Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD BELEEFT INDRUKWEKKEND FEEST VAN DE EEUW

Het Feest van de Eeuw is zaterdag bezocht door 27.500 bezoekers. Zij genoten na een voorprogramma met diverse grote artiesten, van een indrukwekkende show van honderd minuten, waarin veel plaats was voor muziek, maar evengoed voor de rijke historie van Feyenoord. Diverse momenten, die door supporters zelf waren gekozen, werden nog eens herbeleefd. De huldiging van de spelers die in 2002 de UEFA Cup wonnen was het klapstuk van de avond. Voor deze huldiging was het bordes van het Rotterdamse stadhuis levensgroot nagebouwd. De spelers lieten zich hierop uitgebreid toejuichen door de supporters.

Voordat honderd jaar Feyenoord in honderd minuten tijd aan het oog en het oor voorbij trokken, werd eerst de huidige selectie het podium op geroepen. De spelers -in wedstrijdtenue- en de technische en medische staf stelden zich naast elkaar op aan het eind van de catwalk, waarna een groot blazersensemble plechtig het Hand in Hand speelde.



De show werd vervolgens echt afgetrapt toen de selectie die in 1970 de wereldbeker won op het podium verscheen. Presentatrice Loes Luca, gestoken in rood-witte bruidsjurk met sleep, had daarbij in het bijzonder aandacht voor Ove Kindvall. De oud-spits, die speciaal voor het Feest van de Eeuw uit Zweden was overgekomen, kreeg uit handen van Coen Moulijn officieel zijn Legioenpas met nummer 9 overhandigd. ‘Je bent een van de beste voetballers met wie ik heb gespeeld’, zei Moulijn tegen Kindvall. ‘Ik stel het zeer op prijs om dit aan jou als grote Zweed te overhandigen.’



Het eerste muzikale optreden tijdens het officiële programma was voor de zestienjarige Charice Pempengco, die in Feyenoord-tenue een nummer uit de musical Dreamgirls ten gehore bracht. De zangeres trad eerder al op bij Oprah Winfrey en in De Kuip bleek waarom. Dankzij een indrukwekkende versie van ‘You’ll never walk alone’, waarbij op de videoschermen achter haar een reeks legendarische Feyenoord-doelpunten voorbij kwam, kreeg ze al gauw het hele stadion achter zich.

Tussen twee nummers van Charice door, was er bijzondere aandacht voor Wim Jansen en Coen Moulijn. De twee kregen door Johan Cruijff, die uit Barcelona was overgekomen, een jubileumspeldje opgespeld.



Tijdens het opvolgende optreden van Sister Sledge werd een ander clubicoon in het zonnetje gezet: Gerard Meijer. De verzorger, die aan zijn vijftigste seizoen bij Feyenoord bezig is, werd vergezeld door een groep danseressen op een massagetafel het podium opgereden. Ondertussen waren op de videoschermen beelden van Meijer door de jaren heen te zien.



Meijer werd hierop door de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten bedankt voor vijftig jaren inzet. ‘De stad is trots op jou’, zei hij tegen Meijer. ‘Namens de stad Rotterdam wil ik jou bedanken voor vijftig jaar inzet. Jij bent een held.’ De verzorger dankte het publiek op kenmerkende wijze, door te zwaaien met zijn handdoek. ‘Ik geniet er elke dag van om op de club te zijn, maar ik geniet het meest als jullie (het publiek, red.) mij toejuichen op het veld’, zei hij.



Een van de momenten waar het vaakst op gestemd was door supporters, was de reis met de Groote Beer en de Waterman naar Portugal in 1963. Dit moment kwam halverwege de show op grootse wijze tot uiting, toen door middel van een lasershow het middenterrein werd omgetoverd tot golvende watermassa.

Hierbij mocht uiteraard de selectie van dat jaar niet ontbreken en die kwam dan ook na een kort optreden van Gerard Cox op het podium. Tegelijk met hen kwam ook Jacky van Dam, de originele vertolker van het lied ‘Hand in hand, kameraden’ naar voren. Hij zorgde voor een van de hoogtepunten van de avond, door het clublied ten gehore te brengen, waarbij hij bijval kreeg van nagenoeg alle supporters in het stadion.



Na een optreden van Rene Shumann, was het tijd voor DJ Paul Elstak om met name de jongere generatie supporters te vermaken, met een mix van bekende housenummers. Ook zijn optreden werd begeleid met beelden van grote successen uit het verleden. Hetzelfde gold voor de show van Kool & the Gang, dat een aantal van hun grootste hits liet horen.



Klapstuk van de avond was de huldiging van de spelers die in 2002 de UEFA Cup wonnen. Hiervoor was op het podium het bordes nagebouwd, terwijl op de videoschermen ernaast en erboven het stadhuis was te zien. Zo veranderde De Kuip voor even in de Coolsingel en kregen de spelers alsnog hun huldiging, waarbij de UEFA Cup van hand tot hand ging. Onder meer Jurek Dudek en Tomasz Rzasa waren hiervoor uit respectievelijk Spanje en Polen naar De Kuip gereisd.



Het was een passend slot van een schitterende avond, die echter nog niet helemaal voorbij bleek. Het slotakkoord was namelijk voor Gerry (van The Pacemakers), die nog eenmaal de originele versie van You’ll Never Walk Alone liet horen. De laatste noot van dit nummer,die werd begeleid met vuurwerk, bleek het definitieve eind van de avond waarbij nog een keer uitgebreid werd stilgestaan bij de grootste successen van Feyenoord. En, om met de woorden van presentatrice Loes Luca af te sluiten: ‘Dankjewel en tot over honderd jaar.’