Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘DIT VOETBAL GAAT PUNTEN OPLEVEREN’

De seizoenstart van Feyenoord mag qua resultaten weliswaar stroef zijn, het spel van de Rotterdammers ziet er al weken goed uit. Gertjan Verbeek kreeg vorige week bij Roda JC hiervan eindelijk de bevestiging in drie punten, donderdagavond na afloop van de nederlaag tegen CSKA Moskou gaf het Legioen de coach met het scanderen van zijn naam nog een mooie steun in de rug toe.

Verbeek kon het gebaar van de supporters wel waarderen, zei hij vrijdagmiddag in De Kuip in de aanloop naar de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht. De trainer bleef naar eigen zeggen tijdens open en transparant naar het publiek. ‘De supporters zien ook wel dat het geen zin heeft om cynisch te zijn’, zei Verbeek. ‘We doen er alles aan. Ik heb het idee dat het publiek dat waardeert.’

Doordat de ziekenboeg in Rotterdam steeds verder leegloopt, neemt de concurrentie in het elftal verder toe. Waar het eerst zoeken was naar elf fitte spelers, krijgt Verbeek steeds meer de mogelijkheid om keuzes te gaan maken. Theo Lucius sloot tegen CSKA al aan bij de wedstrijdselectie en ook het herstel van Jon Dahl Tomasson, Jonathan de Guzman en Andwélé Slory verloopt voorspoedig. ‘Het is niet zo dat spelers na een blessure zomaar in het elftal komen’, ging Verbeek in op de luxe situatie die lijkt te ontstaan. ‘Ik kijk niet naar namen. Het gaat om het hier en nu.’

De aanstaande terugkeer van de potentiële basisspelers is een opsteker voor Feyenoord, dat de voorbije weken ondanks prima spel geen goede resultaten wist te boeken. Afgezien dan van de ruime winstpartij in Kerkrade, een resultaat dat gekoppeld aan het getoonde voetbal vertrouwen heeft gegeven.

Vertrouwen dat alleen met goede resultaten verder gevoed kan worden. Feyenoord zal er daarom alles aan gelegen zijn om zondag tegen FC Utrecht de goede lijn door te trekken. ‘Als ik ons voetbal van nu zie, dan moet dat straks punten op gaan leveren’, constateerde Verbeek. Waar dat Feyenoord uiteindelijk zal brengen, zal de toekomst uit moeten wijzen. Uitzicht op de vijfde plaats is er nog steeds. ‘Het is een rare competitie’, besloot Verbeek. ‘Iedereen kan van iedereen winnen, maar we zullen zelf wel punten moeten pakken.’

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht heeft een van de roerigste periodes in de geschiedenis van de club achter de rug. Met het wegsturen van de assistent-trainers John van Loen en David Nascimento, keepertrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers ontstond een ware soap, waarbij voor hoofdtrainer Willen van Hanegem een hoofdrol was weggelegd.

Heel de Nederlandse voetbalwereld viel over De Kromme heen, want hij zou het spel rondom het ontslag van de vier niet zuiver hebben gespeeld. Van Hanegem kreeg last van griep en stress en meldde zich ziek. Sinds begin deze week is de oefenmeester weer terug bij Utrecht. Van Hanegem putte naar eigen zeggen alleen maar extra motivatie uit alle kritiek om van Utrecht een aantrekkelijk spelende én een winnende ploeg te maken.

Een winnend elftal had hij toch al, want tijdens zijn afwezigheid behaalde Utrecht zeven punten uit drie duels. De honneurs werden in die periode waargenomen door Ton Du Chatinier, die na het ontslag van de eerdere assistenten werd aangetrokken om Van Hanegem bij te staan.

Opvallend aan de prestaties van Utrecht is het aantal van acht tegentreffers. Liefst zeven hiervan incasseerde de ploeg in de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Hierna was de defensie van Utrecht een onneembare vesting, want in de laatste zeven competitieduels lukte het alleen Spartaan Charles Dissels om Utrecht-goalie Michel Vorm te passeren. Dit betekende prompt ook de enige nederlaag gedurende deze serie wedstrijden.

Met Vorm is direct ook de opvallendste speler van de domstedelingen genoemd. De doelman maakt een stormachtige ontwikkeling door en wordt gezien als een van de grootste keepertalenten van Nederland. Bondcoach Bert van Marwijk erkende dit ook door de keeper op te roepen voor de interlands tegen IJsland en Noorwegen.

Voor Ali Boussaboun zal de wedstrijd in De Kuip een bijzondere zijn. De aanvaller speelde tussen 2005 en 2007 twee seizoenen voor Feyenoord, maar wist in Rotterdam nimmer te overtuigen. Tijdens het laatste half jaar van die periode verhuurde Feyenoord hem aan FC Utrecht, waar hij deze zomer na een avontuur in het Midden-Oosten terugkeerde.

Feyenoord – FC Utrecht
Zondag 9 november om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Van Bronckhorst; Makaay en Biseswar.
FC Utrecht: Vorm; Cornelisse, Keller, Schut, Nesu; Silberbauer, Van Dijk, Caluwé; Loval, Boussaboun en Cziommer.

STATISTIEKEN
THUIS


06/04/2008 Feyenoord - FC Utrecht 3-1
18/02/2007 Feyenoord - FC Utrecht 2-0
05/03/2006 Feyenoord - FC Utrecht 3-0
19/09/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/01/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2

UIT

19/08/2007 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
17/12/2006 FC Utrecht - Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht - Feyenoord 3-1
20/02/2005 FC Utrecht - Feyenoord 0-2
18/04/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3