Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

BLIK OP JUBILEUMBOEK (IV)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 4: De jaren ‘30.

De Grote Depressie heeft in de jaren dertig ook Feyenoord in zijn greep. Het merendeel van de leden van de volksclub is werkloos, maar desalniettemin acht Leen van Zandvliet de tijd rijp voor de bouw van een stadion zonder weerga. De crisis ten spijt, wil de voorzitter aan de slag, plannen uitwerken en bouwen, met de hele club, met de hele stad. Een stadion voor tenminste 60.000 toeschouwers is goed voor Feyenoord en goed voor Rotterdam, redeneert de accountant uit de Rochussenstraat. Club en stad opstoten in de vaart der volkeren, juist in crisistijd.Van Zandvliet broedt al geruime tijd op een gedurfd stadionplan wanneer hij in het voorjaar van 1931 tot een steekproef besluit. Tijdens de treinreis naar een wedstrijd in Groningen laat hij zich tegenover sportredacteur C.J. Groothoff van de Nieuwe Rotterdamsche Courant ontvallen dat Feyenoord met de gedachte speelt om in Rotterdam een stadion voor 60 á 75.000 toeschouwers te laten verrijzen.

Van Zandvliet doet zijn onthulling niet toevalligerwijs aan Groothoff. Hij veronderstelt dat de voetbalkenner van de NRC wel eens ontvankelijk zou kunnen zijn voor zijn idee. Groothoff is internationaal scheidsrechter geweest, een man van de wereld dus, en in 1930 is van zijn hand het instructieboek Voetbal, een handleiding voor het spel verschenen.Van Zandvliet heeft medestanders nodig. In eigen Feyenoord-kring bestaat huiver voor een al te ambitieus stadionplan. Dat de club hard aan nieuwe behuizing toe is, moge duidelijk zijn. Praktisch elke thuiswedstrijd zucht en kreunt de accommodatie aan de Kromme Zandweg onder de last van veel te veel belangstellenden.
Van Zandvliets medebestuurders zijn evenwel van mening dat een nieuw stadion voor 30.000 man volstaat. De voorzitter is een beste man, vinden ze, een geweldenaar voor de club, maar een stadion voor 60 á 75.000 mensen is een megalomane gedachte. Hoe krijg je zo’n onvoorstelbaar bouwwerk in hemelsnaam rendabel? Niemand bij Feyenoord heeft trouwens ooit zo’n groot stadion gezien.

Lees alles over de bouw van het stadion en de jaren ‘30 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.