FEYENOORD OP DE VALREEP GELIJK MET HEERENVEEN

Feyenoord heeft zich zondag op indrukwekkende wijze naar een punt geknokt in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Nadat Heerenveen via doelpunten van Paolo Henrique en Danijel Pranjic op een comfortabele voorsprong was gekomen, vocht Feyenoord zich door treffers van Roy Makaay en Michael Mols terug: 2-2. Het beslissende doelpunt viel pas in blessuretijd.
Heerenveen kwam zondag als een razende uit de startblokken. Al in de eerste minuten werden de Friezen gevaarlijk dankzij afstandschoten van Danijel Pranjic (naast) en Michael Dingsdag (redding Timmer), terwijl Christian Grindheim na tien minuten spelen vanaf zestien meter maar net naast schoot.

Het bleek een storm in een glas water, want Feyenoord nam langzaam maar zeker het heft in handen. Roy Makaay, die volledig was hersteld van een liesblessure, had hier een grote rol in. De spits zorgde constant voor dreiging naar voren en kon ook geregeld met steekpasses bereikt worden.

In de openingsfase leek het resultaat op te leveren, toen de spits op aangeven van Diego Biseswar de bal in een leeg doel kon binnen tikken. Biseswar bleek echter nipt buitenspel te staan, waardoor hij werd teruggefloten door scheidsrechter Luinge.

Het eerstvolgende schot van de spits kon halverwege de eerste helft gered worden door doelman Brian Vandenbussche. Even later kon Makaay weer bereikt worden, ditmaal door een knappe dieptepass van Kevin Hofland. Makaay leek de instormende Luigi Bruins te bereiken, maar zijn voorzet werd ternauwernood afgeketst door een verdediger.

Juist op het moment dat Feyenoord echt grip leek te krijgen op de wedstrijd, ging het mis. De bezoekers verdienden bij een van hun schaarse aanvallen een hoekschop en deze werd bij de tweede paal teruggekopt door Gerald Sibon. Hij bereikte spits Paolo Henrique, die bij de eerste paal klaar stond om met zijn hoofd Henk Timmer in de korte hoek te verschalken en de ruststand te bepalen.

De tweede helft begon Heerenveen even fel als de eerste, met als grote verschil dat het ditmaal wel direct het gewenste resultaat opleverde. Al bij een van de eerste aanvallen was het raak, toen Grindheim met een steekbal Pranjic bereikte, die vrij voor het doel van Timmer kon binnentikken.

Wat volgde was een tweede helft waarin beide teams in de stromende regen vochten voor wat ze waard waren. Feyenoord zocht, met een extra spits in de vorm van Michael Mols, veelvuldig de aanval, terwijl de bezoekers vooral loerden op de counter.

Heerenveen kwam er op die manier nog eenmaal gevaarlijk uit, toen Beerens diep werd gestuurd en op Timmer stuitte, voordat Feyenoord in een zinderende Kuip echt door begon te drukken.

Het leverde ook kansen op, maar achtereenvolgens Biseswar, Van Bronckhorst en Fer hadden het vizier net niet op scherp. Desondanks volgde de aansluitingstreffer twintig minuten voor tijd, toen Makaay achter een vrije trap vanaf ongeveer twintig meter ging staan en de bal hard in de onderhoek schoot.

Dat Feyenoord uiteindelijk nog een punt overhield aan het treffen met de Friezen, had het te danken aan een treffer in extremis van Mols, die tien minuten voor tijd ook al de lat had geraakt. De blessuretijd was al aangebroken, toen de spits het slimst anticipeerde op een kopbal van Kevin Hofland. De verdediger had een weggestompte bal van Vandenbussche opnieuw ingebracht, waarna Mols tussen twee verdedigers de bal over de doellijn werkte.

Feyenoord – sc Heerenveen 2-2

35’ 0-1 Henrique
48’ 0-2 Pranjic
70’ 1-2 Makaay