Fanshop
Fanshop

FEYENOORD TEGEN CSKA EN DEPORTIVO IN UEFA CUP

Feyenoord is in de groepsfase van de UEFA Cup ingedeeld in poule H bij CSKA Moskou, Deportivo la Coruña, AS Nancy en Lech Pozna. Dat bleek dinsdagmiddag uit de loting in Nyon in Zwitserland, die onder toeziend oog van Feyenoords algemeen directeur Eric Gudde en financieel directeur Onno Jacobs plaats vond. Met Deportivo la Coruña treft Feyenoord de voormalig club van Roy Makaay. Tevens speelt de broer van Jonathan de Guzman, Julian, momenteel voor de Spaanse ploeg. Feyenoord heeft slechte herinneringen aan AS Nancy. Twee jaar geleden werden de Rotterdammers uit het toernooi om de UEFA Cup genomen, na heftige ongeregeldheden bij de wedstrijd in Nancy.

Dinsdagmiddag worden de speeldata voor de groepsfase bekend gemaakt. De eerste speeldag is op donderdag 23 oktober. Er wordt ook gespeeld op 6 november, 26 november, 3/4 december en 17/18 december.

CSKA Moskou
Met CSKA Moskou treft Feyenoord de winnaar van de UEFA Cup van 2005. Die zege betekende de eerste Europese triomf voor een Russische club. CSKA versloeg in de finale het in eigen stadion spelende Sporting Lissabon met 3-1, door doelpunten van Berezutsky, Zjirkov en de Braziliaan Wagner Love.

In het seizoen 1996/1997 stonden Feyenoord en CSKA ook tegenover elkaar in het toernooi om de UEFA Cup. In de eerste ronde won Feyenoord eerst de uitwedstrijd met 0-1 en speelde twee weken later in De Kuip met 1-1 gelijk. Beide Rotterdamse treffers werden gemaakt door Kees van Wonderen. Van de huidige selectie speelde Giovanni van Bronckhorst in beide wedstrijden mee.

CSKA neemt momenteel met 44 punten uit 24 wedstrijden de tweede plaats in de Russische competitie in en heeft zeven punten achterstand op koploper Rubin Kazan. De voorsprong op nummer vijf Zenith Sint-Petersburg van Dick Advocaat bedraagt zes punten.

Deportivo La Coruña
Voor twee Feyenoorders wordt het duel met Deportivo La Coruña een bijzondere ontmoeting. Roy Makaay speelde tussen 1999 en 2003 voor de Spaanse club en won er de landstitel en twee Spaanse beker en Supercups. Daarnaast werd Makaay als speler van Deportivo in 2003 topscorer van Europa en kreeg als daarom de Europese Gouden Schoen overhandigd.

Jonathan de Guzman zal in de wedstrijd tegen Deportivo de strijd aan moeten binden met zijn broer Julian. De oudste van de twee De Guzmans gaat deze jaargang zijn vierde seizoen in bij de Spaanse club.

Deportivo staat op dit moment op de tiende plaats in de Primera Divison. De Spanjaarden haalden uit de eerste zes wedstrijden acht punten en hebben een achterstand van acht punten op koploper Valencia.

AS Nancy
Feyenoord heeft zeer slechte herinneringen aan de laatste ontmoeting met AS Nancy. Niet alleen vanwege het resultaat (3-0 verlies) was het een dieptepunt in de clubhistorie, maar meer nog vanwege de ongeregeldheden die zich rond de wedstrijd voordeden. Op 30 november 2006 werd de wedstrijd tegen de Fransen na 79 minuten spelen gestaakt, toen verschillende spelers last kregen van traangas in hun ogen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nancy werd Feyenoord in januari 2007 uit het Europese toernooi gehaald.

Nancy bereikte de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi door Motherwell over twee wedstrijden te verslaan. De competitie verloopt voor de ploeg van trainer Pablo Correa tot op heden minder voorspoedig. Nancy haalde acht punten uit de eerste acht wedstrijden en staat daardoor op de veertiende plaats.

Lech Poznan
Lech Poznan is de grote onbekende in poule H. Feyenoord zal het niet makkelijk krijgen met de Polen, want Poznan lukte het om in de eerste ronde Austria Wien uit te schakelen. De uitwedstrijd in Oostenrijk werd nog met 2-1 verloren, waarna de Poolse club in eigen huis Austria na verlenging met 4-2 versloeg en zich hiermee plaatste voor de groepsfase. Poznan startte haar Europese campagne dit jaar in het kwalificatietoernooi voor de UEFA Cup en was hierin de meerdere van FK Khazar Lenkoran en het Zwitserse Grasshoppers.

Lech Poznan doet het ook goed in de Poolse competitie. De ploeg staat met zestien punten uit acht wedstrijden op de vierde plaats en heeft slechts één punt achterstand op koploper Wisla Krakau.