Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘NOG NIET GENOEG BAAS IN EIGEN HUIS GEWEEST’

Feyenoord speelde dit seizoen tot op heden zes competitiewedstrijden in De Kuip. Ontegenzeggelijk thuisvoordeel leverde dit tot dusver nog niet op. De Rotterdammers boekten in deze zes wedstrijden drie overwinningen, speelden twee keer gelijk en leden één nederlaag. ‘We zijn nog niet genoeg baas in eigen huis’, concludeerde Gertjan Verbeek vrijdagmiddag, in de aanloop naar het duel van komende zondag tegen De Graafschap.
‘Slechts in fases waren wij de meerdere aan onze tegenstander’, zei de coach. ‘Alleen is een goede fase niet genoeg om voldoende punten te halen.’ Was Feyenoord bijvoorbeeld tegen NEC de eerste helft wel sterker, na de rust sloegen de gasten in De Kuip genadeloos toe. Tegen sc Heerenveen was het twee weken later precies andersom en was Feyenoord juist na de rust de bovenliggende partij. ‘Een lijn is niet te ontdekken’, zei de coach. ‘Soms hebben we wel doorgedrukt na een voorsprong en andere keren zijn we teruggevallen.’

Verbeek kon vrijdagochtend tijdens de training sinds weken weer eens elf tegen elf spelen. De trainer sprak vooraf met zijn technische staf over de invulling van de linksbackpositie, die door het wegvallen van Tim de Cler tegen De Graafschap anders ingevuld zal moeten worden. Giovanni van Bronckhorst kwam als beste alternatief naar voren, waarna de aanvoerder tijdens de training ook op die positie meedeed in de afsluitende partij.

Karim El Ahmadi was er op het trainingsveld op Varkenoord ook weer bij en is zondag inzetbaar, aldus Verbeek. De middenvelder moest de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Vitesse nog aan zich voorbij laten gaan vanwege een achillespeesblessure. Feyenoord zal zondag op eigen veld het heft in handen moeten nemen. ‘Van De Graafschap moeten wij winnen’, zei Verbeek. Zijn elftal kende een goede training op vrijdag en is volledig voorbereid op het duel met de Superboeren. ‘Maar een garantie op drie punten is dat niet.’

DE TEGENSTANDER

De Graafschap wacht een drukke decembermaand. Tussen de feestdagen door moeten de Superboeren op bezoek bij achtereenvolgens Feyenoord, sc Heerenveen en Heracles Almelo. Tussendoor wacht op de Vijverberg Ajax, waardoor met recht gesproken kan worden van een zwaar programma.

Het zal voor het elftal van trainer Henk van Stee lastig zat worden om van de huidige zeventiende plaats af te komen. De Graafschap behaalde uit de eerste dertien wedstrijden van het seizoen negen punten. De meeste hiervan werden aan het begin van het seizoen bijeengesprokkeld, toen de thuiswedstrijden tegen Vitesse en ADO Den Haag gewonnen werden. De winstpartij op de Hagenaars was de laatste zege in de eredivisie en dateert alweer van 21 september.

Tegen de op papier lastige tegenstanders zal het voor De Graafschap moeilijk worden op korte termijn de overwinning op ADO eenzelfde vervolg te geven. Dat leek er twee weken geleden tegen Sparta Rotterdam te komen, maar na een rode kaart voor Joost Volmer gaven de Superboeren een 3-1 voorsprong uit handen en moesten ze genoegen nemen met slechts een punt. Vorige week speelde het op eigen veld opnieuw gelijk, tegen Roda JC.

Jason Oost maakte tegen de ploeg uit Kerkrade het doelpunt en de aanvaller is met vier treffers verantwoordelijk voor bijna de helft van de doelpuntenproductie van de ploeg. Het ontbreekt het elftal aan scorend vermogen, want met negen doelpunten is het het minst scorende elftal in de eredivisie.

Met Oost heeft Feyenoords voormalig hoofd van de jeugdopleiding Van Stee de beschikking over een van de vijf voetballers met een Rotterdams verleden in zijn selectie. René Bot, Joep van den Ouweland, Reinier Robbemond en Jordy Buijs droegen in hun jonge jaren allemaal het rood-wit.

Laatstgenoemde trekt met Oost de meeste aandacht. Buijs werd vorig seizoen door Feyenoord nog verhuurd aan De Graafschap en maakte deze zomer definitief de overstap naar de Achterhoek. De speler begon de laatste zes officiële wedstrijden van de Superboeren in de basisopstelling en lijkt hiermee uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal van Van Stee.


Feyenoord – De Graafschap
Zondag 7 december om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Boekel


Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, Van Bronckhorst; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Lucius, Bruins; Makaay.
De Graafschap: Heijblok; Bot, Hese, Keller, Buijs; Meijer, Jüngschläger, Van den Ouweland; De Ridder, Den Ouden en Oost.


STATISTIEKEN

THUIS
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/04/2001 Feyenoord - De Graafschap 1-2


UIT
09/02/2008 De Graafschap - Feyenoord 1-3
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4
25/04/2002 De Graafschap - Feyenoord 1-0
01/10/2000 De Graafschap - Feyenoord 2-3