Fanshop
Fanshop

GEHAVEND FEYENOORD OP BEZOEK BIJ WILLEM II

Gertjan Verbeek bleef er vrijdagmiddag in De Kuip nuchter onder. Ook voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Willem II moet de trainer wegens aanhoudend blessureleed weer een waslijst aan spelers missen. ‘Op dit moment kijk ik alleen naar de korte termijn en niet naar de lange.’
Feyenoord zal het in Tilburg moeten stellen zonder het aanvalsduo Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson. Verbeek was er nog niet over uit hoe hij het wegvallen van de twee ervaren aanvallers op zal gaan lossen. ‘Ik heb Michael Mols, Kermit Erasmus, Jonathan de Guzman en Diego Biseswar. Ik hoop dat Biseswar erbij is, al is het wat hem betreft ook niet helemaal zeker. Eerst moeten we afwachten hoe hij de laatste training doorstaat. Misschien zoek ik nog wel naar een andere oplossing.’ Biseswar liep vorige week in een interland met het Nederlands beloftenelftal in en tegen Oekraïne een hamstringblessure op.

Door de voortdurende afwezigheid van een groot aantal spelers moet Verbeek veelvuldig een beroep doen op jonge spelers. Dit biedt voordelen. ‘Jonge jongens ontwikkelen zich door het spelen van wedstrijden’, zei Verbeek. ‘Aan de andere kant. Als er niet veel geblesseerden zijn, dan wordt het niveau van de trainingen ook hoger. Daar doe je ook je voordeel mee.’

Met Willem II treft Feyenoord een ploeg die in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen al verrassende uitslagen neer heeft gezet. Zo wonnen de Tilburgers thuis met 2-1 van Ajax. Verbeek weet wat voor een tegenstander zijn spelers zondag te wachten staat. ‘Ze leunen achterover bij balverlies. Bij balbezit spelen ze de lange bal op Demouge, om er vervolgens snel onder proberen te komen. Het is een stugge ploeg, met een aantal balvaste spelers.’

DE TEGENSTANDER

Met Willem II treft Feyenoord komende zondag een tegenstander die een aantal turbulente jaren achter de rug heeft. De Tilburgse club was jarenlang een oase van rust, maar zag dit imago in slechts enkele seizoenen volledig verdwijnen. De eens zo trotse subtopper zakte af naar de onderste regionen van de eredivisie en wist in 2006 degradatie naar de eerste divisie maar ternauwernood te voorkomen.

Die tijden zijn als het aan Andries Jonker ligt voorbij. De Amsterdammer vervult sinds het ontslag van hoofdcoach Dennis van Wijk tijdens het vorige seizoen een dubbelrol bij de Tilburgers. Jonker was al directeur technische zaken en nam na het vertrek van Van Wijk ook de verantwoordelijkheid over de eerste selectie op zich. De coach loodste Willem II naar een veilige vijftiende plaats en probeert dit seizoen de rust terug te brengen binnen de club.

Goede prestaties helpen daar altijd goed bij en met zeven punten uit de eerste vijf duels kennen de Tilburgers een goede seizoenstart. Willem II won zelfs zijn eerste twee wedstrijden, waarvan de thuisoverwinning op Ajax het meest in het oog sprong.

Meest opvallende speler aan Tilburgse zijde is zonder twijfel Frank Demouge. De geboren Nijmegenaar brak door in zijn eigen stad bij NEC, maar zag zijn contract na vier seizoenen niet verlengd worden. Een knieblessure gooide roet in het eten en de aanvaller nam de wijk naar eerstedivisieclub FC Eindhoven. Na één seizoen vertrok hij alweer naar FC Den Bosch, waar hij met twaalf doelpunten een transfer naar Willem II verdiende.

Terug in de eredivisie beleefde hij met acht treffers prompt zijn productiefste seizoen op het hoogste niveau, terwijl de fysiek sterke spits nooit te boek stond als een goalgetter. Dat stempel lijkt Demouge dit seizoen definitief van zich af te gooien, want na vijf speelronden staat zijn teller al op zes doelpunten.

Met de scherpe Demouge en de goede prestaties in het achterhoofd zullen de Tilburgers met vertrouwen beginnen aan het duel met Feyenoord. Mede ook op basis van de uitslag van vorig seizoen, toen Willem II Feyenoord op de een na laatste speeldag met 3-1 versloeg, zijn de Rotterdammers dus gewaarschuwd.

Willem II – Feyenoord

Zondag 19 oktober om 14:30 uur in het Willem II Stadion

Scheidsrechter:
Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:

Willem II:
Aerts; Valencia, Schenkel, Van Eijden, Veloso; Akgün, Boutahar, Kargbo, Mathijssen, Gregoire; Demouge.
Feyenoord: Timmer; Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Van Bronckhorst; Mols en Biseswar (De Guzman).

Statistieken

Thuis
01/09/2007 Feyenoord – Willem II 2-0
18/03/2007 Feyenoord – Willem II 0-0
29/12/2005 Feyenoord – Willem II 6-1
13/02/2005 Feyenoord – Willem II 7-0
26/10/2003 Feyenoord – Willem II 2-1

Uit
13/04/2008 Willem II – Feyenoord 3-1
12/11/2006 Willem II – Feyenoord 3-5
30/10/2005 Willem II – Feyenoord 1-3
22/08/2004 Willem II – Feyenoord 0-4
29/02/2004 Willem II – Feyenoord 0-3