Fanshop
Fanshop

BLIK OP JUBILEUMBOEK (III)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 3: De jaren ‘20.

Het volk maakt zich meester van de voetbalsport, die lange tijd was voorbehouden aan de elite-jeugd. De zegetocht van ‘Koning Voetbal’ is, ook als kijkspel, niet meer tegen te houden. Feyenoord zelf levert in 1924 het beste bewijs dat de arbeidersclubs zich met de elite-clubs kunnen meten. Zestien jaar na de oprichting wordt de club landskampioen. Opvallend is de overtuigende wijze waarop Feyenoord dit succes behaalt.

In de competitie eindigt de club bovenaan met vijf punten voorsprong op nummer twee en met de doelcijfers 61-29. Tegen het einde is het nog wel reuze spannend als Feyenoord – met zes punten en twee wedstrijden voor op DFC – zijn laatste wedstrijd speelt bij Ajax. Feyenoord moet gelijkspelen om het kampioenschap te behalen zonder afhankelijk te zijn van de resultaten van DFC.

Kees Pijl weet het zich later nog haarfijn te herinneren: ‘De laatste wedstrijd, dien Feyenoord speelde om afdeelingskampioen te worden, was tegen Ajax in Amsterdam. De geheele week was ons kamp in angstige spanning daar de wedstrijd met 3-1 werd verloren. In het kleedlokaal ging alles het gewone gangetje, tenminste bij de spelers. Het bestuur was er door zenuwachtigheid slechter aan toe. Even voor twee uur een klein toespraakje van onzen voorzitter, den heer Weber, waarna de spelers beloofden tot het einde te spelen voor de volle 100%. De uitslag was 1-1, maar het scheelde maar een paaldikte of we hadden verloren.’

[…]

In de daaropvolgende kampioenscompetitie verliest Feyenoord geen enkele wedstrijd. Stormvogels, NAC, SC Enschede en Be Quick Groningen hebben het nakijken. Kees van Dijke neemt keer op keer vrije trappen, die als kanonskogels achter de vijandelijke keepers verdwijnen. En ook Bertus Bul, Kees Pijl en Adriaan Konings dragen in belangrijke mate hun steentje bij.De vreugde in Rotterdam-Zuid valt nauwelijks te beschrijven. Men kan het zich nog nauwelijks voorstellen. De doorbraak naar het grote succes is bereikt. Feyenoord in 1908 opgericht als arbeidsclub in de wijk Feijenoord is nu de beste van Nederland!

Lees alles over het eerste landskampioenschap en de jaren ‘20 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.