Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘SUCCES TEGEN KALMAR GEEFT ZELFVERTROUWEN’

Slapen zat er donderdagnacht op de terugvlucht uit Zweden naar Nederland niet in voor Gertjan Verbeek. Daarvoor was zijn selectie te uitgelaten na de knappe 1-2 overwinning op Kalmar FF. ‘De stemming was zo uitbundig, dat ik zelfs niet in staat was om in slaap te vallen’, zei de coach na een korte nacht vrijdagmiddag in De Kuip.
‘Dit succes geeft ons zelfvertrouwen en bevestigt dat we op de goede weg zijn’, ging Verbeek verder. ‘We zitten in een proces en ik zie dat we hierin stappen maken. Winnen is goed voor het moraal en zorgt voor een goed gevoel.’ In Zweden viel naast de teamgeest die het elftal aan de dag legde ook het goede spel op. ‘Je ziet dat een groot aantal spelers steeds samen spelen. Weliswaar vaak op verschillende posities, maar acht á negen spelers staan wel vast in de basis. Dit komt het voetbal ten goede.’

Lang tijd om na te genieten hebben Verbeek en zijn spelers niet. Aanstaande zondag wacht met NEC alweer de volgende tegenstander. Volgens Verbeek is het zaak dan in De Kuip een vervolg te geven aan de mooie prestatie in Zweden. ‘Het zou prettig zijn als we dan winnen, want dat behoud je dat goede gevoel.’ De coach gunt het drie spelers in het bijzonder. ‘Voor onze internationals Timmer, De Cler en Van Bronckhorst zou het ook leuk zijn om met winst aan te sluiten bij Oranje. Staan ze ook eens in de spotlights en niet negatief zoals na het verlies tegen Heracles. Ik hoop voor die jongens dat we zondag in staat zijn de punten hier te houden.’

Door de schorsing van Kevin Hofland moet Verbeek zoeken naar een andere invulling van het centrale verdedigingsduo. ‘Hier heb ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht’, zei de coach. De kans is aanwezig dat Karim El Ahmadi na zijn invalbeurt in Zweden tegen NEC voor het eerst dit seizoen aan de aftrap verschijnt. ‘El Ahmadi zou kunnen beginnen, al past dit niet in het traject na zijn blessure. Maar als je op de bank zit, dan moet je na vijf minuten in kunnen vallen en kan je dus spelen.’ Over het meespelen van Henk Timmer, die herstellende is van een liesblessure, wordt zaterdag beslist.

DE TEGENSTANDER

Mario Been reist zondag met zijn NEC met veel vertrouwen naar het stadion waar hij is grootgebracht: De Kuip. De Nijmeegse formatie wist zich donderdagavond namelijk evenals Feyenoord te plaatsen voor de groepsfase in de strijd om de UEFA Cup. Deze kwalificatie zal volgens Been als doping werken voor de komende wedstrijden, waarvan de eerstvolgende dus tegen Feyenoord zal zijn.

NEC Nijmegen wist vorig seizoen met een geweldige inhaalslag na de winterstop Europees voetbal af te dwingen. Het elftal van Mario Been pakte na de korte stop maarliefst 36 punten en mocht daardoor meedoen in de play-offs om een UEFA-Cup ticket. Tot grote vreugde van heel Nijmegen won NEC hierin al haar wedstrijden en kwalificeerde de club zich voor de derde keer in de historie voor Europees voetbal.

Nijmegen Eendracht Combinatie is dit seizoen redelijk goed begonnen. In de nationale competitie haalden de Nijmegenaren vijf punten uit vier wedstrijden en ze staan daarmee op een twaalfde plaats. In de voorronde van de UEFA Cup deed NEC echter goede zaken door thuis met 1-0 van Dinamo Boekarest te winnen, en uit de Roemenen op 0-0 te houden. Daarnaast wist de equipe van Mario Been in de strijd om de KNVB Beker Be Quick 1887 met 0-5 te verslaan en mag dus ook in dat toernooi in de volgende ronde haar kunsten gaan vertonen.Voorafgaand aan het seizoen werd er in de Keizerstad gevreesd voor een seizoen dat wel eens een heel stuk minder zou kunnen uitpakken dan het vorige. Met het vertrek van bepalende spelers als Jemaine Lens, Brett Holman en Jonas Olsson leverde N.E.C. aardig wat kwaliteit in. Lasse Schöne, Arek Radomski, Rachid Bouaouzan, Ramon Zomer en Collins John moesten het vertrek van deze spelers zien te verzachten. De drie laatst genoemden zijn op huurbasis in Nijmegen. Rachid Bouaouzan en Collins John zitten echter nog niet geheel op één lijn met trainer Mario Been. Bouaouzan werd dinsdag nog van de training verwijderd vanwege gebrek aan inzet en werd net als John, vanwege zijn gebrekkige fitheid, niet meegenomen naar de returnwedstrijd tegen Dinamo Boekarest.

In het duel met Feyenoord zal in ieder geval Tshibamba niet aantreden vanwege een schorsing. De Kongolees trok na het scoren in zijn enthousiasme zijn shirt uit terwijl hij al een gele kaart op zak had. Geen slimme actie van de jonge aanvaller, al helemaal niet als je bedenkt dat Rutger Worm enkele weken eerder exact hetzelfde overkwam. De actie van Worm werd uitvoerig besproken en iedereen was het er over eens dat zoiets nooit meer mocht gebeuren. Juist daarom was het zo opmerkelijk dat het Tshibamba alsnog gebeurde. Been was hier uiteraard niet erg over te spreken maar gaf hem wel een basisplaats tegen Dinamo.

Feyenoord – NEC Nijmegen

Zondag 5 oktober om 14:30 uur in De Kuip


Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord:
Timmer (Van Dijk); Greene, Bahia, Van Bronckhorst, De Cler; Bruins, Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Biseswar; Makaay.

NEC: Babos; Dani Fernándes, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui,; Sibum, Radomski, Davids, Ntibazonkiza; Schöne en Van Beukering.STATISTIEKEN

THUIS

02/03/2008 Feyenoord - NEC 1-3

22/04/2007 Feyenoord - NEC 1-1

11/09/2005 Feyenoord - NEC 3-0

05/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1

17/08/2003 Feyenoord - NEC 2-1UIT

23/12/2007 NEC - Feyenoord 0-2

26/11/2006 NEC - Feyenoord 4-1

08/02/2006 NEC - Feyenoord 1-2

08/05/2005 NEC - Feyenoord 2-0

28/01/2004 NEC - Feyenoord 1-2