FEYENOORD NAAR GROEPSFASE UEFA CUP

Feyenoord heeft donderdag de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup toernooi bereikt. Een 1-2 overwinning was voldoende om de 0-1 nederlaag in eigen Kuip goed te maken. De jonge middenvelders Georginio Wijnaldum en Leroy Fer zorgden voor de Rotterdamse doelpunten, al ging de tweede officieel de boeken in als eigen doelpunt van Emin Nouri. Karim El Ahmadi maakte met een invalbeurt zijn debuut in een officiële wedstrijd voor Feyenoord.

Met in het achterhoofd de wetenschap dat in Zweden een 1-0 achterstand weggepoetst moest worden, begon Feyenoord de wedstrijd vol aanvallende bedoelingen. Dat bleek niet alleen uit de tactiek, waarin Bruins, Biseswar en Wijnaldum vanaf het middenveld geregeld naast spits Roy Makaay konden komen, maar ook uit de instelling waarmee het duel begonnen werd.

Feyenoord zocht namelijk direct vanaf de aftrap de aanval en zette Kalmar op die manier constant onder druk. De Zweden hadden duidelijk moeite met de offensieve instelling van de tegenstander en vuurden gedurende de eerste helft alleen diverse ongevaarlijke afstandschoten op het doel van Rob van Dijk af.

De bezoekers kwamen daarentegen via vlotte combinaties geregeld in de buurt van het doel van keeper Petter Wastå, al schortte het aan scherpte in de afronding. De grootste mogelijkheid kwam vlak voor de rust op naam van Roy Makaay. De spits kreeg de bal bij de tweede paal aangespeeld door de opgestoomde Tim de Cler, maar schoot de vrije schietkans vervolgens op de keeper.

Tegen die tijd had Feyenoord al de zo de hevig gewenste voorsprong genomen, met dank aan Georginio Wijnaldum én de Zweedse doelman Wastå. Feyenoords middenvelder had de bal na ruim een kwartier spelen op het middenveld opgepikt en draaide knap weg tussen twee tegenstander. Vervolgens haalde hij uit vanaf een meter of 25. Het schot was fraai maar houdbaar, al had doelman Wastå er alle moeite mee om de bal onder controle te krijgen. Met twee armen boven zijn hoofd zag hij de bal daardoor uit zijn handen glippen achter zich over de doellijn stuiteren.

Het leek het startsein voor Feyenoord om direct door te drukken en de bevrijdende tweede treffer op het scorebord te krijgen. De ploeg bleef ook aandringen –en kwam zelf geen moment echt in gevaar- maar kreeg voor rust enkel nog mogelijkheden van afstand. Alleen Makaay kwam tien minuten voor het verstrijken van de eerste helft nog echt dichtbij een treffer, toen hij een terugspeelbal oppikte maar te zacht over de doelman lobte.

Gesterkt door de gedachte dat Feyenoord nog geen definitieve voorsprong had genomen, kwam Kalmar na rust als een pijl uit de startblokken. Voordat de Rotterdammers goed en wel aan de tweede helft waren begonnen, lag daardoor de gelijkmaker al achter doelman Rob van Dijk. Jimmie Johansson kreeg de bal bij de zestienmeter lijn op kniehoogte aangespeeld en haalde verwoestend uit: 1-1.

Feyenoord leek heel even aangeslagen, maar herstelde zich knap. Bij de eerstvolgende hoekschop die de ploeg toegewezen kreeg, kwamen de Rotterdammers alweer op voorsprong. Leroy Fer torende boven alles en iedereen uit en kopte de bal via een Zweedse verdediger achter doelman Wastå.

Het betekende automatisch dat Kalmar in de resterende speeltijd tenminste eenmaal moest scoren om door te dringen tot de volgende ronde. De Zweedse ploeg besefte dit terdege en begon een offensief waar Feyenoord de nodige moeite mee had. Tegelijk kwam er meer ruimte in de defensie van Kalmar, waar Diego Biseswar twintig minuten voor tijd bijna van kon profiteren, maar over schoot.

Feyenoord kneep nog wel even de billen samen, toen Patrik Ingelsten na een uur spelen van dichtbij hard in het doel schoot. Scheidsrechter Kinhöfer had echter al gefloten en het doelpunt werd afgekeurd. Een kwartier later werd ook Kevin Hofland teruggefloten, nadat hij uit een hoekschop raak kopte.

Trainer Nanne Bergstrand van Kalmar probeerde in de slotfase nog iets te forceren, door drie wissels op hetzelfde moment door te voeren, maar Feyenoord raakte er niet van in de war. Giovanni van Bronckhorst kwam tien minuten voor het verlossende laatste fluitsignaal met een schot voorlangs zelfs nog het dichtst bij het treffer, maar voor het eindresultaat –plaatsing voor de groepsfase van het UEFA Cup toernooi- maakte het allemaal niet meer uit.

Kalmar FF – Feyenoord 1-2
17’ 0-1 Wijnaldum
46’ 1-1 Johansson
51’ 1-2 Nouri (e.d.)

Scheidsrechter: Kinhöfer
Geel: Nouri, Van Bronckhorst

Kalmar FF: Wastå; Lindberg, Lantz, Nouri, Rosengren; R. Elm, Ryström, Augustsson (78’ Sobralense); Ingelsten (78’ Dauda), V. Elm en Johansson (78’ D. Elm).
Feyenoord: Van Dijk; Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Bruins (73’ El Ahmadi), Fer, Van Bronckhorst, Wijnaldum, Biseswar; Makaay.