Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘WILLEN GOEDE GEVOEL BEHOUDEN’

De overwinning op Roda JC van afgelopen zondag kon in de aanloop naar het UEFA Cup-duel met CSKA Moskou niet op een beter moment komen. De zege zorgde voor de nodige opluchting bij de spelers, waardoor ze meer ontspannen konden toewerken naar de UEFA Cup-wedstrijd tegen CSKA Moskou. ‘We geloofden al in onszelf, maar nu kregen we eindelijk de bevestiging’, zei Giovanni van Bronckhorst woensdag.
Voor Gertjan Verbeek en zijn technische staf kwam de winst in Kerkrade ook niet ongelegen. ‘We willen het goede gevoel, dat we aan de winstpartij tegen Roda JC hebben overgehouden, vasthouden’, zei de coach woensdag in De Kuip. ‘Al moeten we hierbij donderdag niet alleen kijken naar het resultaat. Bij eventueel verlies is plaatsing voor de volgende ronde nog steeds niet onoverkomelijk. Al wordt het dan wel moeilijk.’Verbeek verwacht dat CSKA naar Rotterdam is gekomen om vooral niet te verliezen. Namens Feyenoord analyseerden Wim Jansen en Alex Pastoor het Russische elftal, dat afgelopen weekend de Russische landstitel misliep. Daardoor werd duidelijk dat het een zeer defensief ingesteld elftal is, dat desondanks wel kansen weggeeft gedurende een wedstrijd. ‘Het is een mentaal sterk elftal met veel individuele kwaliteiten’, zei Verbeek. ‘Soms verdedigen ze met elf man en aanvallend komen ze er met maximaal vijf spelers uit. Zeker op de counter is het een levensgevaarlijke ploeg.’

Met CSKA ontmoet Feyenoord een geduchte tegenstander uit een sterk in opkomst zijnd voetballand. Verbeek hield zich eraan vast dat niet alles in het hedendaagse voetbal louter door de hoogte van het budget wordt bepaald. Ondanks de immense verschillen in begroting acht de coach Feyenoord zeker niet kansloos. ‘Ik ben ervan overtuigd dat wij een kans maken’, zei Verbeek. ‘We moeten er in geloven met elkaar. Gesteund door het publiek plus de kansen die zij weggeven, zou ik niet weten waarom wij niet op voorsprong zouden kunnen komen. Voor beide ploegen is het van belang een goede uitgangspositie te verkrijgen.’

Feyenoord zag afgelopen zondag Serginho Greene met een knieblessure wegvallen, maar daartegenover stond de rentree afgelopen maandag bij de beloften van Theo Lucius. De verdediger maakt donderdag deel uit van de wedstrijdselectie en begint op de bank. Dwight Tiendalli start in de basisopstelling op de plaats van Greene.

DE TEGENSTANDER

Met CSKA Moskou treft Feyenoord in de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi een tegenstander die na de goede prijzenoogst tussen 2003 en 2006, met onder meer drie landstitels én de winst van de UEFA Cup in 2005, dit seizoen wederom naast het kampioenschap greep.

Afgelopen zaterdag verloor CSKA met 1-0 van rivaal Spartak Moskou, terwijl koploper Rubin Kazan wel wist te winnen. Daardoor is die ploeg met nog drie wedstrijden te spelen niet meer te achterhalen. Na de jarenlange hegemonie van ploegen uit Moskou, is Rubin Kazan de tweede club op rij van buiten de hoofdstad die de landstitel opeiste. Vorig seizoen was het Zenit Sint-Petersburg van Dick Advocaat al de beste in de competitie.

In Europees verband vergaat het de ploeg van trainer Valeri Gazzajev beter. Op de eerste speeldag van de groepsfase zetten de Moskovieten al een goede stap gezet in de richting van plaatsing voor de knock-outfase. CSKA versloeg op eigen veld het Spaanse Deportivo La Coruña overtuigend met 3-0. De basis van de overwinning werd al in het eerste kwartier gelegd, waarin Dzagoev twee keer scoorde.

Dzagoev is de nieuwe hoop van de CSKA. De aanvaller is pas achttien jaar oud, maar vult de leemte die ontstond na het vertrek van de Braziliaanse steraanvaller Jô naar Manchester City naar behoren op. Samen met Vágner Love, de Braziliaans international die CSKA wél trouw bleef, is Dzagoev in de Russische Premjer Liga al goed voor zo’n twintig doelpunten.

CSKA mag dan met Jô een van zijn sterspelers kwijt zijn geraakt, veel is er niet veranderd aan de ploeg die in 2005 in Lissabon de UEFA Cup won. Van de elf spelers die vorige maand tegen Deportivo in actie kwamen, was alleen nieuweling Dzagoev er destijds in de finale niet bij.

Zeker is wel dat Gazzajev, die als trainer aan de basis stond van alle successen sinds 2003, bezig is met zijn laatste kunstje voor CSKA. De coach vindt het na vijf jaar tijd voor een frisse wind in Moskou en verlaat de club aan het einde van 2008.

Aan de kwaliteiten van de spelers ligt het ook niet, want CSKA herbergt een groot aantal Russische internationals. Guus Hiddink vertrouwt achterin het nationale elftal nadrukkelijk op de spelers van CSKA. Akinfejev is onder de lat onbetwist en ook de verdedigers Ignasjevitsj en Zjirkov zijn onder de Achterhoeker zeker van hun plaats.

Feyenoord – CSKA Moskou
Donderdag 6 november om 19:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Moen (Noorwegen)

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Van Bronckhorst; Makaay en Biseswar.
CSKA Moskou: Akinfeev; A. Berezutski, Ignasjevitsj, V. Berezutski, Mamaev; Krasic, Aldonin, Dzagoev, Semberas, Zhirkov; Vágner Love.