ONGELUKKIG FEYENOORD VERLIEST VAN EFFECTIEF NEC

Feyenoord heeft zondag op ongelukkige wijze verloren van NEC. De Rotterdammers waren met name in de eerste helft de bovenliggende ploeg, maar verzuimden om het overzicht om te zetten in doelpunten. NEC toonde zich in de tweede helft effectiever en ging door doelpunten van Tim Janssen en Saido Ntibazonkiza met de winst strijken: 0-2. Karim El Ahmadi maakte met een basisplaats zijn competitiedebuut.
Drie dagen na de gewonnen Europa Cup-wedstrijd tegen Kalmar FF stond Feyenoord zondag weer een zware opgave te wachten. NEC had zich evenals Feyenoord geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Cup en kwam dus vol vertrouwen naar De Kuip.

Feyenoord, waar Henk Timmer na een blessure terugkeerde onder de lat, nam desondanks vanaf de aftrap het voortouw. Het positiespel was weliswaar niet zo goed verzorgd als afgelopen donderdag, maar de ploeg van Gertjan Verbeek kreeg wel kansen. Maar waar Feyenoord afgelopen donderdag niet over geluk te klagen had bij de totstandkoming van de doelpunten, mistten de Rotterdammers zondag net een beetje fortuin.

Dat kwam het best tot uitdrukking na twintig minuten spelen, toen Roy Makaay met een slimme steekpass Georginio Wijnaldum vrij voor het doel zette. De middenvelder passeerde doelman Gabor Babos met een stiftbal, maar zag de bal op de lat belanden.

Het markeerde tevens het voorlopige eind van een stormloop van Feyenoord op het doel van NEC. Zo had in de voorgaande minuten Makaay net naast geschoten, kwam Wijnaldum net een stap te kort om na een knappe actie tot een schot te komen en zag Makaay een voorzet in niemandsland eindigen.

NEC kwam er aan de andere kant zelden uit. Slechts tweemaal hoefde Timmer in de eerste helft in actie te komen. De eerste keer wegens een hard afstandschot van Dominique Kivuvu, de tweede keer na een poging vanaf de zijkant van Saidi.

Ontbeerde het Feyenoord de eerste helft al aan geluk, voor de tweede helft gold dat zo mogelijk nog wat meer. Het doelpunt dat NEC kort na rust maakte, was hier misschien wel het beste voorbeeld van.

Nadat Diego Biseswar in het strafschopgebied van NEC neerging, verzuimde scheidsrechter Kuipers hiervoor een strafschop toe te kennen. In de tegenaanval die volgde wist Lorenzo Davids met een stiftbal aanvaller Tim Janssen te bereiken in Feyenoords zestienmeter. Hierbij ging Tim de Cler op het beslissende moment onderuit, waardoor Janssen vervolgens alle vrijheid had om binnen te schieten.

Het leed werd voor Feyenoord vijf minuten later nog iets groter, toen Saidi Ntibazonkiza de marge voor NEC verdubbelde. De rappe aanvaller kreeg de bal halverwege Feyenoords helft aangespeeld en startte een solo die pas eindigde vlak voor het doel van Timmer. Giovanni van Bronckhorst en André Bahia had hij tegen die tijd al van zich afgeschud, waardoor hij de bal vrij voor het inschieten had.

Door het inbrengen van de aanvallers Michael Mols en Michal Janota probeerde Verbeek in de resterende speeltijd iets te forceren, al betekende het wel dat achterin meer ruimte weggeven werd.

Toch werd Feyenoord in het laatste halfuur nog verschillende keren gevaarlijk, alleen bleef de bal net elke keer verkeerd vallen. Bijvoorbeeld toen Luigi Bruins een afstandschot loste, dat ternauwernood langs de paal kon worden gewerkt door Babos.

Ook Wijnaldum beleefde niet zijn meest gelukkige wedstrijd. Nadat hij in de eerste helft al diverse malen dichtbij was gekomen, kon hij de bal twintig minuten voor tijd voor de tweede keer in de wedstrijd over de NEC-doelman stiften, maar dit keer mikte hij veel te hoog.

Feyenoord bleef ook in de slotfase aandringen, maar bleef keer op keer ongelukkig in de afwerking. Meest kenmerkend wat dat betreft was dat Makaay en Mols elkaar tien minuten voor tijd in de weg liepen, bij een uitgelezen schietkans in het strafschopgebied. Mols had in de laatste speelminuut alsnog de eretreffer op zijn voet, maar stuitte op de inglijdende doelman Babos.