A-JUNIOREN VERSLAAN SPARTA ROTTERDAM

Feyenoord A1 heeft zaterdag op Varkenoord met 2-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. Met drie B-junioren in de basis speelde Feyenoord goed en had de score hoger kunnen uitvallen. Tim Schoonheijm, normaliter uitkomend voor B1, nam in de tweede helft beiden doelpunten voor zijn rekening. De B-junioren hebben met 3-0 gewonnen van Excelsior. Alle doelpunten vielen na de rust. Kevin Jansen, Osama Rashid en Nygel Velder scoorden voor Feyenoord. C1 speelde uit bij NEC met 1-1 gelijk. Het doelpunt kwam van Tony de Vilhena.

Trainer Jean-Paul van Gastel was blij met de winst en het goede spel van A1. Het hoogtepunt van de wedstrijd vond volgens de trainer in de 75e minuut plaats. Na anderhalf jaar van blessureleed maakte Bart Schenkeveld zijn rentree. ‘Als je anderhalf jaar zo hard hebt gewerkt en je komt dan weer terug, dan is dat is ongelooflijk. Ik stond met kippenvel langs het veld.’

In de eerste helft creëerde Feyenoord kans na kans, maar de bal verdween maar niet in het doel. En zoals dat vaak gaat, als hij aan de ene kant niet valt, dan valt hij aan de andere kant wel. Sparta kwam met 0-1 voor.

In de rust vertelde Van Gastel zijn spelers om rustig te blijven. ‘Als je zoveel kansen creëert, dan scoor je vanzelf een keer.’ De trainer kreeg gelijk. Vijf minuten in de tweede helft schoot Schoonheijm een voorzet van Jerson Cabral binnen. Acht minuten later had Schoonheijm ook zijn tweede in het net liggen. Wederom na voorbereidend werk van Cabral. De keeper van Sparta bokste voorzet van Cabral voor de voeten van de B-junior, die simpel de 2-1 binnentikte.

Van Gastel was na afloop vooral te spreken over de mentaliteit van zijn spelers. ‘Als je kijkt, zeven spelers uit ons team zitten nu bij de selectie of bij de beloften. De overgebleven jongens zouden kunnen denken dat ze de boot gemist hebben. Maar daar is niets van te merken. Ze hebben het vandaag echt perfect gedaan. En als je dan ziet dat A1, B1 en B2 winnen, dan weet je dat het met de jeugd wel goed zit.’

Opstelling Feyenoord A1: Konijnenburg; Erkelens (75’ Schenkeveld) , Pique, Ramsteijn, Eekman; Isoufi, Van Haaren, Clasie; Lagouireh (90’ Machek), Schoonheijm (’60 Fileccia) en Cabral.

FEYENOORD B1 VERSLAAT EXCELSIOR: 3-0

Trainer Cor Adriaanse was na afloop van de met 3-0 gewonnen wedstrijd te spreken over de prestatie van zijn team. ‘Na twee wedstrijden die wat minder waren, gaat het weer de goede kant op. Er was duidelijk verbetering. Het was nog geen grootse wedstrijd. Maar als je met 3-0 wint, terwijl er kansen waren op meer, dan moet je als trainer tevreden zijn.’

Feyenoord speelde met een goede instelling en leverde veel strijd tegen een agressief spelend Excelsior. In de eerste helft creëerde B1 al goede kansen. Twee keer stond de keeper van de Kralingers een voorsprong in de weg.

Na de rust liep Feyenoord over Excelsior heen en maakte B1 de kansen wel af. In de 53ste minuut sprintte Shane van den Engel de ruimte in en speelde de bal naar Jansen. De spits van B1 maakte koel de 1-0. Nog geen tien minuten later schoot Rashid een slecht weggewerkte voorzet keihard in de hoek, 2-0. In de slotfase voerde Velder de productie nog wat verder op. Parez Karim zette de aanvaller na een goede actie vrij voor de goal.

Adriaanse kon voor de wedstrijd tegen Excelsior over slechts tien spelers van B1 beschikken. Jeffrey Verkerk, keeper van B2, maakte het elftal uiteindelijk compleet. ‘Aan de ene kant is het soms even puzzelen als je met een paar geblesseerden zit en als de A een paar jongens leent. Maar aan de andere kant doe je het hier allemaal voor en is het mooi om te zien als de jongens doorschuiven.’

Opstelling Feyenoord B1: Verkerk; De Vrij, Rutten, Kruithof, Martins Indi; Bouwmeester, Rashid, Van den Engel; Karim, Jansen en Velder.

GEMAKKELIJKE OVERWINNING B2 OP AFC: 4-0

Feyenoord B2 heeft zaterdagmiddag een eenvoudige overwinning op AFC B1 geboekt. Op Varkenoord won de ploeg van trainer Jan Gosgens met 4-0 van de Amsterdammers. De Rotterdammers verdeelden de doelpunten keurig over de eerste en de tweede helft.

Jon-Joost Cornelissens opende na twintig minuten de score, na een goede combinatie met Elvis Manu. Feyenoord had daarvoor al twee grote kansen gehad, maar eerst Joey van de Velden en later Manu wisten de Amsterdamse doelman niet te passeren.

Vlak voor de rust kopte Bryan van de Laan in na een voorzet van Manu, waarop de keeper van AFC in eerste instantie nog kon redden. Op de rebound van Olcay Bilen had hij geen verweer, waardoor Feyenoord met een 2-0 voorsprong de rust inging.

Direct na de aftrap van de tweede helft leek Feyenoord op een 3-0 voorsprong te komen, maar de knal van Thom de Rooij ging net naast. Twee minuten later was het Anthony Velder die zijn inzet op de paal zag belanden. Diezelfde paal stond later nogmaals een doelpunt in de weg, na een kopbal van Bilen.

Julian Agatowski tekende na ruim een uur spelen voor de 3-0, na een mooie aanval via Kay Blokland en Velder. De 4-0 kwam vervolgens van Manu, die met een pegel van afstand de doelman van AFC kansloos liet. ‘Het was vandaag een leuke wedstrijd’, zei Gosgens na afloop. ‘Alleen hadden we wel wat vaker moeten scoren.’

Opstelling Feyenoord B2: Van Putten, J. van Deelen, Van Oosten, Blokland, De Rooij (65’ Y. van Deelen), Van de Velden, Velder, Van de Laan (67’ Steenvoorden), Cornelissens (40’ Agatowski), Bilen (65’ Stout) en Manu.

C-JUNIOREN GELIJK TEGEN NEC

Feyenoord C1 heeft afgelopen zaterdag gelijk gespeeld tegen de nummer 1 uit de eredivisie, NEC. In Nijmegen werd het 1-1. Voor de rust scoorde NEC uit een penalty. In de tweede helft kwam Feyenoord op gelijke hoogte door een doelpunt van Tony de Vilhena.

In een wedstrijd op hoog niveau waren beide teams aan elkaar gewaagd. Een 1-1 gelijkspel was een juiste afspiegeling van het wedstrijdverloop. Na zeventien minuten kwam NEC op 1-0. Keeper Mitchell Snoek raakte de rechterspits van de Nijmegenaren lichtjes aan. De scheidsrechter was resoluut en wees naar de stip.

Voor de rust had NEC een klein overwicht en kon Feyenoord aanvallend weinig uitrichten. In de tweede helft lag het initiatief bij de Rotterdammers. Nog geen vijf minuten na de pauze was de achterstand weggepoetst. Na een prachtige een-twee met Anass Achahbar speelde Tony de Vilhena de bal naar de vrijstaande Joey Sleegers. De keeper van NEC kon het schot van Sleegers nog keren. Maar in de rebound rolde de bal voor de voeten van De Vilhena. De 13-jarige speler van de C2 rondde de aanval, die hij zelf had opgezet, beheerst af.

Trainer Jeffrey Oost kon na afloop wel leven met de puntendeling. ‘NEC was in de eerste helft beter dan ons. Na de rust waren wij de bovenliggende partij. Maar als hier één ploeg had moeten winnen, waren wij het geweest.’ Oost had met zijn ploeg de drie punten binnen handbereik. In de 64e minuut scoorde Achahbar. Het doelpunt van de spits werd echter afgekeurd. Achahbar won de bal in een fysiek duel en schoot binnen. De scheidsrechter vond echter dat de Rotterdammer een overtreding had begaan en keurde het doelpunt af.

Opstelling Feyenoord C1: Snoek; Van Beek, Ake, Kongolo, Woudenberg; Thong, Sleegers (55’ Van Wingerden), Ebecillo; Boëtius (35’Gómez Nieto), Achahbar en De Vilhena.

C2 SPEELT DOELPUNTLOOS GELIJK TEGEN NEC

Voor C2 stond er zaterdag in de met 0-0 gelijkgespeelde uitwedstrijd tegen NEC niets meer op het spel. De ploeg van trainer Gaston Taument kwalificeerde zich vorige week al voor de competitie van beste BVO-teams, terwijl de Nijmegenaren bij winst nog konden hopen op plaatsing.

Op een hobbelig veld naast het Goffert-stadion had Feyenoord gedurende de gehele wedstrijd het beste van het spel, maar tot echte uitgespeelde kansen kwam het niet. Ook NEC was niet bij machte om het de Rotterdamse defensie echt moeilijk te maken.

Het duel leek zich dan ook tot het eind gezapig voort te slepen, maar het venijn zat in de laatste tien minuten van deze sportieve wedstrijd. Allereerst was het rechtsbuiten Lionel Agata die met een lob over de keeper de binnenkant van de paal raakte en aan de andere kant moest Aytac Metin op de doellijn redding brengen. In de laatste minuut toonde keeper Alexis Gavriilidis zijn klasse door met een reflex zijn doel schoon te houden.

Taument kon na afloop wel leven met een puntendeling: ‘We waren heel de wedstrijd wel de bovenliggende partij, maar dan zie je dat je in de slotfase toch nog in de problemen komt. Op basis van het spel hadden we wel een overwinning verdiend, maar gezien de kansen van NEC aan het eind is een gelijkspel wel terecht.’

Opstelling Feyenoord C2: Gavriilidis, Janssen, Korporaal, Groenbast (50’ Knoester), Metin, Dekker, Medar, Karsdorp, Agata, Hofman (60’ Driebergen) en Robinson.