TOMASSON GEEFT VISITIEKAARTJE AF IN WATERINGEN: 1-12

Jon Dahl Tomasson heeft donderdagavond direct zijn visitekaartje afgegeven, bij zijn rentree in het shirt van Feyenoord. De Deen kwam in de tweede helft van de wedstrijd tegen VELO voor het eerst deze voorbereiding in actie en tekende direct voor drie doelpunten en een assist. De overige doelpunten in het duel dat eindigde in 1-12 kwamen op naam van Luigi Bruins (2x), Georginio Wijnaldum (2x), Kermit Erasmus( 2x), Roy Makaay, Michael Mols en Michal Janota.

Gertjan Verbeek koos er donderdag voor om te starten met een groot deel van de spelers, die de afgelopen twee duels pas in de tweede helft in actie kwamen. Zo was de basis van Feyenoord een jong team, waarin Michael Mols met zijn 37 jaar de uitzondering op de regel vormde. De aanvaller kwam voor de eerste maal dit seizoen in actie en deed dit prima.

Mols was als aanspeelpunt bij een hoop aanvallen betrokken en tekende na een kwartier spelen op sublieme wijze voor de openingstreffer. De aanvaller kreeg de bal vanaf de rechterkant voor van de Ghanese stagiair Harrison. Vanaf een meter of tien maakte Mols vervolgens een schitterende omhaal, die vlak naast de paal in het doel eindigde: 0-1.

Harrison, die afgelopen week nog een wedstrijd in Libië speelde, was overigens de enige speler die donderdag negentig minuten lang in actie kwam. De verdediger viel op dankzij zijn aanvallend ingestelde spel. Zo was Harrison geregeld bij de achterlijn van de tegenstander te vinden.

Een andere speler die in positieve zin opviel, was Kermit Erasmus. Evenals in zijn eerste twee wedstrijden, leek hij in eerste instantie het vizier niet constant op scherp te hebben, maar na twintig minuten brak hij alsnog de ban. De voorzet van Andwelé Slory hoefde hij alleen nog binnen te tikken: 0-2. Op slag van rust stond Erasmus ook aan het eind van een aanval die begon bij Michael Janota, wat Feyenoords vierde en laatste doelpunt van de eerste helft betekende.

Even ervoor had VELO via een handige counter al tegen gescoord. Knullig uitverdedigen in het centrum, zorgde ervoor dat Maurice Schooneman vrij op doelman Kostas af kon en hij miste niet. Twee minuten voor die tegentreffer had Janota met een afstandschot de stand al op 0-3 gebracht.

Nadat Lee Towers in de rust de wedstrijdbal had verloot, vergrootte Feyenoord in de tweede helft met een vrijwel geheel gewijzigd elftal al binnen twee minuten de score. Met een van zijn eerste balcontacten bij zijn rentree in het Feyenoord-shirt, bediende Jon Dahl Tomasson spits Roy Makaay, die raak schoot: 1-5.

Voor Tomasson werd zijn rentree vijf minuten later nog verder opgeluisterd, want ditmaal stond hij zelf aan het eind van een aanval. De voorzet kwam van Luigi Bruins, waarna de Deen alleen nog binnen hoefde te tikken: 1-6.

Het sierde de Rotterdammers dat ook toen de buit lang en breed binnen was gedisciplineerd gevoetbald werd. Daarin viel met name de samenwerking tussen het aanvalskoppel Makaay en Tomasson op. De twee hielden in vrijwel iedere situatie oog voor elkaar, waardoor Tomasson nog tweemaal tot scoren kon komen.

Tussen de de eerste en de derde treffer van de Deen zetten ook achtereenvolgens Georginio Wijnaldum (lob over de doelman), Luigi Bruins (voorzet Jonathan de Guzman), Tomasson (op aangeven van Makaay) en wederom Wijnaldum (intikker) hun naam op het scorebord. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Bruins, die tien minuten voor tijd de eindstand bepaalde. Serginho Greene scoorde in blessuretijd ook nog, maar zijn treffer werd afgekeurd.

VELO – Feyenoord 1-12

15’ 0-1 Mols
20’ 0-2 Erasmus
33’ 0-3 Janota
37’ 1-3 Schooneman
44’ 1-4 Erasmus
47’ 1-5 Makaay
54’ 1-6 Tomasson
60’ 1-7 Wijnaldum
65’ 1-8 Bruins
69’ 1-9 Tomasson
72’ 1-10 Wijnaldum
77’ 1-11 Tomasson
78’ 1-12 Bruins

Scheidsrechter: Jol

Opstelling Feyenoord:
Eerste helft:
Kostas; Harrison, Nieveld, Ramsteijn, Leerdam; Slory, Pedro, Fer, Janota; Mols en Erasmus
Tweede helft: Darley; Buijs, Greene, Bahia, Harrison; Wijnaldum, El Ahmadi, Bruins, De Guzman; Makaay en Tomasson