Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘MOETEN VAKER WEDSTRIJDEN GAAN WINNEN’

Na het 2-2 gelijkspel tegen sc Heerenveen van afgelopen zondag, gaat Feyenoord woensdagavond tegen Sparta Rotterdam op zoek naar de volle winst. ‘We moeten vaker wedstrijden gaan winnen’, zei coach Gertjan Verbeek dinsdagmiddag in De Kuip. ‘Want daar krijg je drie punten voor en dan kan je naar boven gaan kijken.’
Met Sparta en Feyenoord staan er op Het Kasteel twee ploegen op het veld die elkaar op de ranglijst nauwelijks ontlopen. Feyenoord neemt momenteel de vijftiende plaats in, Sparta staat een plaatsje lager. ‘Feit is dat we te laag staan’, zei Verbeek. ‘We moeten punten gaan pakken. Sparta staat ook in de onderste regionen en is een ploeg waar Feyenoord normaal gesproken punten tegen moet kunnen pakken. Alleen is dat helemaal niet vanzelfsprekend.’

Met die laatste opmerking doelde de trainer onder meer op het feit dat bij een stadsderby als deze andere sentimenten leven dan bij een gewoon competitieduel. ‘Bij de spelers, maar zeker bij de mensen op de tribune.’

Verbeek refereerde hierbij ook nog even aan de ontmoeting van vorig seizoen op het Kasteel. Feyenoord vergat in dat duel vele kansen om te zetten in doelpunten en verloor uiteindelijk met 3-2, door een laat doelpunt van Marvin Emnes. Scheidsrechter Dick Jol speelde die wedstrijd een discutabele rol, door bij een doelpunt van Spartaan Nourdin Boukhari een handsbal van de Marokkaan over het hoofd te zien en een goal van Luigi Bruins onterecht af te keuren.

Ook afgelopen zondag tegen Heerenveen werd een treffer van Roy Makaay ten onrechte afgekeurd. Verbeek wilde er verder niet te veel over zeuren en stelde: ‘We zullen wat dit betreft het geluk toch ook wel een keer meekrijgen?’

Op personeel vlak zijn er voor woensdag weinig veranderingen te verwachten. Alleen Karim El Ahmadi sluit eventueel weer aan bij de wedstrijdselectie. De middenvelder raakte afgelopen donderdag in het duel met AS Nancy geblesseerd aan zijn enkel en miste door deze kwetsuur de wedstrijd tegen Heerenveen. El Ahmadi trainde dinsdagochtend weer met de groep mee en zijn beschikbaarheid is afhankelijk van een eventuele reactie van het gewricht op de wedstrijddag.

DE TEGENSTANDER

Sparta staat woensdagavond tegenover haar grote broer en van oudsher aartsrivaal uit Rotterdam Zuid, Feyenoord. Was de wedstrijd in de jaren vijftig zestig altijd dé wedstrijd van het jaar in Spangen, nu lijkt het steeds meer één van de 34 te spelen wedstrijden te worden. Toch willen de Kasteelheren altijd Feyenoord verslaan en andersom geldt hetzelfde. De derby heeft woensdag nog een extra tintje gekregen. Beide ploegen staan namelijk op gelijke hoogte en dus kan Sparta het grote Feyenoord voorbij op de ranglijst.

Sparta heeft evenals Feyenoord vijf punten uit zeven wedstrijden en staat daarmee op plaats zestien. Sparta heeft een minder doelsaldo dan Feyenoord, doordat het al achttien doelpunten om de oren kreeg. Daar hebben twee wedstrijden een groot aandeel in gehad. Zo verloor Sparta in de eerste wedstrijd van het seizoen op het eigen Kasteel met 2-5 van concurrent ADO Den Haag en maakte ze vier speelrondes later opnieuw een enorme uitglijder. Ditmaal was AZ in Alkmaar oppermachtig en liet doelman Cor Varkevisser liefst zes maal vissen, terwijl er aan de overkant niet één bal het net raakte.

Dat Sparta de competitie niet erg denderend is begonnen mag gerust worden vastgesteld. Een lichtpuntje voor de formatie van Foeke Booy is dat het vier van de vijf punten op het eigen Kasteel wist te behalen. FC Utrecht, de club waar Booy jarenlang werkzaam was als trainer én als speler, werd met 1-0 naar huis gestuurd en ook Roda JC kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Ook het resultaat van vorig seizoen is iets waar rekening mee moet worden gehouden. Sparta versloeg Feyenoord toen namelijk met 3-2. Het was de eerste Spartaanse victorie op zijn aartsrivaal in de competitie sinds 1995. Marvin Emnes schoot in blessuretijd na een prachtige actie het winnende doelpunt binnen waarna het Kasteel ontplofte van vreugde. Mocht Sparta dit woensdag opnieuw lukken gaat het Feyenoord op de ranglijst voorbij.

Foeke Booy moet tegen Feyenoord nieuwkomer Sander van Gessel weer missen. De van NAC overgekomen verdediger brak in de afgelopen wedstrijd tegen Groningen zijn sleutelbeen. Door een rugblessure was dit pas de tweede wedstrijd die hij voor zijn nieuwe club speelde. Sparta verloor in en tegen Groningen overigens met 3-0. Geen beste generale dus voor de Spartanen.

Sparta Rotterdam – Feyenoord
Woensdag 28 oktober om 20:00 uur op Het Kasteel
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, Fer, El Ahmadi (Bruins), Van Bronckhorst; Makaay en Biseswar.
Sparta Rotterdam: Wapenaar; Vermes, Adeleye, Knol, Slijngard; Falkenburg, Slot, Strootman; Dissels, Rose en John.

STATISTIEKEN
THUIS
26/12/2007 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-0
23/12/2006 Feyenoord - Sparta Rotterdam 3-2
19/02/2006 Feyenoord - Sparta Rotterdam 4-0
19/08/2001 Feyenoord - Sparta Rotterdam 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-1

UIT
23/03/2008 Sparta Rotterdam - Feyenoord 3-2
10/09/2006 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
21/08/2005 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
24/03/2002 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-5
15/10/2000 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4