FEYENOORD BEKERT VERDER NA ZEGE OP HHC: 1-5

Feyenoord heeft met een 1-5 overwinning op HHC Hardenberg de laatste zestien van de KNVB beker bereikt. In Emmen debuteerden Kelvin Leerdam en Luis Pedro in de ploeg van Gertjan Verbeek. Pedro had met twee doelpunten een aanzienlijk aandeel in de bekerzege. De A-junior kwam al binnen tien minuten in het veld, nadat Luigi Bruins noodgedwongen met een blessure van het veld moest. Roy Makaay (2) en Kevin Hofland zorgden voor de andere Rotterdamse doelpunten.
Dat HHC zijn huid duur zou verkopen in Emmen, werd direct in de eerste minuut al duidelijk. Bruins draaide op eigen helft open en werd bij deze actie door HHC-aanvoerder Gerard Kocks met een grove charge naar de grond gewerkt. De Hardenberger kwam weg met slechts een reprimande, terwijl Bruins niet veel later geblesseerd van het veld moest.

Feyenoord had het aanvankelijk allerminst makkelijk met de amateurs, die halverwege de eerste helft ook brutaal de leiding namen. Michal Janota trapte op de rand van het eigen zestienmetergebied over de bal, waarna zijn directe tegenstander Gerben Tieltjes kon profiteren en de verrassende 1-0 achter Henk Timmer schoot.

Het doelpunt schudde Feyenoord wakker en de Rotterdammers maakten al snel via Pedro gelijk. De debutant stond na ruim een half uur aan het einde van een snelle counter die vorm werd gegeven door Makaay. Het was voor Feyenoord pas de tweede kans van de wedstrijd, na eerder via een kopbal van Makaay al dicht bij de 1-1 te zijn geweest.

Feyenoord kreeg voor rust binnen een minuut nog twee grote kansen om op voorsprong te komen. Eerst kreeg Georginio Wijnaldum een lange bal vanaf de rechterflank van dichtbij niet achter HHC-doelman Marc Doornbos, terwijl Makaay hierna na het omspelen van de doelman zijn vizier niet op scherp had staan en voor een leeg doel naast schoot.

Het verschil in kracht en kwaliteit kwam na de rust wel tot uitdrukking. HHC bleef vol goede moed voetballen, maar was niet opgewassen tegen de individuele kwaliteiten van Feyenoord. De Rotterdammers wisten het krachtsverschil al snel in doelpunten uit te drukken, waardoor het duel kort na de onderbreking was beslist.

Eerst bracht Makaay Feyenoord met een intikker, na een voorzet van Tim de Cler, op voorsprong. Een minuut later tekende Pedro met zijn tweede van de avond voor de 1-3. De behendige aanvaller dribbelde aan de rechterkant het strafschopgebied binnen en liet Doornbos in de korte hoek kansloos.

Even leek Tony Alberda de spanning nog terug te brengen in de wedstrijd, maar oog in oog met Timmer was de doelman de meerdere aan de oud-prof van onder meer sc Heerenveen. Timmer bracht knap redding op de inzet van Alberda.

Een kwartier voor tijd was Makaay aan de andere kant wel trefzeker, toen hij profiteerde van een misverstand tussen HHC-verdediger Vincent Voshaar en zijn doelman Doornbos: 1-4.
Kevin Hofland kopte in de slotfase ook nog de 1-5 binnen, uit een vrije trap aan de linkerkant van het veld.

Janota dacht een minuut voor tijd het slotakkoord van de avond te verzorgen, maar de aanvaller zag zijn doelpunt op aangeven van debutant Leerdam terecht afgekeurd worden wegens buitenspel.

HHC Hardenberg – Feyenoord 1-5
24’ 1-0 Tieltjes