GEHAVEND FEYENOORD VERLIEST STRIJD OM JC SCHAAL: 0-2

Feyenoord heeft zaterdagavond de strijd om de Johan Cruijff Schaal verloren. In de Amsterdam Arena was regerend landskampioen PSV met 0-2 te sterk. De gehavende ploeg van Gertjan Verbeek kwam sterk uit de startblokken en hield de eerste helft stand, maar zag in de tweede helft Danko Lazovic en Dirk Marcellis scoren. In het laatste halfuur maakten Mitchell Schet en Michal Janota hun debuut in een officiële wedstrijd.
De afgelopen dagen verliep de stijging van het aantal blessures aan de zijde van Feyenoord nagenoeg gelijk aan de daling van de verwachtingen in het Rotterdamse kamp voor het duel met PSV. Met liefst dertien blessuregevallen was het niet voor niets dat Gertjan Verbeek een dag voor de wedstrijd de Eindhovenaren tot favoriet voor de overwinning bombardeerde.

Feyenoord moest volgens de trainer roeien met de riemen die het had en de ploeg deed dat de eerste helft prima. De Rotterdammers kwamen zelfs beter uit de startblokken dan PSV. Zodoende had Feyenoord al twee goede mogelijkheden achter de rug, voordat PSV na een kwartier spelen de eerste keer in de buurt van het doel van Henk Timmer kwam (afzwaaier van Timmy Simons). Denny Landzaat had een afvallende bal uit een corner in een keer op zijn slof genomen, maar schoot over, terwijl Luigi Bruins van dichtbij zijn hoofd niet goed tegen een voorzet van Giovanni van Bronckhorst kreeg.

Naarmate de eerste helft vorderde maakte PSV de favorietenrol langzaam maar zeker meer waar, al was dit voor een groot deel te danken aan de sterke individuele acties van nieuweling Nordin Amrabat. De aanvaller kwam een aantal keer gevaarlijk dicht in de buurt van het Feyenoord-doel, maar het resulteerde niet in een doelpunt. Zo schoot hij vijf minuten voor rust na een geslaagde actie hard voorlangs.

Feyenoord kreeg even voor het rustsignaal nog de grootste mogelijkheid de score te openen, maar André Bahia verzuimde tegen een indraaiende vrije trap van Luigi Bruins aan te lopen. Zodoende gingen beide ploegen zonder te scoren de rust in.

In de tweede helft kwam daar al snel verandering in. Nadat Ibrahim Afellay binnen vijf minuten een waarschuwingschot had afgeleverd dat de buitenkant van de paal raakte, was het even later wel raak. Danko Lazovic werd bij een hoge voorzet vanaf de linkerkant helemaal vrijgelaten en kon vrij inkoppen: 0-1.

Het was volledig aan Timmer te danken dat PSV die voorsprong binnen vijf minuten niet verdubbelde. Dirk Marcellis kreeg bij een scrimmage vlak voor de neus van Timmer zijn teen tegen de bal, maar de doelman reageerde attent met een knappe reflex.

Het bleek uitstel van executie voor de Rotterdammers, want ruim twintig minuten voor tijd had Marcellis meer succes. Bij een corner van Afellay dook de verdediger voor de tweede keer vlak voor het doel van Timmer op, waar hij de bal panklaar op zijn hoofd kreeg: 0-2.

In het laatste halfuur maakten Michael Janota en Mitchell Schet hun debuut in een officiële wedstrijd maakten, maar het betekende allerminst dat het daarmee gedaan was met de aspiraties van Feyenoord. Janota leek zelfs aan de basis te staan van de aansluitingstreffer, maar zijn voorzet werd verkeerd geraakt door Denny Landzaat. Even eerder had Schet ook doelman Isaksson zonder succes getest.

PSV kreeg in de slotminuut nog een uitgelezen mogelijkheid om de score verder uit te bouwen, maar een kans voor open doel was niet aan Amrabat besteed. Daardoor eindigde Feyenoord de avond met een zeer jonge ploeg en een 0-2 einduitslag.

Feyenoord – PSV 0-2

55’ 0-1 Lazovic
67’ 0-2 Marcellis