Fanshop
Fanshop

VERBEEK KIJKT UIT NAAR KLASSIEKER

Toen Gertjan Verbeek vrijdag na de lunch werd gevraagd hoe hij het elftal van Ajax inschatte, stelde de trainer dat hij aan het eind van de middag pas het antwoord zou kunnen geven. Tot en met vrijdagochtend was hij alleen maar bezig geweest met de wedstrijd tegen Kalmar, waardoor vrijdagmiddag pas de analyse van Ajax op het programma stond. ‘Ik heb wel een beetje een beeld over hoe Ajax speelt, maar vanaf vanmiddag gaan we het pas echt over de wedstrijd van zondag gaan hebben’.

Wel zag Verbeek donderdagavond Ajax spelen tegen Borac in de UEFA Cup, al werd hij van die wedstrijd naar eigen zeggen niet heel veel wijzer. ‘Wel heb ik door hun afgelopen wedstrijden een beetje een beeld van hoe Ajax wil spelen, met bijvoorbeeld Sulejmani achter de spitsen. Ajax heeft al een aantal wedstrijden in dezelfde formatie kunnen spelen en is in dat opzicht stabieler dan wij.’

Welk elftal Verbeek zelf zondag in het veld zal brengen is nog niet helemaal duidelijk. De trainer weet bijvoorbeeld nog niet of hij kan beschikken over Kevin Hofland, die afgelopen donderdag uitviel met een enkelblessure.

Mocht hij niet kunnen spelen, zou niet alleen het aantal opties in de verdediging nog wat kleiner worden, maar bovendien is Hofland volgens Verbeek een van de weinige spelers die leiding kan geven in het veld. ‘Zonder hem vallen de rust en de organisatie weg’, zei de trainer. ‘Het was geen toeval dat donderdag het doelpunt van Kalmar viel toen Hofland eruit was. Er stond iemand niet op te letten bij de vrije trap. Hofland had diegene in die situatie waarschijnlijk terecht gewezen.’

Hoe dan ook is het duel met Ajax er voor Verbeek een om naar uit te kijken. Voor de trainer wordt het de eerste keer dat hij bij een Klassieker op de bank zal zitten. ‘Er wordt al een hele tijd over deze wedstrijd gesproken. Dat is ook aan de supportersaantallen te zien, de wedstrijd is stijf uitverkocht. Feyenoord – Ajax brengt altijd een geweldige ambiance met zich mee. We zullen er alles aan doen om er een mooie wedstrijd van te maken.’

DE TEGENSTANDER

Ajax boekte vorige week de eerste overwinning van het seizoen. Nadat de eerste wedstrijd van de competitie nog met 2-1 verloren werd van Willem II, ging Roda JC in de Arena met 1-0 ten onder. Ondanks dat het verschil slechts een doelpunt bedroeg, werd wel duidelijk dat Ajax zich in aanvallend opzicht goed heeft versterkt. Er werden tal van kansen gecreëerd, maar de voorhoede miste net het beetje geluk om de bal tegen het net te krijgen. Verdediger Thomas Vermaelen zorgde er uiteindelijk voor dat Ajax alsnog haar eerste drie punten van het seizoen kon bijschrijven.

Dat Marco van Basten het kapitaal op het veld wilde hebben werd goed begrepen door het management van Ajax. De club maakte ruim 27 miljoen euro vrij voor het investeren in nieuwe spelers. Dario Cvitanich, Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati en Oleguer Presas werden naar de Arena gehaald om Ajax aan het dertigste kampioenschap te helpen. Met deze versterkingen hoopt Ajax het vertrek van bepalende spelers als Jaap Stam, Edgar Davids en John Heitinga te compenseren.

De equipe van Van Basten heeft donderdag een goede generale gespeeld in de UEFA Cup wedstrijd tegen Borac Cacak. In Belgrado won Ajax met overtuigende cijfers: 1-4. Door deze overwinning zal de Amsterdamse formatie zondag vol vertrouwen afreizen naar de Rotterdamse Kuip.

Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar is ook weer aan het scoren geslagen. Na zes officiële wedstrijden zonder doelpunten maakte hij donderdag in Belgrado een eind aan zijn negatieve reeks. De topscorer van de eredivisie van vorig jaar zorgde voor de 1-3 en 1-4 en weet dus weer wat scoren is. Huntelaar is hoogstwaarschijnlijk bezig aan zijn laatste jaar bij de Amsterdammers. Zijn afscheid wil hij vieren met maar één prijs: de kampioensschaal van de Eredivisie en daarvoor is winst in De Kuip cruciaal. Niet alleen voor hem, maar voor heel Ajax.

Feyenoord – Ajax
Zondag 21 september om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Hofland (Greene), Bahia, De Cler; Wijnaldum, Van Bronckhorst, Bruins, Fer; Makaay en Tomasson.
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Vertongen; Gabri (Sno), Sulejmani, Emanuelson; Suárez, Huntelaar, Sarpong.

STATISTIEKEN

THUIS
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord - Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/04/2004 Feyenoord - Ajax 1-1

UIT
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0