BLIK OP JUBILEUMBOEK (IX)
Feyenoord trekt Michel Valke aan voor het middenveld, haalt Peter Houtman terug om de doelpuntenproductie op te voeren en gaat achter Ruud Gullit aan.
Trainer Kraay ziet in het overweldigende Haarlem-talent een aanjager voor het elftal en een publieksspeler die de gang naar De Kuip er weer in kan krijgen. Van der Laan herinnert zich Kraay’s vastberadenheid: ‘Hij zei: “We móeten Gullit hebben.” Er was geld, van een supporter die goed in de slappe was zat. Henk de Leeuw van het bedrijf Unico, de vader van Paul de Leeuw, had ons 750.000 gulden toegezegd als we een echte versterking konden krijgen. Ik naar Haarlem, in m’n eentje, omdat verder niemand van Feyenoord tijd had. Henk Hut, de voorzitter, legde de prijs op tafel: 831.222,90 gulden. Dat rare bedrag was de uitkomst van een ingewikkelde som: leeftijd van de speler, oud salaris, nieuw salaris en dat maal zoveel. Er kon geen cent van af, zei Hut. Wilde Feyenoord het niet betalen dan zou Anderlecht nog diezelfde dag met Gullit aan de haal gaan. Ik heb Couwenberg gebeld en gezegd dat ik een probleem had. “We komen 80.000 gulden te kort.” De voorzitter zei: “Koop ‘m maar en dan zien we wel hoe we het oplossen.” De Leeuw vulde het bedrag aan, maar hij gaf ons onder uit de zak. Volgens hem hadden we Gullit best voor die zevenhalve ton kunnen krijgen. Misschien had hij gelijk, want Ruud was door Van Hanegem behoorlijk warm gemaakt voor Feyenoord. Die slimme Kraay had een ontmoeting geregeld, op de boerderij bij Willem in Leerbroek. Feitelijk is Gullit dáár binnen gehaald.’
[…]
Met Thijs Libregts als vervanger voor Hans Kraay stelt Feyenoord andermaal een oud-speler als trainer aan. De competitiestart is veelbelovend. In de eerste zes wedstrijden wordt vijf keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Op 18 september 1983 beginnen de Rotterdammers in Amsterdam als koplopers aan de klassieker. In een druilerig Olympisch Stadion speelt zich misschien wel de wonderlijkste Ajax-Feyenoord ooit af. Na een kwartwedstrijd is het 3-0 en na ruim een half uur 3-2. Vervolgens is het wachten op de gelijkmaker. De thuisploeg komt er nauwelijks meer aan te pas en trainer Aad de Mos steekt van de zenuwen een filtersigaret verkeerd om in zijn mond. Ook na rust is Feyenoord sterker, maar een toevalstreffer van Keje Molenaar maakt alles anders. In het laatste half uur leven Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en Jesper Olsen zich uit in de counter. Feyenoord krijgt met 8-2 zijn grootste nederlaag aller tijden bij de erfvijand te slikken. Crisis in Rotterdam, maar Cruijff spreekt geruststellende woorden. ‘Het geeft niet’, zegt hij als het Olympisch Stadion hem met hoongelach uitgeleide doet. Van Hanegem spreekt zich nog drastischer uit. Meteen na het pak rammel zegt hij tegen journalisten: ‘Schrijf maar op: Feyenoord wordt kampioen.’ Lees alles over de jaren ‘80 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.