Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

FEYENOORD IN MINEUR VAN EUROPEES PODIUM

Feyenoord heeft woensdagavond in mineur afscheid genomen van het Europese podium. De laatste groepswedstrijd in de UEFA Cup tegen Lech Poznan, waarin voor de Rotterdammers niets meer dan de eer op het spel stond, werd met 0-1 verloren. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na een halfuur spelen uit een hoekschop. Feyenoord besluit de groepsfase daardoor op de laatste plaats. Michal Janota en Kevin Wattamaleo maakten hun Europese debuut.


De openingsfase in De Kuip was er één van aftasten. Gezien de belangen die er op het spel stonden was dit ook niet verwonderlijk. Feyenoord had enkel de eer te verdedigen, terwijl de Polen moesten winnen om aanspraak te maken op een plaats in de volgende ronde. Beide ploegen legden daardoor aanvankelijk weinig risico in hun spel.Zodoende ontbrandde de eerste helft pas na krap een halfuur spelen. Dat was niet toevallig ook het moment dat Lech Poznan op voorsprong kwam via een corner die werd binnengekopt door Ivan Djurdjevic.

Tot die tijd had zowel Feyenoord als de Poolse tegenstander nauwelijks kansen gehad in een bijna voor de helft gevulde Kuip. Henk Timmer hoefde in de eerste dertig minuten slechts tweemaal in actie te komen bij schoten van grote afstand, terwijl Roy Makaay met een kopbal eenmaal doelman Ivan Turina had getest.Vanaf het moment dat de score was geopend kreeg de wedstrijd een ander karakter. Feyenoord had vanaf dat moment helemaal niets meer te verliezen en koos daardoor wat nadrukkelijker de aanval. Dit had tegelijk tot gevolg dat achterin meer ruimte viel, waar Poznan van kon profiteren.

Robert Lewandowski kwam op die manier voor rust het dichtst bij de tweede treffer. Hij kopte tien minuten voor het verstrijken van de eerste helft maar net naast voorlangs uit een voorzet vanaf de rechterkant. Even later mocht Slawomir Peszko vrij doorstomen richting het doel van Timmer na een steekpass van Hernan Rengifo, maar de middenvelder presteerde het om van binnen het strafschopgebied de bal over de zijlijn te trappen.Na rust werd het spel van Poznan een stuk slordiger, terwijl Feyenoord zich langzaam maar zeker begon te herpakken. Na krap een uur spelen leverde dit de fraaiste aanval van de wedstrijd van de Rotterdammers op. Wijnaldum bereikte hierbij vanaf de rechterflank Leroy Fer, die met een hakje Makaay aanspeelde. Die zette op zijn beurt Luigi Bruins vrij voor het doel, maar de middenvelder schoot op het lichaam van de doelman.

Gertjan Verbeek besloot voor het resterende halfuur drie basisspelers naar de kant te halen, met het oog op de komende wedstrijd tegen PSV. Zodoende sloot Feyenoord de laatste UEFA Cup-wedstrijd van het seizoen af met een zeer jonge ploeg.Desondanks bleef Feyenoord ook in de slotfase aandringen voor de gelijkmaker. André Bahia kwam daar tot driemaal toe het dichtste bij, De verdediger kreeg de bal achtereenvolgens uit een vrije trap en een hoekschop op zijn hoofd, maar zag zijn kopballen respectievelijk gestopt en naast de paal belanden. Vlak voor tijd kwam Bahia een teen te kort, nadat Bruins net voorlangs schoot.

Feyenoord – Lech Poznan 0-1

Scoreverloop:
27’ 0-1 Djurdjevic

Scheidsrechter: Dondarini (tweede helft: Velotto)
Geel: Lucius, Bahia, Djurdjevic, Peszko

Opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Derijck, Bahia, Wattamaleo; Wijnaldum (65’ Janota), Lucius, Fer (64’ Erasmus), El Ahmadi (56’ Leerdam), Bruins; Makaay.
Lech Poznan: Turina; Wojtowiak, Arbeloda, Tanevski, Djurdjevic; Peszko, Wilk, Murawski; Lewandowski (90’ Reiss), Rengifo (90’ Kikut), Stilic (70’ Bandrowski).