Fanshop
Fanshop

VERBEEK WIL STRIJDBAAR FEYENOORD ZIEN

Het leverde vrijdag niet voor het eerst dit seizoen een diepe zucht op bij Gertjan Verbeek. Elke week weer is er het vooruitzicht op meer fitte spelers, maar telkens weer komt de trainer uiteindelijk voor de wedstrijd bedrogen uit. ‘Het wordt inmiddels een bekend verhaal’, zei Verbeek vrijdag. ‘Dan komen er weer een of twee spelers bij, maar tegelijk vallen er ook weer een paar af.’
Voor de wedstrijd tegen FC Groningen staat tegenover de terugkeer van Jon Dahl Tomasson, die woensdag wegens een blessure niet in actie kwam tegen TOP Oss, bijvoorbeeld het wegvallen van Theo Lucius. De verdediger brak eerder deze week op de training zijn teen en zal naar verwachting twee tot drie weken uitgeschakeld zijn. Bovendien is het meespelen van Tim de Cler twijfelachtig in verband met buikgriep.

‘De blessures zijn niet allemaal enkel te wijten aan pech’, zei Verbeek. ‘De meeste gekwetsten zijn de voorbereiding begonnen met een achterstand. Ze kwamen bijvoorbeeld uit een blessure of hadden een operatie achter de rug. Vanaf zo’n moment blijf je achter de feiten aan lopen. Je kunt zeggen dat het pech is dat een doelman op de voet van Lucius gaat staan, maar als hij helemaal fit, scherp en alert was geweest, was het misschien niet gebeurd. Dat verwijt ik Lucius niet, maar het is een constatering.’

Het maakt de keuze voor Verbeek voor zondag er niet makkelijk op. Zeker in het geval dat De Cler niet mee kan spelen, is het aantal opties dat de trainer achter de hand heeft klein. En dat juist in een wedstrijd die volgens Verbeek niet makkelijk zal worden. ‘Na de moeilijke bekerwedstrijd van donderdag (2-3 winst op Hollandia, red.) zal Groningen zondag helemaal op scherp staan. Die jongens willen in eigen Euroborg wel even wat rechtzetten. Ik ga er vanuit dat die ploeg in de eerste twintig minuten direct vol gas zal geven.’

Volgens Verbeek kan Feyenoord hoop putten uit de vechtlust die in de afgelopen wedstrijden tegen Ajax en TOP Oss aan de dag werd gelegd. ‘Wij moeten altijd brengen wat we tegen Ajax hebben laten zien. Die wedstrijd was voor ons de norm. We hebben laten zien dat we die norm kúnnen halen. Het is aan de spelers om dat vaker te laten zien. Hoe vaker we die norm bereiken, hoe meer punten we zullen halen.’

DE TEGENSTANDER

Met FC Groningen treft Feyenoord aanstaande zondag de trotse koploper in de eredivisie. De Groningers zijn de competitie sterk begonnen met overwinningen op Vitesse en FC Utrecht en een gelijkspel in de uitwedstrijd bij Heracles Almelo. Het vertrouwen binnen de ploeg van trainer Ron Jans is dus groot.

Dat Groningen in deze drie wedstrijden slechts één tegendoelpunt heeft moeten toestaan, is voor een groot gedeelte te danken aan Luciano da Silva. Jans noemde het passeren van eerste keeper Brian van Loo ten faveure van Luciano de moeilijkste beslissing uit zijn trainersloopbaan, maar de Braziliaan betaalt het vertrouwen van zijn coach tijdens de start van de competitie direct uit. Luciano was er met zijn knappe reddingen voor een groot deel verantwoordelijk voor dat Groningen vorig weekend niet onderuit ging in Almelo.

Groningen strijdt al jarenlang samen met rivaal sc Heerenveen om de titel ‘Trots van het Noorden’. Dat beide clubs ook van elkaar kunnen leren, bewijst de gang van Groningen naar Scandinavië in de zoektocht naar nieuwe spelers. In navolging van de Friezen hebben ook de Groningers de poort opengezet voor met name Zweedse voetballers.

Marcus Berg is de grote blikvanger van deze nieuwe transferpolitiek. De Zweedse aanvaller kwam vorig seizoen in zijn debuutjaar tot vijftien doelpunten in 25 eredivisieduels en speelde zich hiermee in de belangstelling van diverse (buitenlandse) clubs. Berg bleef deze zomer Groningen trouw en kon, evenals linksback Fredrik Stenman, met Petter Andersson en Andreas Granqvist nog twee landgenoten begroeten.

Granqvist maakte deze zomer deel uit van de Zweedse selectie op het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland en is bij Groningen begonnen aan zijn tweede buitenlandse avontuur. Bij Wigan Athletic kwam de fysiek sterke centrale verdediger eerder niet verder dan veertien optredens in de Premier League, waardoor Granqvist vorig seizoen koos voor een tijdelijke terugkeer naar zijn eerste club Helsingborgs IF.

Granqvist kent een uitstekende entree in de eredivisie. Achterin houdt de centrale verdediger samen met de rest van de laatste linie het goed dicht, getuige slechts één geïncasseerde tegentreffer. Ook in aanvallend opzicht heeft Granqvist zijn visitekaartje afgegeven. Zijn schitterende doelpunt tegen FC Utrecht, na een lange solo vanaf eigen helft, zal in geen enkel seizoensoverzicht ontbreken.

Berg, Granqvist, Stenman en Andersson; allevier debuteerden zij in al in het Zweedse nationale elftal. Samen kwamen zij tot op heden tot een handjevol interlands. De opmars die zij nu met Groningen hebben ingezet is ook in het Scandinavische land zelf niet onopgemerkt gebleven. Tijdens het duel van zondag tegen Feyenoord zit bondscoach Lars Lagerback op de tribune om te beoordelen of zijn Zweedse ploeg wellicht nog een extra Gronings tintje kan gebruiken.

FC Groningen – Feyenoord
28 september 2008 om 14:30 uur in het Euroborg stadion.

Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Greene, Bahia, Hofland, De Cler (Wattamaleo); Bruins, Fer, Van Bronckhorst, Wijnaldum; Makaay en Tomasson.
FC Groningen: Luciano; De Roover, Granqvist, Sankoh, Stenman (Hiariej); Van de Laak, Lovre, Andersson, Levchenko; Gonzalo en Berg.

STATISTIEKEN

THUIS
27/01/2008 Feyenoord - FC Groningen 1-1
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
02/05/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2

UIT
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/04/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
02/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3