Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

BLIK OP JUBILEUMBOEK (V)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 5: De jaren ‘40.
Zondagavond 5 mei 1940 is het feest in het Feyenoord-café van Leen Vente, het kanon uit de Kuip. De 64-voudig international Puck van Heel is drie dagen eerder officieel uitgeluid, maar ook zonder de meesterlijke middenvelder heeft Feyenoord die middag in Delft met 1-0 van DHC gewonnen en is de club weer afdelingskampioen geworden. Het clublied schalt uitbundig door Vente’s vrolijke horecagelegenheid in hartje Rotterdam. Er wordt al druk gespeculeerd over de kampioenscompetitie, waarin het Limburgse Juliana wel eens een gevaarlijke outsider zou kunnen worden.



Ruim een week later, op 14 mei, wordt Leendert Roelof Johan Vente 29 jaar. In zijn café aan de Westewagenstraat is er dan ’s avonds géén verjaardagsfeest. Vier dagen eerder zijn in Rotterdam Zuid honderden Duitse parachutisten uit de lucht komen vallen; de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Noordereiland is bezet, bij de Maasbruggen wordt zwaar gevochten. De Duitsers willen doorstoten naar het centrum van de stad, maar mariniers houden dapper stand.

Op de middag van 14 mei daalt rond half twee plotseling een Duitse bommenregen op de Rotterdamse binnenstad neer. Het bombardement duurt een kwartier. Ongeveer 800 mensen vinden de dood, circa 80.000 Rotterdammers raken dakloos, ruim 24.000 woningen veranderen in puinhopen. Ook het café van Leen Vente wordt van de aardbodem weggevaagd. De volgende dag capituleert het verbijsterde Nederland.

De Kuip komt de Duitse invasie schadevrij door, maar de nazi’s nemen het onvolprezen bouwwerk wel ogenblikkelijk in beslag. De club wordt uit zijn eigen huis verdreven.



Drie weken eerder is Feyenoord nog zo trots geweest dat het voor het eerst in de geschiedenis vijf spelers tegelijk aan het Nederlands elftal heeft mogen leveren. Belastingambtenaar Adri van Male (doelman), huisschilder Joop van der Heide (linksback) en de kasteleins Bas Paauwe (rechtshalf), Arie de Vroet (linkshalf) en Leen Vente (midvoor) spelen mee met Oranje, dat op 21 april 1940 in het Olympisch Stadion de Belgen in de laatste voor-oorlogse interland met 4-2 klopt. Drie weken na dat succes zit de hofleverancier van Oranje plots in zwaar weer.

Lees alles over voetballen in de oorlog en de jaren ‘40 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.