VALSE START VAN GROEPSFASE UEFA CUP

Feyenoord heeft donderdagavond een valse start van de groepsfase van de UEFA Cup beleefd. AS Nancy was dankzij twee doelpunten kort na rust en een treffer vijf minuten voor tijd met 3-0 te sterk voor de Rotterdammers. Kermit Erasmus maakte in de slotfase zijn debuut in het shirt van Feyenoord. Omdat eerder op de dag Deportivo la Coruña met dezelfde cijfers ten onder ging tegen CSKA Moskou, deelt Feyenoord de laatste plaats in de poule met de Spanjaarden.

De eerste helft was donderdag het best samen te vatten als rommelig. Of het nou kwam door het belang van de eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup, het gladde veld of de voorgeschiedenis die het duel had: feit was dat zowel Feyenoord als AS Nancy nauwelijks goed opgebouwde aanvallen lieten zien. Dat er in de eerste helft niet gescoord werd, paste ook helemaal in dat plaatje.

Voor rust was het aantal kansen op een hand te tellen. De grootste mogelijkheid kwam na ruim een halfuur spelen op naam van Frederic Biancalani. De doelpoging werd ingeleid door balverlies van Leroy Fer op het middenveld, waarna de bal via Moncef Zerka bij Biancalani kwam. Zijn harde schot kon vervolgens knap gestopt worden door Henk Timmer.

Aan de andere kant kregen Georginio Wijnaldum en Giovanni van Bronckhorst namens Feyenoord de grootste kansen op een treffer. De eerste zag al na drie minuten spelen een kopbal naast de paal eindigen en gleed tien minuten voor rust uit bij een vrije schotkans. De tweede kwam tot tweemaal toe nog iets dichterbij. Beide keren kwam de voorzet van Diego Biseswar, maar Van Bronckhorst schoot achtereenvolgens naast en tegen het lichaam van doelman Gennaro Bracigliano.

Het wedstrijdbeeld veranderde na rust volledig. Nancy bracht met onder meer voormalig FC Utrecht-speler Marc-Antoine Fortuné meer stootkracht in de ploeg en dit sorteerde kort na de aftrap voor de tweede helft effect. In welgeteld zeven minuten tijd wist de thuisploeg twee keer te scoren. Beide keren ging de defensie van Feyenoord niet vrijuit.

Twee minuten na rust bleek de buitenspelval niet goed te werken, waardoor Moncef Zerka ongehinderd op het doel van Timmer afkon. Eenmaal in het strafschopgebied omspeelde de aanvaller Feyenoords doelman, waarna hij de bal in een leeg doel binnen kon tikken.

Het was het startschot van een stormloop op het doel van Feyenoord, waarbij met name Fortuné met zijn lengte voor een hoop gevaar zorgde. De aanvaller loste kort voor de tweede treffer een schot, dat maar net naast zeilde.

Feyenoord was zodoende gewaarschuwd, maar kon niet voorkomen dat twee minuten later de bal alsnog achter Timmer lag, toen Julien Feret van dichtbij vernietigend uithaalde. Even eerder had hij de bal op aangeven van Tsafack in het strafschopgebied uit de lucht geplukt, waardoor Tim de Cler volledig op het verkeerde been stond. De verdediger kon zo slechts toekijken hoe de 2-0 werd binnen geschoten.

Gertjan Verbeek probeerde in de slotfase nog iets te forceren, door met achtereenvolgens Luigi Bruins, Roy Makaay en Kermit Erasmus meer aanvallend ingestelde spelers in het veld te brengen, maar zonder het gewenste resultaat. In plaats daarvan werd het leed voor Feyenoord vijf minuten voor tijd nog iets groter.

Knullig balverlies van Biseswar zorgde ervoor dat Helder de bal halverwege Feyenoords helft kon oppikken, om richting zestienmeter op te stomen. Op de rand liepen André Bahia en Kevin Hofland elkaar in de weg, waardoor de rechtsback alle vrijheid kreeg om met links Timmer te verschalken en de eindstand te bepalen.

AS Nancy – Feyenoord 3-0