FEYENOORD KNOKT ZICH NAAR PUNT IN KLASSIEKER

Feyenoord heeft zondag de wedstrijd tegen Ajax gelijk gespeeld. De Klassieker eindigde evenals vorig seizoen in 2-2. De Rotterdammers knokten zich twee keer terug van een achterstand, beide keren door een doelpunt van Jon Dahl Tomasson. Namens Ajax werkten Jeffrey Sarpong en Klaas-Jan Huntelaar zich op het scorebord.

In het eerste halfuur wees niets erop dat Feyenoord de rust zou ingaan met een 0-1 achterstand. Feyenoord was gedreven aan de wedstrijd begonnen en zette Ajax vrijwel constant onder druk. Grote kansen leverde het, afgezien van een afgeketst schot van Leroy Fer, niet op, maar Ajax had de grootse moeite om de Rotterdammers in toom te houden.

Desondanks waren het de bezoekers die op de counter de grootste kansen kregen. Klaas-Jan Huntelaar zag een afstandschot op het nippertje uit het doel geslagen worden door Henk Timmer, terwijl Luis Suarez na een knappe steekpass de bal volledig miste en hoog over schoot.

Na het eerste halfuur begon Feyenoord langzaam de grip op Ajax te verliezen. De bezoekers zagen weliswaar al na tien minuten spelen Miralem Sulejmani geblesseerd uitvallen, maar ook zonder de miljoenenaankoop kwam Ajax langzaam maar zeker op dreef. Vijf minuten voor rust resulteerde het in de openingstreffer.

Nadat Huntelaar al een waarschuwingschot had afgeleverd, dat ternauwernood door Timmer gered kon worden, was het uiteindelijk Jeffrey Sarpong die de score opende. Tim de Cler verloor in het eigen strafschopgebied op ongelukkige wijze de bal aan Suarez, die de bal voor het doel gaf. Met enig geluk vond Sarpong daar de bal plots voor zijn voeten en schoot onberispelijk in de onderhoek: 0-1.

De tweede helft begon voor Feyenoord in grote lijnen hetzelfde als de eerste. De thuisploeg zette Ajax vanaf de aftrap onder druk, met als grote verschil dat het dit keer wél resultaat opleverde. Roy Makaay kwam binnen een paar minuten na rust al dichtbij, toen hij na een sublieme diepe bal van Georginio Wijnaldum in twee instanties uiteindelijk over het doel schoot.

Twee minuten later was het wel raak, toen Diego Biseswar knap zijn man passeerde en vanaf de zijkant op doel schoot. Zijn schot was te zacht, maar kon maar moeilijk gekeerd worden door Maarten Stekelenburg. De doelman tikte de bal met zijn voet hoog te lucht in, waarna Jon Dahl Tomasson het scherpst was van iedereen en de afdalende bal binnen kopte: 1-1.

Het leek het startschot voor Feyenoord om op zoek te gaan naar een voorsprong, alleen ontbrak het aan scherpte in de afronding. Zo ging Luigi Bruins aan de rechterkant knap voorbij Urby Emanuelson, maar zijn voorzet werd vervolgens door alles en iedereen gemist.

Ajax kwam er aan de andere kant, evenals in de eerste helft, maar spaarzaam uit, maar zorgde op die momenten vaak wel direct voor gevaar. Zo gleed De Cler uit op het moment dat Van der Wiel het strafschopgebied in stormde, maar het schot van de verdediger kon vervolgens gestopt worden door Timmer.

Vijf minuten later was De Cler opnieuw ongelukkig, toen Suarez aan dezelfde kant van het strafschopgebied met de bal opdook. De Uruguayaan passeerde de Feyenoorder, maar kwam dankzij ingrijpen van Kevin Hofland niet tot een voorzet. De bal kaatste echter zodanig af dat Huntelaar hem plots voor zijn voeten vond, direct uithaalde en Timmer kansloos liet: 1-2.

Het doelpunt was voor Feyenoord het sein om meer opportunistisch te gaan spelen. Met Michael Mols kwam een extra spits in het veld en in plaats van combinatiespel werd vooral de lange bal gehanteerd.

Vijf minuten voor tijd leverde het het gewenste resultaat op, toen Mols bij een lange bal van achteruit werd vastgehouden door Emanuelson in het strafschopgebied. Scheidsrechter Braamhaar wees hierop resoluut naar de penaltystip. Jon Dahl Tomasson ging, evenals hij twee keer tegen Volendam deed, achter de bal staan en stuurde Stekelenburg de verkeerde hoek in: 2-2. In de resterende minuten was het Feyenoord dat nog het meest aanspraak maakte op de winnende treffer, maar Stekelenburg wist dat met goed keeperswerk te voorkomen.

Feyenoord –Ajax 2-2
39’ 0-1 Sarpong
50’ 1-1 Tomasson
69’ 1-2 Huntelaar
85’ 2-2 Tomasson (str.)

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Timmer, De Cler, Biseswar, Hofland, Bruins, Van der Wiel, Suarez, Sarpong, Emanuelson