Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

‘DIT IS EEN FEYENOORD-WAARDIG MUSEUM’

Feyenoords Home of History is dinsdagmiddag officieel heropend. In bijzijn van de drie clubiconen Fred Blankemeijer, Gerard Kerkum en Gerard Meijer werd rond 14:00 uur een rood-wit lint doorgeknipt door Tom en Gerard Kieboom, waarna de deuren van het vernieuwde Feyenoord Museum voor de eerste maal open gingen voor publiek. De eerste bezoekers van het Home of History, waaronder veel oud-Feyenoorders, waren onder de indruk. ‘Dit museum is groots van opzet en Feyenoord-waardig’, vatte Eddy Pieters Graafland het algehele gevoel samen.

In het vernieuwde Home of History kan de bezoeker een chronologische reis door de geschiedenis van Feyenoord maken. Dat begint bij de oprichting van de club in 1908 en eindigt bij het Jubileumboek, dat ongeveer een uur voor de opening van het Home of History werd gepresenteerd. Tussendoor zijn niet alleen de trofeeën, shirts en overige memorabilia te bekijken, maar worden bijvoorbeeld ook diverse hoogtepunten uit de clubhistorie op zes grote schermen vertoond. Ook in de tijdsbalk, die onder de vitrines langs loopt, zijn verschillende kleine televisieschermen ingebouwd.

‘Het is een verschil van dag en nacht met hoe het voorheen was’, zei Pieters Graafland. De doelman zelf stelde onder meer de bal van de finale van de Europa Cup 1970 en een shirt van Celtic beschikbaar aan het museum. ‘Destijds werd er maar met één bal zo’n finale gespeeld, in plaats van met een stuk of zestien zoals tegenwoordig gebeurt. Na de wedstrijd heb ik die bal leeg laten lopen en in mijn tas gestopt. Onder meer Ernst Happel heeft er nog zijn handtekening op gezet.’



Voor Gerard Kerkum was het bezoek aan het nieuwe Home of History misschien nog wel meer bijzonder dan voor de tientallen andere bezoekers. Kerkum is inmiddels al ruim een halve eeuw bij de club betrokken. ‘Het zijn daardoor ook voor een deel mijn eigen herinneringen die ik hier ophaal. Het is erg indrukwekkend om hier rond te lopen.’



Voordat het Home of History officieel geopend werd, vertelde Kevin Moore over het belang van een eigen museum van een voetbalclub. Moore is directeur van het Britse National Football Museum in Preston. ‘Het is voor mij een grote eer om hier aanwezig te zijn’, zei hij. ‘Een museum als dit zorgt ervoor dat de historie van een voetbalclub bewaard wordt. Dan gaat het niet alleen om de resultaten, maar bijvoorbeeld ook om de supporters. Ik hoop dat het museum net zo lang zal bestaan als de club.’ Moore schonk Feyenoord tot slot een leren bal uit 1890, afkomstig uit de FIFA-collectie.