Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VERBEEK: ‘UITGELEZEN KANS OM RONDE VERDER TE KOMEN’

Dat een bekerwedstrijd van een betaald voetbalorganisatie tegen een amateurvereniging niet per definitie hoeft te betekenen dat de profs door gaan naar de volgende ronde, is tijdens de huidige derde bekerronde weer gebleken. Feyenoord is dus gewaarschuwd als het donderdag in Emmen aantreedt tegen HHC Hardenberg. ‘Maar het mag duidelijk zijn dat wij over meer kwaliteiten beschikken’, zei Gertjan Verbeek woensdagmiddag in De Kuip.

Dat Feyenoord het bekerduel serieus neemt, blijkt ook wel uit de benadering van de Rotterdammers. Nadat bekend werd dat HHC de tegenstander zou worden, werd er direct informatie over de Hardenbergers ingewonnen. Verbeek zelf zat afgelopen zaterdag op de tribune, toen HHC een slechte generale repetitie beleefde en op eigen veld met 0-2 verloor van Staphorst. ‘Ik neem aan dat ze rekening met ons zullen houden’, zei Verbeek. ‘Ze zullen minder naar voren spelen en het veld klein houden.’

Verbeek zal de wedstrijd niet gebruiken als veredelde oefenwedstrijd. Daarvoor zijn de belangen ook te groot, want het bekertoernooi is de kortste weg naar Europees voetbal. Mochten de Rotterdammers de wedstrijd winnen, dan scharen ze zich bij de laatste zestien ploegen in het toernooi om de KNVB beker. Dat Feyenoord het op zal nemen tegen een amateur-elftal, vergroot volgens Verbeek wel de perspectieven van de Rotterdammers. ‘Het is toch anders dan wanneer je het op moet nemen tegen Willem II of Roda JC. Dit is een uitgelezen kans om een ronde verder te komen.’

De trainer gaf daarom aan niet van plan te zijn sommige van zijn spelers rust geven met het oog op de zware competitiewedstrijd van zondag uit tegen FC Twente. ‘We zijn ook niet in de omstandigheid om spelers te sparen.’ Van de spelers die de voorbije weken aan de aftrap verschenen, zal Leroy Fer zeker ontbreken. De middenvelder is ziek. De beschikbaarheid van Theo Lucius is twijfelachtig. De verdediger blijft last houden van zijn teen.

DE TEGENSTANDER

Nog voordat er tegen een bal is geschopt, is voor HHC Hardenberg de bekerontmoeting met Feyenoord van aanstaande donderdag al een legendarische. Kreeg de kampioen van de hoofdklasse C van het zaterdagvoetbal de laatste jaren vooral aandacht in de regionale pers, de kraker tegen Feyenoord brengt de oosterlingen zelfs live op de landelijke televisie.

Hardenberg is hot en heel Nederland zal het weten. Edwin Evers, de beroemdste inwoner van het dorp, besteedt in zijn ochtendshow op Radio 538 veel aandacht aan de historische wedstrijd van zijn club en ook landelijke dagbladen en grote televisiestations weten sinds de loting de weg naar het oosten te vinden. Iedereen lijkt te willen weten tegen wie Feyenoord het nou eigenlijk op gaat nemen in de derde ronde van de KNVB beker.

Een bolwerk in het amateurvoetbal, zo kan HHC het beste omschreven worden. De oranjehemden maakten de laatste tien jaar een enorme ontwikkeling door en promoveerden in de zomer van 2004 naar het hoogste amateurniveau. Niet om een rol in de marge te spelen, want de laatste twee seizoenen besloot HHC met het kampioenschap.

In het bekertoernooi timmeren de Hardenbergers dit seizoen ook aan de weg. In de eerste ronde werd er afgerekend met de amateurs van Schijndel, waarna HHC in de tweede ronde voor een enorme stunt zorgde door op eigen veld de profs van Go Ahaed Eagles uit het toernooi te knikkeren.

HHC maakte die wedstrijd vlak voor tijd de 1-1, om vervolgens via strafschoppen de derde ronde te bereiken. De late gelijkmaker kwam van Tony Alberda, zonder twijfel de bekendste speler van de Hardenbergers. De Fries speelde in tien jaar betaald voetbal bijna tweehonderd wedstrijden voor achtereenvolgens sc Heerenveen, Emmen, FC Groningen en Veendam.

Na die sensationele overwinning hoopte heel Hardenberg bij de loting gekoppeld te worden aan een aansprekende tegenstander. Met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord kwam die wens uit en de voorbereiding op het treffen kwam snel op gang. Vanwege live-registratie voor de televisie werd er al snel uitgeweken naar het stadion van FC Emmen, maar HHC zal er allerminst alleen voor staan.

De 8.500 beschikbare kaarten waren binnen een uur uitverkocht en donderdag zal er vanuit Hardenberg een ruim dertig bussen lange karavaan naar Emmen vertrekken, om aldaar het Univé Stadion om te toveren tot een oranje zee. Ongeacht de uitslag zal het voor de amateurs en iedereen om de club heen ongetwijfeld een onvergetelijke avond worden.

HHC Hardenberg – Feyenoord

Donderdag 13 november om 20:45 uur in het Univé Stadion

Scheidsrechter: Makkelie

Vermoedelijke opstellingen:

HHC Hardenberg: Doornbos; Offringa, Voshaar, De Visscher, Jurgens; Bayar, Kocks, Bruns; Tieltjes, Berger en Kroeze.

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, El Ahmadi, Bruins, Van Bronckhorst; Makaay en Biseswar.