FEYENOORD OP STOOM TEGEN OIRSCHOT VOORUIT: 1-9

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd van het seizoen met overtuigende cijfers afgesloten. Tegen Oirschot Vooruit werd het 1-9. De Rotterdammers kwamen na een 1-4 ruststand in de tweede helft pas echt op stoom. Diego Biseswar kroonde zich tot topscorer van de middag met drie doelpunten. De andere treffers kwamen op naam van Luigi Bruins (2x), Jonathan de Guzman, Denny Landzaat, Nicky Hofs en Michal Janota. Nieuwkomers Karim El Ahmadi en Kermit Erasmus maakte hun officieuze debuut voor Feyenoord. Jon Dahl Tomasson kwam wegens een lichte blessure nog niet in actie.
Trainer Gertjan Verbeek koos ervoor om de twee helften met twee totaal verschillende elftallen te spelen, waardoor zaterdag in totaal 22 spelers in actie kwamen. Grote gemene deler was dat beide helften met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers werd gespeeld. Dit lijkt dan ook het systeem te zijn waarmee Verbeek het seizoen tenminste wil beginnen.

In de eerste helft werd de voorhoede gevormd door Roy Makaay en Andwelé Slory. Van de twee was Slory veruit het gevaarlijkst. Feyenoord maakte optimaal gebruik van de snelheid van de aanvaller en dit leverde na ruim een halfuur spelen twee vrijwel identieke doelpunten op in korte tijd. Hierbij dribbelde Slory op volle snelheid een handvol verdedigers voorbij, voordat hij vanaf de achterlijn kon voorzetten.

Twee keer stond Luigi Bruins op de goede plek bij de tweede paal. Het betekende voor Feyenoord de derde en vierde goal van de eerste helft.

Nog geen twee minuten na de tweede treffer van Bruins, verkleinde Oirschot Vooruit de marge weer tot drie. Oorzaak was een vrije trap voor de thuisploeg vanaf de rechterkant, die hoog voor het doel werd gegeven. Weifelend optreden van zowel doelman als verdediging zorgden ervoor dat Sjoerd van der Wal vrij in kon koppen.

Eerder had Jonathan de Guzman na ongeveer een kwartier spelen de score geopend, door op voorzetten van Danny Buijs de bal in een leeg doel binnen te koppen. Vier minuten later stoomde Denny Landzaat knap door in het vijandelijk strafschopgebied, waarna hij hard in de verre hoek binnen schoot.

Zo ging Feyenoord met drie doelpunten voorsprong de rust in. Het compleet gewijzigde elftal dat de tweede helft het veld in kwam, vergrootte die marge al binnen tien minuten tot vijf. Eerst was het Diego Biseswar die van dichtbij de keeper passeerde, daarna schoot Nicky Hofs een bal vanaf zestien meter met een fraaie krul in de kruising: 1-6.

Wat volgde was een helft waarin Oirschot Vooruit niet meer het enthousiasme van de eerste helft aan de dag kon leggen, terwijl het frisse elftal van Feyenoord juist vol energie op zoek ging naar meer doelpunten. Die volgden in hoog tempo.

Zo tekende Michal Janota voor zijn eerste doelpunt in Feyenoord één, terwijl Diego Biseswar met een streep in de kruising voor het mooiste doelpunt van de middag zorgde: 1-8. Ruim vijf minuten later kroonde Biseswar zich ook tot topscorer van de wedstrijd, door op aangeven van Kermit Erasmus de 1-9 binnen te schieten. Het was direct ook het laatste doelpunt van de middag.

Oirschot Vooruit – Feyenoord 1-9

14’ 0-1 De Guzman
19’ 0-2 Landzaat
24’ 0-3 Bruins
31’ 0-4 Bruins
34’ 1-4 Van der Wal
52’ 1-5 Biseswar