Fanshop
Fanshop

FEYENOORD OP HOEDE VOOR KALMAR FF

Feyenoord treft donderdagavond in de eerste ronde van de UEFA Cup een niet te onderschatten tegenstander. Met Kalmar FF neemt Feyenoord het op tegen de trotse koploper in de Zweedse competitie, die al ruim twintig wedstrijden onderweg is. ‘Dat is een voordeel voor hen’, zei Gertjan Verbeek tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel. ‘Kalmar heeft hierdoor een ingespeeld team en dat kun je van ons nog niet zeggen.’
Verbeek bekeek afgelopen zondag Kalmar en zag de Zweden met 1-2 winnen bij subtopper Hammarby. Mede ook op basis van de beschikbare videobeelden concludeerde de trainer met een geduchte tegenstander van doen te hebben. ‘Kalmar is een fysiek sterke ploeg met een gemiddelde lengte van 1.87 meter, waardoor ze goed zijn bij spelhervattingen. Ze spelen aanvallend en geven weinig weg. Het positiespel is niet onaantrekkelijk en voor een Zweedse ploeg scoren ze veel. Kalmar staat niet voor niets bovenaan in Zweden.’

Dinsdag informeerde Verbeek de spelersgroep al over de kwaliteiten van de Zweedse ploeg. Woensdagmiddag werkt Feyenoord in De Kuip de laatste training af, waarna het elftal haar intrek neemt in een hotel. ‘We kijken niet meer naar de tegenstander, maar alleen nog naar onszelf. Morgen zetten we de puntjes op de i’, vertelde Verbeek over de voorbereiding op de belangrijke wedstrijd.

Tijdens de laatste training voorafgaand aan de ontmoeting met Kalmar sluit Roy Makaay aan bij de groepstraining. Als de aanvaller de training goed doorstaat, maakt Makaay morgen deel uit van de wedstrijdselectie. Verbeek acht de aanvaller nog niet zover dat hij in de basis kan starten. Naast Makaay sluit ook Luigi Bruins weer aan bij de groep. De middenvelder is hersteld van een hamstringblessure. De dinsdag ziek naar huis vertrokken Giovanni van Bronckhorst meldde zich woensdagochtend weer beter bij Verbeek en zal donderdag aan de aftrap verschijnen.

‘Geen idee wat Kalmar gaat doen’, keek Verbeek vooruit naar de wedstrijd. ‘Dat maakt ook niet uit. Het gat erom wat wij doen. We moeten proberen een goede uitgangspositie voor de return te bewerkstelligen, het is belangrijk om afstand te nemen. Jammer dat de tweede ring morgen vooralsnog gesloten blijft, want hier hebben wij de supporters hard bij nodig.’

DE TEGENSTANDER

Met Kalmar FF treft Feyenoord de nieuwste uitdager in de Zweedse Allsvenskan. Na de hegemonie van IFK Göteborg in de jaren negentig, ligt Kalmar als koploper in de competitie goed op koers om al weer de negende kampioen van Zweden in de laatste tien jaar te worden. Mocht het zo ver komen, dan betekent het de eerste landstitel in de clubhistorie van de club van voorzitter Tommy Strandman.

Dat Kalmar dit seizoen hoge ogen gooit, komt niet onverwacht. Het vorige seizoen is de boeken ingegaan als het succesvolste in de clubhistorie. Pas op de laatste speeldag moest IFK Göteborg voorrang verleend worden in de competitie, maar met een tweede plaats evenaarde Kalmar wel haar beste eindrangschikking uit 1985. In de bekerfinale rekende het elftal van trainer Nanne Bergstrand wel af met Göteborg. Hiermee veroverde het pas haar derde prijs in de clubhistorie, na de beker eerder in 1981 en 1987 te hebben gewonnen.

Kalmar kan niet bogen op aansprekende resultaten in Europese toernooien. Het overleven van de eerste ronde van het Europa Cup II toernooi in het seizoen 1987/1988 is de beste prestatie. In de tweede ronde was Sporting Lissabon veel te sterk. In de zomer van 2006 speelde Kalmar haar enige officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. FC Twente was in de derde ronde van het Intertoto-toernooi over twee wedstrijden de meerdere van de Zweden.

Dit seizoen begon voor Kalmar de Europese campagne in de eerste kwalificatieronde voor de UEFA Cup met een dubbele confrontatie met Racing FC Union Luxemburg. Doelman Petter Wastå hoefde in het tweeluik slechts één treffer te incasseren en zag zijn ploeggenoten aan de andere kant liefst tien keer scoren. In de tweede ronde werd de uitwedstrijd tegen het Belgische AA Gent nog met 2-1 verloren, om de return in Zweden vervolgens overtuigend met 4-0 te winnen.

Ondanks de geringe Europese ervaring is Feyenoord gewaarschuwd. Kalmar is een ploeg in vorm die nog om alle prijzen speelt. Met ruim tweederde van de wedstrijden achter de rug heeft de koploper in de Zweedse competitie het behalen van de eerste landstitel in de geschiedenis van de club helemaal in eigen hand. Ook de bekerfinale is weer bereikt. Drie dagen na de eerste confrontatie met Feyenoord in Rotterdam neemt Kalmar het net als vorig seizoen in de eindstrijd op tegen IFK Göteborg.

Feyenoord – Kalmar FF
Donderdag 18 september om 19:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Darko Ceferin (SVN)

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, De Guzman, Van Bronckhorst, Bruins (Fer); Tomasson en Mols.
Kalmar FF: Azinovic; Sorin, Lindberg, Lantz, Nouri; Rasmus Elm, Rydström, Johansson; Ingelsten, Victor Elm en Augustsson.