Fanshop
Fanshop

KLAAR VOOR TOPPER NA BEWOGEN WEEK

Het was op z’n zachtst gezegd een bewogen week voor de volledige selectie. Nadat afgelopen zondag werd verloren van De Graafschap, verschenen in de dagen die volgden diverse publicaties, waarin onder meer werd gesuggereerd dat de spelers het niet meer zouden zien zitten in Gertjan Verbeek. Giovanni van Bronckhorst maakte daarom vrijdag namens de spelersgroep een statement, waarin afstand werd genomen van de beweringen in de media.
Verbeek verweerde zich de afgelopen week geregeld met de woorden ‘daar kan ik niets mee’, als hem weer een bewering uit een krant werd voorgelegd. ‘Maar hier kan ik nou wel iets mee’, zei hij vrijdag in een reactie op het statement van Van Bronckhorst. ‘De groep geeft nu zelf aan hoe het is. Ik heb vandaag het zoveelste artikel gelezen waarin de waarheid geweld werd aangedaan. Daarom vind ik dit statement een prima initiatief.’

Vooruitkijkend naar de wedstrijd tegen AZ, stelde de trainer dat de hele groep op deze manier het nodige voor de kiezen heeft gehad. ‘Dit is allemaal negatieve energie, terwijl we onze energie hard nodig zullen hebben om punten te pakken tegen AZ. Het enige wat de spelers daarom zaterdag kunnen doen, is hun stinkende best. Ze kunnen op die manier veel goodwill kweken. Als dat er vanaf straalt en we het AZ met veel strijd moeilijk kunnen maken, gaan de supporters achteraf tevreden naar huis.’

Makkelijk zal het zaterdag in ieder geval niet worden voor Feyenoord. AZ is de trotse koploper van de eredivisie en de afgelopen weken in goeden doen. ‘Wij niet’, zei Verbeek. ‘Maar er liggen wel kansen voor ons. AZ hanteert een zeer aanvallende speelstijl en dat geeft kansen voor ons in de omschakeling.’

Feyenoord zal het zaterdag moeten stellen zonder Kevin Hofland, die kampt met klachten aan zijn hamstring. Verbeek liet weten dat er niets beschadigd is, maar dat het risico te groot is om hem te laten spelen. Op zijn plaats zal Timothy Derijck zijn opwachting maken. Norichio Nieveld is bovendien als extra verdediger bij de selectie gehaald.

DE TEGENSTANDER

Na een teleurstellend vorig seizoen is AZ deze jaargang hard op weg om haar naam als nieuwe topclub definitief te vestigen. De Noord-Hollanders komen zaterdag als trotse koploper naar De Kuip en liggen op koers om winterkampioen van de eredivisie te worden. Aanvankelijk zag het daar aan het begin van het seizoen niet naar uit, want met nederlagen tegen NAC Breda en ADO Den Haag leek AZ de negatieve lijn van vorig seizoen deze jaargang door te trekken.

De positie van trainer Louis van Gaal werd in de media ter discussie gesteld en bij het aankoopbeleid (AZ haalde onder meer uit de eerste divisie Niklas Moisander en Nick van der Velden) werden vraagtekens gezet. Drie maanden later is alles anders. AZ verloor geen duel meer, klom met de week op de ranglijst en voert sinds enkele weken zelfs het klassement aan.

Van der Velden lijkt zich moeiteloos te hebben aangepast aan het hogere niveau, terwijl Moisander inmiddels geroemd wordt om de rust die hij met zijn spel in de verdediging brengt. De jonge Fin maakt onderdeel uit van een uiterst betrouwbare defensie, want deze hield al in negen eredivisieduels de nul. Met slechts elf tegendoelpunten in veertien wedstrijden is het de minst gepasseerde verdediging in Nederland.

In aanvallend opzicht gaat het met de ploeg van Van Gaal al net zo goed. Op het hoogste niveau is er geen elftal dat meer doelpunten wist te maken en met de opgebloeide Mounir El Hamdaoui levert het de topscorer van de eredivisie. De geboren Rotterdammer wist tot op heden al liefst veertien keer te scoren.

Zijn maatje in de spits Ari is ook hard bezig zijn belofte in te lossen. De Braziliaan kreeg vorig seizoen meer dan eens de hoon over zich heen en moest dit jaar in eerste instantie genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Door een blessure van Graziano Pellè is hij inmiddels verlost van de bank en Ari heeft de geboden kans met beide handen aangegrepen. Sinds begin november maakt hij indruk met goed spel en zes doelpunten.

Nu door AZ de koppositie is bereikt, durft men in Alkmaar langzaamaan weer hardop te praten over het kampioenschap. Twee seizoenen geleden ging het op de laatste speeldag in Kralingen tegen Excelsior nog faliekant mis, maar een teleurstellend en louterend seizoen verder oogt het elftal van Van Gaal volwassen genoeg om zich weer serieus in de titelstrijd te mengen.


Feyenoord – AZ
Zaterdag 13 december om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Derijck, Bahia, Van Bronckhorst; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Lucius, Bruins; Makaay.
AZ: Romero; Swerts, Moisander, Moreno, Pocognoli; Mendes da Silva, Holman, Schaars, Martens; Ari en El Hamdaoui.


STATISTIEKEN

THUIS
30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/02/2004 Feyenoord - AZ 0-3

UIT
12/03/2008 AZ - Feyenoord 0-1
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/09/2003 AZ - Feyenoord 2-2