Fanshop
Fanshop

BLIK OP JUBILEUMBOEK (XI)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 11: De nieuwe eeuw.

Het is 8 mei 2002 en in de kleedkamergangen van de Kuip ruikt het naar bier en massageolie, wanneer aanvoerder Paul Bosvelt de zojuist veroverde UEFA Cup optilt en aan de tengere borst drukt van Fred Blankemeijer, de senior manager van de club. Er is bijna niemand die het ziet. De meeste spelers zijn te druk met feesten in de badruimte. Daar is zojuist tot algehele hilariteit Brett Emerton in zijn clubkostuum te water gelaten. De Australiër had de finale tegen Borussia Dortmund moeten missen vanwege een onterechte gele kaart in de wedstrijd tegen Internazionale, maar op deze manier wordt hij toch bij het feest betrokken.

De rest van de spelers is in de kleedkamer, waar wordt gezongen, gedanst, geknuffeld en met champagne gespoten. Alleen in de medische ruimte is het relatief rustig. Daar laat Bonaventure Kalou voor de zekerheid de dreigende kramp uit zijn benen masseren. Van Marwijk en zijn assistenten blazen uit en doen dat in hun eigen vertrek. En in de gang staan Paul Bosvelt en Fred Blankemeijer zwijgend tegenover elkaar.Het is maar heel even, dat de senior manager zijn pianistenvingers over de cup laat glijden, maar het is voldoende om hem te ontroeren. Fred Blankemeijer (Rotterdam-Zuid, 1926) heeft menige grote voetbalbeker al eens in zijn handen gehad, maar de laatste 28 jaar geleden. Dat maakt dit moment zo bijzonder. Bovendien heeft hij Feyenoord in het UEFA Cup-toernooi een overwinning zien boeken van het mooiste soort. Een die tegen de verwachting in werd behaald. Tegen de verwachting in presteren: het is dat jaar een handelsmerk van Feyenoord in Europa.

Als Pierre van Hooijdonk in Freiburg aanlegt voor een vrije trap vanuit een onmogelijke hoek van het veld, verwacht niemand dat de bal erin kan. Toch gebeurt het. Wanneer Feyenoord tegen PSV nog maar één minuut heeft om te scoren, verwacht niemand nog een goal. Dan scoort Van Hooijdonk. En wanneer Feyenoord tegen Inter loot, gelooft niemand nog dat de finale haalbaar is.En toch staat Fred Blankemeijer nu, op de avond van 8 mei 2002, met de UEFA Cup in zijn handen en strelen zijn benige vingers voor een ogenblik het edelmetaal. Buiten viert het Legioen nog steeds feest. De Kuip schudt er van. Binnen bedankt Fred Blankemeijer aanvoerder Paul Bosvelt, geeft de beker terug en kijkt de voetballer na, tot deze aan het einde van de kleedkamergang de hoek om slaat richting badruimte en daar met UEFA Cup en al in het water springt. 

Lees de gehele constructie rondom de UEFA Cup-winst en voor- en tegenspoed in de nieuwe eeuw in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.