BELONING BLIJFT UIT VOOR STRIJDBAAR FEYENOORD

Feyenoord heeft zaterdag een roerige week afgesloten met een 0-1 nederlaag tegen koploper AZ. Daarmee bleef een beloning voor een prima wedstrijd van de thuisploeg uit. Feyenoord wist de bezoekers grote delen van de wedstrijd de wil op te leggen, alleen resulteerde het niet in grote kansen. Een doelpunt van Ari na bijna een uur spelen deed de Rotterdammers uiteindelijk de das om. Giovanni van Bronckhorst moest vlak voor tijd per brancard van het veld, nadat hij een schop op zijn hoofd had gekregen.
Na een roerige week in De Kuip was Feyenoord vastbesloten om zich van haar beste kant te laten zien en deze goede bedoelingen waren direct vanaf de aftrap zichtbaar. De Rotterdammers speelden met passie, inzet en strijd en wisten het AZ zo in grote delen van de eerste helft zeer lastig te maken.

Feyenoord domineerde bij vlagen het spel en had veruit het meeste balbezit, maar had moeite om dicht in de buurt van het doel van Sergio Romero te komen. Dat was voor een deel te danken aan de hechte defensie van AZ, die slechts aan de buitenkanten af en toe wat ruimte liet.

Hier wist Georginio Wijnaldum al na een paar minuten spelen van te profiteren, door een actie over de rechterflank te maken. Vanaf de achterlijn legde hij de bal vervolgens terug op Roy Makaay, maar die schoot over. Eenzelfde situatie leverde vijf minuten voor rust de grootste kans van de eerste helft op. Ditmaal kon Karim El Ahmadi vanaf rechts terug leggen, maar de instormende Luigi Bruins schoot in de handen van de doelman.

Aan de andere kant moest AZ het hebben van een aantal schaarse counters. Na tien minuten spelen kwam Ari het dichtst bij een treffer, toen hij tussen Timothy Derijck en André Bahia doorglipte en vrij op het doel van Henk Timmer afkon. Oog in oog met de doelman stiftte de Braziliaan echter over. Twintig minuten later kreeg David Mendes da Silva een uitgelezen kans om de score te openen, maar de middenvelder kopte een vrije kopkans van dichtbij over.

Na rust veranderde er weinig aan de verhoudingen op het veld, met het verschil dat beide ploegen nu wel daadwerkelijk gevaarlijk wisten te worden. Feyenoord leverde bijvoorbeeld kort na de aftrap al een waarschuwingschot via Makaay, met een rebound van Van Bronckhorst die gestopt kon worden.

Toch was het AZ dat tien minuten na rust de score opende. Mounir El Hamdoui snelde met de bal aan zijn voet Derijck voorbij, voordat hij Ari wist te bereiken die vrij stond bij de tweede paal om in te tikken.

Het betekende een forse tegenslag voor Feyenoord, dat tot die tijd de rijen redelijk gesloten had gehouden. Desondanks veranderde er weinig aan het strijdplan van de Rotterdammers. Met aardig combinatievoetbal werd AZ onder druk gezet en dit leverde een minuut na de openingstreffer al een grote mogelijkheid op om de stand direct al gelijk te trekken.

Theo Lucius legde met zijn hoofd de bal terug op Leroy Fer. Het schot van de middenvelder dat volgde werd door verschillende supporters al geteld, maar was in werkelijkheid via de doelman in het zijnet beland.

Hoewel Feyenoord bleef aandringen, was het AZ dat in de resterende speeltijd op de counter de grootste kansen kreeg. Telkens weer werd de snelle El Hamdaoui in stelling gebracht, maar de spits had het vizier niet op scherp. Na een uur spelen draaide een schot van hem weliswaar gevaarlijk richting kruising, maar Timmer redde knap. Diep in blessuretijd stond de doelman nogmaals paraat, toen El Hamdaoui vanaf de rand van het strafschopgebied afdrukte.

Tegen die tijd was Van Bronckhorst al per brancard van het veld gedragen, nadat hij een schop op zijn hoofd had gekregen.

Feyenoord – AZ 0-1