Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

BLIK OP JUBILEUMBOEK (II)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door de twaalf hoofdstukken ieder apart te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 2: De jaren ‘10.
Op zondagmiddag 19 juli 1908 wordt er in de wijk Feijenoord op straat gevoetbald. Dat is niet ongebruikelijk. Het gaat ongeveer op de manier zoals het Feyenoord Gedenkboek 1908-1933 het beschrijft: ‘Het was gewoonte van eenige jongelui om te voetballen op het plein vóór de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat. Men speelde lange of korte partij, zoals het in den jongensmond luidde, en het eenige, wat men daartoe noodig had was een bal. Maar voor een werkelijken voetbal waren geen contanten, men moest daarom zijn toevlucht nemen tot iets voordeeligers. Wat oude couranten samengeperst en daaromheen gewikkeld een stevig stuk pakpapier was voldoende om als grondstof te dienen’.



Die zondagmiddag is er echter iets bijzonders aan de hand. Kees van Baaren heeft voor zijn verjaardag een leren bal gekregen. Zijn vader heeft een timmerwinkel in de Stampioenstraat en kan zich een dergelijke grote uitgave permitteren. Voetballen gaat die middag natuurlijk fantastisch. Dat is wat anders dan tegen een papieren bal trappen.

Na afloop belanden vier jongens in het koffiehuis ‘De Vereeniging’ van Jac. Hz Keizer aan de Persoonshaven 5-9. Deze vier, Kees van Baaren, Gerard van Leerdam, Henk Mulder en Nico Struijs, besluiten een voetbalclub op te richten. Als naam van hun club kiezen zij Wilhelmina, naar de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat.



De oprichters maken ook andere jongens in de buurt enthousiast om mee te doen. Er wordt een eerste vergadering belegd in het sousterrain van een oude winkel in de Bloemfonteinstraat. Daar kiezen de aanwezigen een bestuur met Gerard van Leerdam als voorzitter, secretaris J. van Bladel, penningmeester Nico Struijs en commissarissen in de personen van Kees van Baaren en Henk Mulder.

[…]

De eerste echte wedstrijd gaat tegen Be Quick uit de Rotterdamse wijk Bospolder. Wilhelmina wint met 2-1. Het gaat er allemaal nog eenvoudig aan toe. Het veld is hobbelig en de doelpalen – afkomstig uit de timmerwerkplaats van Pa van Baaren – gaan na afloop weer de berging in. De spelers moeten zich verkleden in de achterkamer van de snoepwinkel De Kleine Concurrent in de Paul Krugerstraat. (73b). Maar het plezier is er niet minder om. Voetballen is alles voor de jongelingen van Wilhelmina.

Lees alles over de oprichting van de club en de jaren ‘10 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar voor €55,00. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier. Supporters die het boek al besteld hebben, zullen dit medio juli in huis krijgen.