DEGELIJKE OVERWINNING OP ADO DEN HAAG

Feyenoord heeft zondag tegen ADO Den Haag een prima generale repetitie beleefd voor de UEFA Cup-wedstrijd van donderdag tegen Deportivo la Coruna. Hoewel de ploeg vroeg in de wedstrijd op achterstand kwam, had Feyenoord vanaf de gelijkmaker van Roy Makaay de wedstrijd onder controle. De eindstand van 3-1 werd bepaald door doelpunten van Leroy Fer en Luigi Bruins. Kevin Hofland kon wegens een enkelblessure niet aan de wedstrijd beginnen. In zijn plaats speelde Timothy Derijck, die daarmee zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen speelde.
De openingsfase van de wedstrijd speelde zich vooral op het middenveld af. Feyenoord had veruit het meeste balbezit, maar wist nauwelijks in de buurt van het doel van Robert Zwinkels te komen. Hetzelfde gold voor ADO, dat zelfs maar zelden over de middenlijn kwam.

Zodoende waren er in de openingsfase nauwelijks kansen te tellen. Dat de twee doelpunten die in het eerste kwartier vielen beiden schijnbaar uit de lucht kwamen vallen, paste ook helemaal in dat plaatje.

ADO opende de score na tien minuten spelen, toen Fabio Caracciolo een schot vanaf de rechterkant op het doel van Henk Timmer loste. Het leek een ongevaarlijke poging, alleen wist Feyenoords doelman de bal niet onder controle te krijgen. Richard Knopper was vervolgens het eerst bij de afvallende bal: 0-1.

Feyenoord trok ruim vijf minuten later de stand al gelijk. André Bahia pikte een door de Haagse verdediging weggekopte bal op aan de rechterkant en gaf hoog voor het doel. Roy Makaay torende bij de tweede paal boven zijn directe tegenstander uit en kopte met een boog over Zwinkels heen.

Het was een startschot voor een aantrekkelijke fase in De Kuip, waarin beide ploegen grote kansen kregen. Feyenoord drong steeds meer aan, terwijl de bezoekers loerden op de counter. Zo kregen Timothy Derijck (kopbal net over het doel) en Luigi Bruins (schot in zijnet) grote kansen om Feyenoord op voorsprong te zetten, terwijl Caracciolo in de tegenaanval finaal over de bal heen maaide bij een vrije schotkans.

Toch wist Feyenoord voor rust de verhoudingen op het veld nog om te zetten in een voorsprong. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Tiendalli, die diep ging aan de rechterkant en Makaay bereikte. Zijn schot werd afgeketst door Zwinkels, maar Fer stond paraat om de rebound binnen te tikken.

Het doelpunt leek een bevrijdende werking te hebben op Feyenoord, want de tweede helft liet de ploeg pas echt het beste van het spel zien. Terwijl de sneeuw steeds heviger uit de lucht kwam vallen, combineerde het elftal van Verbeek zich naar een comfortabele voorspong.

Al binnen tien minuten na rust stond de 3-1 op het scorebord. Deze treffer kwam op fraaie wijze tot stand, nadat Georginio Wijnaldum de bal diep gaf op Makaay. Die behield het overzicht en zette met een knappe breedtepass Luigi Bruins vrij voor het doel. De middenvelder hoefde vervolgens alleen nog binnen te tikken.

Pas halverwege de tweede helft kwam ADO Den Haag voor het eerst in de buurt van het doel van Timmer. Verdediger Csaba Horvath werd vlak voordat er verder gespeeld werd met een oranje bal gevaarlijk. Hij dook bij een voorzet vanaf links vrij op voor het doel, maar Timmer herstelde zijn fout uit de eerste helft knap door de bal voor zijn voeten weg te werken.

Het was een laatste speldenprik van ADO, dat in de resterende speeltijd geen moment gevaarlijk meer werd. Feyenoord speelde de wedstrijd professioneel uit en kreeg zelfs nog kansjes om verder uit te lopen. De grootste kwam op naam van Kermit Erasmus, die het laatste kwartier de positie van Makaay innam. Hij omspeelde tien minuten voor tijd Zwinkels, maar schoot vervolgens in het zijnet.

Feyenoord – ADO Den Haag 3-1
10’ 0-1 Knopper
16’ 1-1 Makaay