SWINGEND FEYENOORD VOORBIJ VOLENDAM: 5-0

Feyenoord heeft zaterdagavond een goede generale repetitie beleefd, voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen Kalmar FF. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen was promovendus FC Volendam geen partij voor de Rotterdammers. Dankzij twee strafschoppen van Jon Dahl Tomasson, twee afstandschoten van invaller Diego Biseswar en een intikker van Michael Mols werd het 5-0. Andwélé Slory moest al na tien minuten spelen naar de kant met een blessure.
Voor Jon Dahl Tomasson, die dit seizoen nog geen officiële wedstrijd speelde voor Feyenoord, werd de hernieuwde kennismaking met De Kuip een zeer prettige. De Deen, die als aanvallende middenvelder aan de wedstrijd begon, had al na een half uur spelen twee doelpunten achter zijn naam staan. Beide doelpunten kwamen op dezelfde wijze tot stand, namelijk vanaf de strafschopstip.

De eerste, na een kwartier spelen, was het gevolg van een handsbal van verdediger Mathieu Boots. Een kwartier later besloot scheidsrechter Bossen de bal wederom op de stip te leggen, toen de opgekomen Tim de Cler over het been van Kelvin Maynard ging. Tomasson nam beide keren plaats achter de bal en schoot –eenmaal links en eenmaal rechts van de doelman- twee keer onberispelijk binnen: 2-0.

Het betekende direct ook de ruststand, al kreeg Feyenoord grote mogelijkheden om de wedstrijd nog in de eerste helft definitief te beslissen. Giovanni van Bronckhorst en Georginio Wijnaldum kwamen dichtbij met afstandschoten, Hofland kopte uit een corner net over, terwijl Michael Mols en Tomasson beiden een volley naast het doel zagen belanden. Op slag van rust kreeg Mols nogmaals de kans op de 3-0, maar hij kon net niet bij de knappe voorzet van Wijnaldum.

Feyenoord kon desondanks met een tevreden gevoel de kleedkamer opzoeken, al had de ploeg vroeg in de wedstrijd een forse tegenslag te verwerken gekregen door het uitvallen van Andwélé Slory. De aanvaller was juist hersteld van een hamstringblessure, maar kreeg al na tien minuten spelen weer last van de spiergroep. Slory verliet vervolgens hevig teleurgesteld, maar onder luid applaus, het veld.

De tweede helft nam Feyenoord met name in de beginfase even wat gas terug. Het combinatiespel ging niet meer zo snel als in de eerste helft, waardoor grote kansen uitbleven. Volendam werd aan de andere kant na een uur gevaarlijk, toen Bernard Hofstede alleen op het doel van Henk Timmer af mocht. De aanvaller vergat echter een hoek uit te zoeken, waardoor zijn schot recht op de uitkomende doelman stuitte.

Dat Feyenoord de voorsprong toch nog verder vergrootte, had het vooral te danken aan twee ingevingen van invaller Diego Biseswar. Een kwartier voor tijd draaide de aanvaller aan de rechterkant knap weg bij verdediger Aaron Meijers, sneed vervolgens naar binnen, om daarna de bal met links in de verre hoek te schieten.

Ruim vijf minuten later herhaalde Biseswar het kunstje, al was het dit keer vanaf de andere flank. Dit keer had hij aan een behendige schijnbeweging genoeg om zijn directe tegenstander op het verkeerde been te zetten, waarna zijn afstandschot in de kruising verdween.

Daarmee was er nog geen eind gekomen aan de scoringsdrift van Biseswar. Diep in blessuretijd mocht hij nog eenmaal op het doel van keeper Jeroen Verhoeven af. Dit keer hield de aanvaller oog voor zijn medespelers, door de instormende Mols te bedienen. Die hoefde de bal vervolgens alleen nog in te tikken om zo de eindstand op 5-0 te bepalen.

Feyenoord – FC Volendam 5-0

13’ 1-0 Tomasson (str.)
29’ 2-0 Tomasson (str.)
74’ 3-0 Biseswar
81’ 4-0 Biseswar