Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘HUID DUUR VERKOPEN’

Gertjan Verbeek moet woensdagavond noodgedwongen één wijziging doorvoeren in zijn elftal, ten opzichte van de afgelopen wedstrijd tegen AZ. Omdat Giovanni van Bronckhorst toen uitviel met een hoofdwond en niet op tijd hersteld is, zal Kevin Wattamaleo zijn Europese debuut maken en de positie van Van Bronckhorst overnemen.

Het is direct de enige wijziging in het elftal van Feyenoord, ten opzichte van de laatste wedstrijd. Hoewel er, behalve de eer om niet als laatste te eindigen in de poule, niets meer op het spel staat voor de Rotterdammers, kiest de trainer ervoor om in de sterkst mogelijke opstelling te spelen. ‘Wij kijken naar het proces waar we inzitten’, zei Verbeek woensdag. ‘De laatste weken voetballen we niet zo goed meer als de periode ervoor en dat willen we omdraaien.’

Zaak voor Feyenoord is vooral om de komende tijd vastigheid te creëren in het elftal, al wordt dat bemoeilijkt door het grote aantal blessures. Naast de vier verdedigers die woensdag aan de aftrap zullen staan, is Norichio Nieveld bijvoorbeeld de enige defensieve kracht die Verbeek nog tot zijn beschikking heeft. ‘Het gevolg is dat automatismen en de communicatie soms nog moeizaam verlopen’, zei Verbeek.

Een goed resultaat tegen Lech Poznan zou het proces om meer vastigheden in het elftal te krijgen mogelijk in een versnelling kunnen brengen. Makkelijk zal het niet worden, tegen de koploper van de Poolse competitie. Verbeek: ‘Poznan moet winnen, maar ik heb niet het idee dat ze vanaf het begin vol op de aanval zullen spelen. Ze weten dat 0-1 genoeg kan zijn. Maar wij zullen onze huid zo duur mogelijk verkopen.’

Hoewel er niets meer op het spel staat, keek Verbeek toch uit naar het duel van woensdag. ‘Feit is dat we blij waren toen we ons kwalificeerden voor deze poule. Dan weet je dat deze wedstrijd ook gepland staat. Als je kijkt naar de achterhoede die er nu staat: dat had ik voorafgaand aan het seizoen ook niet kunnen bedenken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het Poznan zo moeilijk mogelijk kunnen maken.’

DE TEGENSTANDER

Het gaat goed met Lech Poznan. De club van voorzitter Andrzej Kadziñski gaat aan kop in de Poolse competitie en maakt bij winst op Feyenoord grote kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de UEFA Cup. Hoe dan ook gaat Lech een lange winter tegemoet. Omdat de Poolse competitie pas eind februari wordt hervat, zouden na de ontmoeting in De Kuip half februari de wedstrijden in de volgende ronde van het Europese toernooi pas weer de eerste zijn.

Aan het begin van dit decennium zouden de fans van Lech het huidige succes voor onmogelijk hebben gehouden. De club degradeerde in 2000 uit de hoogste klasse en kon het jaar erop een niveau lager een nieuwe degradatie maar ternauwernood voorkomen. Het betekende een kentering, want het keerde nog een seizoen later weer terug op het hoogste niveau.

Na de promotie volgde in de zomer van 2006 een nog groter keerpunt in de geschiedenis van de club. Het fuseerde met streekgenoot Amica Wronki, waarna de nieuwe gevormde club achtereenvolgens op de zesde en de vierde plaats eindigde.

Na de fusie stond er nog een grote verbouwing op het programma in Poznan. In verband met het EK in 2012, waarbij het een van de speelsteden is, werd begonnen aan een grondige renovatie en uitbreiding van het City Stadium. Uiteindelijk zal het multifunctionele complex uitkomen op ongeveer 46.000 zitplaatsen.

De kans lijkt klein dat dé blikvanger van dit seizoen tegen de tijd dat deze operatie voltooid is nog in het blauw van Lech Poznan zal spelen. Semir Stilic kwam pas afgelopen zomer over van Zeljeznicar Sarajevo, maar groeide in de voorbije maanden al uit tot absolute smaakmaker van het elftal van trainer Franciszek Smuda. De 21-jarige middenvelder weet zich door zijn frisse spel en meerdere doelpunten in de belangstelling van diverse clubs uit Europese topcompetities, waarbij het Schotse Celtic het meest nadrukkelijk hengelt naar de diensten van Stilic.

Feyenoord – Lech Poznan
Woensdag 17 december om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Dondarini (Ita)

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Derijck, Bahia, Wattamaleo; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Lucius, Bruins; Makaay.
Lech Poznan: Turina, Wojtkowiak, Arboleda, Tanevski, Djurdjevic, Bandrowski, Murawski, Wilk, Peszko, Stilic en Rengifo.