder meer de kleed- en perskamer starten. Vanaf 15 juli zal het Home of History de climax worden van een Tour door het stadion. Er komt ook een bar in het museum, waar bezoekers achteraf nog wat kunnen drinken.
 
De bedoeling is dat het nieuwe Home of History bovendien constant in beweging blijft. De collectie zal geregeld nieuwe artikelen verwelkomen. Na een gewonnen bekerfinale zullen bijvoorbeeld binnen een paar dagen shirts, schoenen of bijzondere herinneringen te zien zijn. Op die manier blijft het telkens weer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het nieuwe Home of History.