Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

VERBEEK: 'MOET EEN NATUURLIJKE PIKORDE ONTSTAAN'

Toen Gertjan Verbeek de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup op televisie keek, zag hij de directie van AS Nancy 'onderin hun stoel wegzakken', toen Feyenoord aan de Franse club werd gekoppeld. Verbeek besefte maar al te goed waarom. Hoewel hij zelf twee jaar geleden nog trainer van sc Heerenveen was, kreeg hij precies mee wat Feyenoord op een zwarte avond in Nancy meemaakte. 'Dat gun je geen enkele club', zei Verbeek woensdag.
Twee jaar na dato noemt Verbeek het begrijpelijk waarom Feyenoord dit keer geen supporters meeneemt. 'Maar tegelijk is het teleurstellend', zei de trainer. 'Als je kijkt hoe de supporters ons dit seizoen ondersteund hebben, moet je daar heel trots op zijn. Het is jammer dat we donderdag niet op die steun kunnen rekenen. Maar voor ons is het een extra motivatie om te overwinteren, zodat we de supporters na de winterstop in ieder geval nog een mooi tripje aan kunnen bieden.'

Woensdag ging het tijdens de persconferentie van Verbeek naast de eerdere ontmoeting met AS Nancy, vooral over de matige reeks die Feyenoord achter de rug heeft. Zondag werd tegen Willem II de derde competitienederlaag op rij geleden, waarna op maandag een groepsgesprek plaats had in de selectie. 'We zitten in een fase waar we doorheen moeten', zei Verbeek.

Hij vervolgde: 'Er moet een natuurlijke pikorde in het elftal ontstaan. Tegen Ajax en uit tegen Kalmar hebben we een norm gesteld, maar in de eerste helft tegen Willem II haalden we die norm niet. De taak aan mij als trainer is om mensen te zoeken die aan de norm voldoen, maar daarvoor heb je concurrentie nodig. Door het aantal blessures dat hebben, is die er echter nauwelijks.'

Feyenoord reisde voor het duel met AS Nancy met twintig spelers af naar Frankrijk, maar het is nog maar de vraag of Verbeek over twee van hen kan beschikken, te weten Jonathan de Guzman en Roy Makaay. Beiden trainden op de afsluitende training van woensdagavond individueel en het is niet waarschijnlijk dat ze op tijd fit zullen zijn voor de wedstrijd van donderdag.

DE TEGENSTANDER

Net als Feyenoord kent ook AS Nancy een moeizame start van het seizoen. De eerste tegenstander van Feyenoord in de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup staat in de Franse hoogste klasse na negen speelronden op een teleurstellende zestiende plaats. Nancy wist dit seizoen tot op heden slechts één keer te winnen in competitieverband.

Marc-Antoine Fortuné was er al deze wedstrijden bij. Hij is de bekendste speler in de selectie van de Franse club en heeft dit te danken aan zijn verleden in de Nederlandse eredivisie. De aanvaller verdedigde tussen 2005 en 2007 de kleuren van FC Utrecht.
De eerste ronde in de UEFA Cup verliep voorspoediger dan de competitie. Nancy ontdeed zich van het Schotse Motherwell, zonder een doelpunt te hoeven incasseren. Eerst werd de thuiswedstrijd met 1-0 gewonnen, waarna twee weken later de return in Schotland een 0-2 overwinning opleverde.

Met de overwinning in Schotland kwam een einde aan een lange, negatieve reeks. Het betekende namelijk de eerste uitoverwinning van Nancy sinds 5 oktober 2007. Ondanks de slechte resultaten buitenshuis bereikte de ploeg van trainer Pablo Correa tijdens het vorige seizoen een mooie eindklassering. In het eigen Stade Marcel-Picot werd de basis gelegd voor de verrassende vierde plaats in Ligue 1.

Toch zorgde deze goede prestatie voor gemengde gevoelens bij spelers, bestuursleden en supporters van Nancy. De ploeg verspeelde op de laatste speeldag de derde plaats aan het Olympique Marseille van trainer Eric Gerets en liep zodoende plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League mis.

Wat restte was het UEFA-Cup-toernooi, waarin met Motherwell inmiddels de eerste horde is genomen. Net als in het seizoen 2006/2007 zullen de Noord-Fransen er veel voor over hebben om ook deze jaargang de groepsfase te overleven. Destijds plaatste Nancy zich voor de derde ronde, waarin het Oekraïense Shakhtar Donetsk uiteindelijk te sterk bleek.

AS Nancy – Feyenoord
Donderdag 23 oktober 2008 20:45 uur in het Stade Marcel-Picot

Scheidsrechter: Trefoloni (ITA)

Vermoedelijke opstellingen:
AS Nancy:
Bracigliano; Ouaddou, André Luiz, Macaluso; Calvé, Berenguer, Gavanon, N’Guemo, Brison; Fortuné en Hadji.
Feyenoord: Timmer; Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Fer, Van Bronckhorst, El Ahmadi, Wijnaldum; Mols en Biseswar.