Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘PSV HEEFT NOG STEEDS EEN GOED TEAM’

Met de wedstrijd tegen PSV van komende zondag in het verschiet, keek Gertjan Verbeek vrijdagmiddag ook nog even terug op het duel met Lech Poznan van afgelopen woensdag. ‘Ik kan me voorstellen dat Roy Makaay zich soms bij de A-junioren waant’, zei de coach, die tijdens de Europese wedstrijd veel jonge spelers binnen de lijnen bracht. ‘Ze zijn jong en beloftevol. Ik vind dat ook daar naar gekeken moet worden wanneer wij afgerekend worden.’
Zo werd Giovanni van Bronckhorst tegen de Polen vervangen door de veel jongere Kevin Wattamaleo, maar de aanvoerder zal er zondag in het Philips Stadion weer bij zijn. Daarnaast kan Verbeek in Eindhoven ook in de voorste linie weer over een extra optie beschikken, want Diego Biseswar is inmiddels volledig hersteld van een knieblessure.

Verbeek keek met een schuim oog al naar de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, wanneer hij weer over de nodige momenteel geblesseerde spelers hoopt te kunnen beschikken. Danny Buijs is inmiddels weer fit, terwijl het herstel van Michael Mols voorspoedig verloopt.

Net als Feyenoord kent ook PSV geen gemakkelijke eerste seizoenshelft, maar volgens Verbeek zijn de problemen in de lichtstad van een geheel andere orde dan die bij de Rotterdammers. De coach onderstreepte dit door te wijzen naar de spelers die bij de Eindhovense ploeg op de bank plaats kunnen nemen, terwijl hijzelf tijdens wedstrijden vooral jeugdspelers naast zich heeft zitten.

‘Natuurlijk is spelen tegen een ongenaakbaar PSV lastiger als tegen dit PSV’, zei Verbeek. ‘Maar het is nog steeds een goed team, dat gebrand zal zijn de positie op de ranglijst te behouden of zelfs te versterken. Ik denk namelijk dat voor hen de kans op de titel nog niet is verkeken.’

DE TEGENSTANDER

Met nog twee wedstrijden te spelen voor de winterstop maakt PSV alleen nog kans op het landskampioenschap. Het zal voor de Eindhovenaren niet makkelijk worden om voor de vijfde keer op rij de sterkste van Nederland te worden, want de achterstand op koploper AZ bedraagt negen punten.

Hetzelfde AZ bleek in het bekertoernooi een te grote horde om door te gaan naar de achtste finales. In Alkmaar verloor PSV half november met 1-0. In de Champions League strandde het elftal van Huub Stevens in de groepsfase, waarin het met Liverpool, Atletico Madrid en Olympique Marseille niet de minste tegenstanders trof.

Door de uitschakeling in beide toernooien kan Stevens zich nu met zijn elftal volledig richten op de eredivisie. Hierin verging het de Eindhovenaren tot op heden niet zo voor de wind als de vier voorgaande seizoenen, waarin het zich steeds tot kampioen van Nederland liet kronen.

Dat succes moest steeds bekocht worden met het vertrek van de beste spelers, waar Jefferson Farfan en Heurelho Gomes afgelopen zomer de laatste voorbeelden van waren. Vooral met Gomes werd er afscheid genomen van een tijdperk, waarin het voor tegenstanders moeilijk scoren was tegen PSV. Gemiddeld incasseerde de Braziliaan iets meer dan twintig treffers per seizoen.

Het was tekenend voor de degelijkheid waar PSV jarenlang om bekend stond. Spelend vanuit een hechte defensie werd er weinig weggegeven. Dit seizoen is dit defensieve bastion aan erosie onderhevig, getuige de zeventien tegendoelpunten tot op heden. Dat dit Stevens niet zint, bewijst de wisselende samenstellingen waarin hij zijn elftal aan de aftrap laat verschijnen.

Slechts Timmy Simons en Andreas Isaksson verschenen tijdens alle vijftien wedstrijden binnen de lijnen. Het meespelen van Ibrahim Afellay is ook onbetwist, maar de middenvelder stond enige weken buitenspel met een blessure. Hij maakte vorige week tegen Vitesse zijn rentree. Afellay is dit jaar hard op weg om het stempel talent definitief van zich af te spelen. De middenvelder maakt een sterk seizoen door en lijkt na dit jaar klaar om de stap te maken naar een Europese topcompetitie.


PSV – Feyenoord
Zondag om 14:30 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
PSV: Isaksson; Culina, Bréchet, Marcellis, Pieters; Méndez, Afellay, Simons, Dzsudzsák; Lazovic en Amrabat.
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Derijck, Bahia, Van Bronckhorst; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Lucius, Bruins; Makaay.

STATISTIEKEN
UIT
23/09/2007 PSV - Feyenoord 4-0
17/09/2006 PSV - Feyenoord 2-1
12/04/2006 PSV - Feyenoord 1-1
15/05/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/03/2004 PSV - Feyenoord 0-1
THUIS
12/01/2008 Feyenoord - PSV 0-1
26/12/2006 Feyenoord - PSV 1-1
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/09/2003 Feyenoord - PSV 1-3