Fanshop
Fanshop

FEYENOORDERS ZETTEN VOET OP PORTUGESE BODEM

Feyenoord is zaterdag vroeg in de middag geland op Portugese bodem. Even na het middaguur zetten selectie en technische staf voet op de luchthaven van Lissabon. Om 21:45 uur Nederlandse tijd (20:45 uur plaatselijke tijd) speelt Feyenoord vanavond de oefenwedstrijd tegen Benfica. Kermit Erasmus liep vrijdag in het duel met Excelsior Maassluis een lichte blessure op en bleef in Rotterdam achter. De Portugezen presteren zich vanavond officieel aan het thuispubliek.
Benfica is niet de eerste historische tegenstander die Feyenoord deze voorbereiding treft. Vorige week bonden de Rotterdammers tijdens het Jubileumtoernooi nog de strijd aan met Borussia Dortmund en Celtic, twee clubs die in het verleden in Europa Cup-finales werden verslagen. Feyenoord trof Benfica niet in een Europese finale, maar de Portugese topclub kan moeiteloos in het rijtje van befaamde internationale tegenstanders worden geschaard.

Het verhaal van De Groote Beer en de Waterman -de twee schepen die in 1963 afgeladen met Feyenoord-supporters naar Lissabon vertrokken- zal voor altijd onlosmakelijk aan Benfica verbonden zijn. Die massale uittocht per boot naar de Portugese havenstad is vele decennia later blijven hangen, maar ook de dubbele ontmoeting spreekt bij menigeen nog steeds tot de verbeelding. Het was pas Feyenoords tweede Europa Cup-seizoen en van Nederlandse overheersing op de Europese velden was toen nog geen sprake. Tegen één van de beste clubs van Europa verzuimde Feyenoord in Rotterdam te winnen (0-0). In Lissabon maakte de thuisploeg er binnen het uur 3-0. Frans Bouwmeester redde de eer, maar het Europa Cup-avontuur was voorbij.

In het seizoen 1971/1972 was er opnieuw een ontmoeting met Benfica. Dit keer in de kwartfinale van de Europa Cup 1. Feyenoord, inmiddels een gevestigde naam in Europa, was de Portugezen thuis de baas. Theo Laseroms maakte de enige treffer. Maar opnieuw was de ploeg in Rotterdam niet bestand tegen de Portugese suprematie. Wim van Hanegem scoorde nog wel in het met 5-1 verloren duel.