Fanshop
Fanshop

BLIK OP JUBILEUMBOEK (XII)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit laatste deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 12: Varkenoord.

Het is op 6 april 1989 druilerig weer op begraafplaats Eikelenburg in Den Haag, wanneer meer dan duizend mensen bijeen zijn om Jeffrey Senn van Basel de laatste eer te bewijzen. Hij is drie dagen eerder in de binnenstad van Den Haag neergestoken, 18 jaar oud pas en vol voetbaldromen, en nog diezelfde nacht gestorven.Eén van de aanwezigen op de begraafplaats is Willem van Hanegem. Het Feyenoord-icoon heeft het niet op dit soort bijeenkomsten, maar voelt aan alles dat hij vanmiddag niet mag ontbreken. En dus sleept Van Hanegem zich met lood in de schoenen naar het kerkhof, waar een Feyenoord-shirt een prominente plek inneemt tussen de bloemstukken bij Jeffreys kist.

Van Hanegem is dat jaar assistent-trainer bij Feyenoord en in die hoedanigheid een vaste bezoeker van Varkenoord. Daar valt zijn kennersoog al snel op een ranke, technische maar ook spijkerharde verdediger uit Den Haag met een opvallende achternaam: Senn van Basel. Van Hanegem is vrijwel direct van hem gecharmeerd. De Kromme heeft een zwak voor voetballers die kunnen wat hij zelf vroeger als de beste kon: een paar stappen vooruit denken.Het duurt niet lang voordat de assistent-trainer en het jeugdige talent een praatje maken. Dan blijkt de Haagse bluf ook in Rotterdam goed geconserveerd. De achttienjarige voorspelt dat hij nog hooguit een paar maanden nodig heeft om John Metgod uit het eerste te spelen.

Van Hanegem zegt het niet hardop, maar diep in zijn hart geniet hij van het zelfvertrouwen van de jonge verdediger. En het wordt beloond ook, want nog datzelfde seizoen haalt Feyenoord-trainer Rob Jacobs hem bij de selectie van het eerste. Samen met Gaston Taument, een andere Haagse jongen, één met veel minder bravoure maar minstens zo veel talent, mag hij ruiken aan het grote werk.

Tijdens de Studio Sport-uitzending van zondagavond 6 april flitst hij even door het beeld: zittend in de dug-out tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Daar blijft het bij, want invallen is die dag nog niet weggelegd voor Jeffrey. Het talent vindt dat niet erg, overtuigd als hij is dat zijn tijd nog wel zal komen. En hij is niet de enige. 

Lees alles over de tragiek rond Jeffrey Senn van Basel en de jeugdopleiding op Varkenoord in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.