FC TWENTE EN FEYENOORD IN EVENWICHT: 1-1

Feyenoord heeft in Enschede met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. De Rotterdammers beleefden een lastige middag in de Grolsch Veste en kwamen na een klein kwartier spelen op achterstand, via een door Blaise Nkufo verzilverde strafschop. Roy Makaay bracht Feyenoord aan het begin van de tweede helft op gelijke hoogte, eveneens vanaf elf meter. FC Twente maakte hierna aanspraak op meer, maar Feyenoord wist stand te houden. Luis Pedro en Kelvin Leerdam maakten tegen de Tukkers hun competitiedebuut.
Feyenoord was de eerste helft niet bij machte het FC Twente moeilijk te maken. Verder dan een schot voorlangs van Makaay na een steekpass van Kevin Hofland kwamen de Rotterdammers niet.

De thuisploeg werd aanvankelijk ook niet gevaarlijk, maar kwam na een klein kwartier wel op voorsprong. Eljero Elia ontsnapte aan de aandacht van Dwight Tiendalli en de Feyenoord-verdediger kon de snelle aanvaller alleen nog maar tegenhouden door hem vast te houden. Scheidsrechter Bossen bestrafte het vergrijp met een gele kaart en een strafschop, die Blaise Nkufo verzilverde: 1-0.

Het was geen toeval dat aan de penalty een gevaarlijke actie van Elia voorafging. De vleugelspits was de enige speler die voor de rust voor dreiging zorgde, zonder dat het aanvalspel van de Enschedeërs tot uitgespeelde kansen leidde. In de laatste minuten voor rust beleefde Feyenoord nog enkele hachelijke momenten, maar de Rotterdammers liepen geen verdere schade op.

Feyenoord poetste de achterstand direct na de rust op dezelfde wijze weg als hoe het die opgelopen had. Luis Pedro werd in het strafschopgebied gehaakt en Bossen wees ook in dit geval naar de stip. Makaay bleef koel en schoot de penalty achter Sander Boschker: 1-1.

Na de gelijkmaker kreeg de wedstrijd kleur. Beide elftallen zochten nadrukkelijk de aanval en door deze collectieve aanvalslust nam de amusementwaarde toe. Theo Janssen legde namens FC Twente drie keer aan voor een vrije trap, maar achtereenvolgens lat, Timmer en Hofland brachten redding.

Bij de laatste poging van de middenvelder raakte een vinger van Timmer uit de kom. De doelman speelde door en mocht van geluk spreken dat Nkufo kort hierna een corner van Janssen van dichtbij over kopte.

Met nog twintig minuten te spelen bracht Gertjan Verbeek met Michael Mols voor Michal Janota een extra centrumaanvaller in het veld. Het was een poging om onder de druk van FC Twente uit te komen, want de Tukkers drongen deze periode nadrukkelijk aan en maakten het meeste aanspraak op een doelpunt.

Dat kwam er tien minuten voor tijd ook, maar de treffer van Elia werd terecht afgekeurd wegens duwen tegen Tiendalli. Ondanks een slotoffensief van FC Twente bleef Feyenoord in Enschede overeind. Slotakkoord van de wedstrijd was voor Janssen, maar de middenvelder zag zijn vrije trap rakelings langs het doel van Timmer gaan.

FC Twente – Feyenoord 1-1

13’ 1-0 Nkufo (strafschop)
53’ 1-1 Makaay (strafschop)

Scheidsrechter: Bossen
Geel: Tiendalli, Van Bronckhorst, El Ahmadi, Douglas