Fanshop
Fanshop

TELEURSTELLENDE RENTREE OP EUROPEES PODIUM

Feyenoord heeft donderdagavond een teleurstellende rentree op het Europese podium beleefd. De Rotterdammers verloren met 0-1 van Kalmar FF in de heenwedstrijd van de eerste ronde van de UEFA Cup. Feyenoord was in de eerste helft de bovenliggende ploeg, maar moet dankzij een treffer van Viktor Elm over twee weken in Zweden een 0-1 achterstand wegpoetsen, om alsnog door te dringen tot de poulefase van het Europese toernooi. Roy Makaay maakte twintig minuten voor tijd zijn rentree, nadat hij de afgelopen weken herstelde van een breukje in zijn voet.

Dat in de eerste helft slechts een handvol mogelijkheden te tellen was bij Feyenoords Europese rentree zei iets over de degelijke speelwijze die de Rotterdammers er op nahielden, maar tegelijk ook over het gebrek aan aanvallende creativiteit bij beide ploegen. Achterin had de ploeg van Gertjan Verbeek haar zaakjes prima op orde en ook had Feyenoord veruit het meeste balbezit, alleen lukte het niet om het veldoverwicht om te zetten in een voorsprong.Jonathan de Guzman kwam na ruim een halfuur spelen nog het dichtst bij de openingstreffer, toen hij een voorzet van Giovanni van Bronckhorst net naast kopte. In de openingsfase had de middenvelder, die in competitie en beker nog drie wedstrijden schorsing uit moet zitten, ook al van dichtbij in de handen van doelman Petter Wastå gekopt.Met een schot van Tim de Cler dat voorlangs ging, waren daarmee ook alle kansen van Feyenoord voor rust genoemd. Kalmar, dat vooral loerde op de counter, zette daar slechts een afstandschot van Viktor Elm (naast) en een vrije trap van broer Rasmus Elm (via de muur naast) tegenover. Na krap een half uur spelen leek Patrik Ingelsten bovendien vrij op doelman Henk Timmer af te kunnen, maar hij werd tijdig ingehaald door André Bahia.

Na rust leken beide ploegen wat meer gas te geven, waardoor er ook meer ruimte op het veld kwam. Kalmar kon hier vroeg in de twee helft bijna van profiteren, toen Ingelsten voor de tweede keer vrij op Timmer af mocht. Ditmaal werd zijn doortocht niet belemmerd door een verdediger, maar het schot dat volgde werd knap gestopt door de Feyenoord-doelman.

Het was het startschot voor een fase in de wedstrijd waarin het spel op en neer golfde en beide ploegen grote mogelijkheden kregen. Zo mocht Ingelsten nogmaals aanleggen, maar hij zag zijn schot andermaal gestopt worden, terwijl aan de andere kant Jonathan de Guzman en Georginio Wijnaldum het tevergeefs van afstand probeerden. Kevin Hofland kwam met een spectaculaire omhaal na een afvallende bal nog het meest dichtbij, maar zijn inzet werd uit de kruising geplukt door de doelman.Juist toen beide ploegen na de kortstondige opleving weer wat gas terug hadden genomen, sloeg Kalmar toe. Bij een vrije trap vanaf de linkerkant was de organisatie in de Rotterdamse verdediging zoek, waardoor Viktor Elm vrij voor het doel van Timmer kon opduiken. Daar kreeg hij de bal vervolgens op maat aangespeeld, zodat hij alleen nog binnen hoefde te koppen: 0-1.Het bleek direct de enige treffer van de wedstrijd. Feyenoord drong nog wel aan, maar kwam niet meer tot uitgespeelde aanvallen. Tegelijk kwamen de Rotterdammers nog goed weg, toen invaller David Elm in blessuretijd dicht voor het doel van Timmer niet verder kwam dan een slap schotje.Feyenoord – Kalmar FF 0-1
Scoreverloop:

72’ 0-1 V. Elm

Scheidsrechter: Ceferin

Geel: -

Opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland (67’ Greene), De Cler; Fer, De Guzman (61’ Biseswar), Van Bronckhorst, Wijnaldum; Mols (72’ Makaay) en Tomasson.
Kalmar FF: Wastå; Sorin, Lantz, Lindberg, Nouri; R. Elm, Rydstrom, Johansson, Augustsson (81’ Larsson); Ingelsten (90’ Douda) en V. Elm (89’ Elm).